Τηλεόραση Ραδιόφωνο
on tour συγκροτημα

Έξι μουσικοί, ένας σκοπός και μια κοινή πορεία δέκα ετών. Μια κατά βάση ροκ μπάντα που συντροφεύει το μουσικό κοινό της Κύπρου από το 2012 μέχρι και σήμερα. Έξι νεαρά άτομα που απέδειξαν, όσο γραφικό και αν ακούγεται, πως όταν υπάρχει θέληση υπάρχει και τρόπος.

Ανδρέας Μιχαήλ και Θωμάς Γεωργίου στις φωνές, Νικόλας Ευσταθίου και Χρήστος Βρακάς στις κιθάρες, Χρήστος Σαββίδης στο μπάσο και Στέφανος Κοζάκης στα ντραμς. Ο λόγος για τους On Tour, μια μπάντα που αποτελείται από νεαρούς, ταλαντούχους καλλιτέχνες οι οποίοι δεν σταμάτησαν λεπτό να μάχονται μέχρι να δουν το όνειρο τους να παίρνει σάρκα και οστά.

ον τουρ

Πόσο εύκολο είναι όμως για μια μπάντα να επιβιώσει στην Κύπρο; Ποιες οι δυσκολίες και ποιες οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι μουσικοί στη χώρα μας και στ’ αλήθεια πως μπορούν έξι διαφορετικές προσωπικότητες να μεγαλώσουν, να συνυπάρξουν και να αντέξουν στον χρόνο; Στα συγκεκριμένα ερωτήματα (και πολλά άλλα) οι On Tour έδωσαν τις δικές τους απαντήσεις σε μια αποκαλυπτική συνέντευξη που παραχώρησαν στο ANT1 Live.

Με μια φωνή, οι On Tour συμφώνησαν ότι το να είσαι μουσικός στην Κύπρο δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο, ενώ υπογράμμισαν ότι πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης, όπως εξάλλου σε κάθε κλάδο και επάγγελμα. Παρά τις δυσκολίες δεν παραπονιούνται, αφού όπως υποστήριξαν όταν αγαπάς αυτό που κάνεις όλα είναι εφικτά και υπάρχουν πολλά ζωντανά παραδείγματα που αποδεικνύουν τα λεγόμενα τους.

«Υπάρχουν και αυτοί που τα καταφέρνουν και ζουν κάνοντας αυτό που αγαπούν», σημείωσαν.

Οι προκλήσεις που μπορεί να αντιμετωπίσει ένα συγκρότημα στην Κύπρο λοιπόν είναι σύμφωνα με τους ίδιους ποικίλες, ωστόσο η μυστική συνταγή πίσω από κάθε επιτυχημένη μπάντα είναι η επικοινωνία…

«Το βασικότερο είναι να μην υπάρχει εγωισμός ενώ η επικοινωνία και το να υπάρχει ελευθερία της έκφρασης για το κάθε μέλος της μπάντας είναι κάτι που δεν μπορεί να λείπει από την εξίσωση. Επίσης, λόγω και του μεγέθους του νησιού μας, υπάρχει περιορισμένος αριθμός στις μουσικές σκηνές, αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην δίνονται ευκαιρίες σε νέα συγκροτήματα για να αναδειχθούν», ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Ιδιαίτερα δύσκολη περίοδος για τους ίδιους αλλά και για πολλά συγκροτήματα στην Κύπρο ήταν όταν η Κυβέρνηση ανά τακτά διαστήματα εφάρμοζε αυστηρούς περιορισμούς με στόχο την αναχαίτηση της πανδημίας του κορωνοϊού. Οι On Tour, όπως και ολόκληρη η ανθρωπότητα, κλήθηκε να αντιμετωπίσει μια πρωτόγνωρη και δύσκολη κατάσταση, αφού λόγω των μέτρων υπήρξαν περίοδοι που δεν μπορούσαν να πραγματοποιήσουν συναυλίες ή να συμμετάσχουν σε διάφορες μουσικές εκδηλώσεις.

«Η πανδημία αναπόφευκτα επηρέασε και εμάς, αφού μας στέρησε το δικαίωμα να κάνουμε αυτό που μας ολοκληρώνει», σημείωσαν.

Δεν έμειναν όμως με σταυρωμένα τα χέρια, αντιθέτως, προσπάθησαν να βρουν τρόπους ώστε να μείνουν κοντά στο κοινό χρησιμοποιώντας τις απέραντες δυνατότητες που μας παρέχει ο κόσμος της τεχνολογίας.

«Προσπαθήσαμε να μείνουμε κοντά στο κοινό μέσω των κοινωνικών μας δικτύων, ενώ εκμεταλλευτήκαμε αυτό το "κενό" μπαίνοντας στο στούντιο για να ηχογραφήσουμε τα τραγούδια που θα ακούσετε στο επόμενο χρονικό διάστημα», αποκάλυψαν.

Από το «Θα Αντέξω» στο… «Φοβάμαι»

Το πρώτο τραγούδι των On Tour με τίτλο «Θα Αντέξω» κυκλοφόρησε το 2017. Πρόκειται, σύμφωνα με τους ίδιους, για μια δυναμική ροκ μπαλάντα που εκφράζει τους προβληματισμούς αλλά και τις κοινωνικές ανησυχίες που έχουν ως συγκρότημα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παίζοντας το συγκεκριμένο κόμματι οι On Tour κέρδισαν στον διαγωνισμό «Hard Rock Rising Cyprus» ο οποίος διοργανώθηκε από το Hard Rock Cafe.

Ένα χρόνο αργότερα, το 2018, το συγκρότημα κυκλοφόρησε το δεύτερο του τραγούδι με τίτλο «Προκαλείς».

«Ένα εκρηκτικό τραγούδι το οποίο εξελίχθηκε σε ένα από τα πιο αγαπημένα μας κομμάτια στις εμφανίσεις του συγκροτήματος αφού το κοινό το έχει αγαπήσει ιδιαίτερα», ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Το τρίτο κομμάτι των On Tour έγινε γεγονός τον Απρίλη του 2022. Κυκλοφόρησε υπό τον τίτλο «Φοβάμαι» με τους ίδιους να δηλώνουν ότι «είναι ένα κομμάτι βγαλμένο από μέσα μας, είναι, σχεδόν κυριολεκτικά, ένα κομμάτι του εαυτού μας. Είναι οι ανασφάλειες, είναι τα υπαρξιακά μας, είναι οι αμφιβολίες και τα απωθημένα μας».

Ο κόσμος, σύμφωνα με τα λεγόμενα τους, αγάπησε το τραγούδι, αφού σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα έμαθε τα λόγια και το «Φοβάμαι» είναι πλέον ένα από τα τραγούδια που θα ζητήσει στις εμφανίσεις των παιδιών.

«Αυτό είναι που μας δίνει τη δύναμη και το κίνητρο να συνεχίζουμε», σημείωσαν.

Η έμπνευση τους πίσω από το κάθε τραγούδι μπορεί να προκύψει από το οτιδήποτε και σε οποιαδήποτε στιγμή, όπως μας ανέφεραν.

Μπορεί να είναι μια ανάμνηση ή ένα συναίσθημα, αυτό που έχει σημασία, όπως υποστήριξαν οι ίδιοι, είναι να έχεις τα μουσικά εργαλεία αλλά και τη μουσική γνώση ώστε να δημιουργηθεί κάτι μέσα από την έμπνευση.

Από το «Θα Αντέξω» στο «Προκαλείς» και έπειτα στο «Φοβάμαι». Από μεγάλες συναυλίες σε μικρές μουσικές σκηνές και νυχτερινά κέντρα. Από μια ομάδα νεαρών που τους ένωνε η αγάπη για τη μουσική στους On Tour. Μια διαδρομή δέκα χρόνων που δεν θα αλλάζαν για τίποτα στον κόσμο παρά τις δυσκολίες που βρέθηκαν ενώπιον τους σε αυτό το υπέροχο μουσικό ταξίδι.

«Ούτε που το καταλάβαμε πως πέρασαν 10 ολόκληρα χρόνια από την ίδρυση του συγκροτήματος. Πολλά άλλαξαν από τότε, αλλά η δίψα παραμένει η ίδια. Το ταξίδι συνεχίζεται ακόμα, δύσκολο μεν, αλλά ο προορισμός το κάνει να αξίζει την κάθε θυσία», δήλωσαν.

Το μήνυμα τους στα νέα παιδιά που ονειρεύονται να ασχοληθούν επαγγελματικά με τη μουσική; Απλό και επί της ουσίας: «Να μην τα παρατήσουν ποτέ, να μην σταματήσουν να κυνηγούν το όνειρο, οι προκλήσεις και τα εμπόδια είναι πολλά αλλά η θέληση, η επιμονή και η σκληρή δουλειά πρέπει να υπερτερούν», είπαν και κάπως έτσι έκλεισε μια πολύ όμορφη κουβέντα με έξι «ανήσυχα» και ταλαντούχα παιδιά που δείχνουν τον δρόμο στους νέους ανθρώπους που θέλουν να κάνουν τα όνειρα τους πραγματικότητα σε δύσκολους καιρούς.