Τηλεόραση Ραδιόφωνο
οιδιπους τυρρανος

Ο Οιδίπους Τύραννος του Σοφοκλή έχει μπει στην τελική ευθεία της προετοιμασίας του με τους ηθοποιούς και τους συντελεστές της παραγωγής να αναμετρώνται με το κορυφαίο δημιούργημα του μεγάλου τραγικού, δίνοντας μορφή σε αυτό το υψηλών απαιτήσεων έργο, υπό την καθοδήγηση της σκηνοθέτριας Μαρίας Κυριάκου.

Το κατά πολλούς σημαντικότερο έργο της αρχαιότητας, κληρονομιά πολύτιμη και θησαυρός του παγκόσμιου πολιτισμού, ασκεί μέχρι και σήμερα ακατανίκητη γοητεία με την άφταστη ποιητικότητά του, την υψηλή τεχνική και το βαθύ περιεχόμενό του.

Η παραγωγή δίνει την επίσημη πρώτη παράστασή της την 1η Ιουλίου στη Λευκωσία (Αμφιθέατρο Μακαρίου Γ΄), ακολουθούν παραστάσεις στις 2, 21 & 22 Ιουλίου και στη συνέχεια περιοδεύει σε Λεμεσό (8 & 9 Ιουλίου), Πάφο (13 Ιουλίου), Λάρνακα (16 Ιουλίου) και Δερύνεια (29 Ιουλίου).

Η πόλη της Θήβας νοσεί. Το ίδιο κι ο Οιδίποδας, κι ας μην το γνωρίζει ακόμα. Υπόσχεται, ενώπιον των πολιτών που έχουν προστρέξει κοντά του, να δώσει λύση ώστε να απαλλαγούν από το λοιμό που τους ξεκληρίζει. Πρόθεσή του είναι να φωτίσει, όμως η αλήθεια κρύβεται σε γκρίζες ζώνες και αφώτιστες περιοχές. Κάθε πρωτοβουλία του τον φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην πτώση του. Το κουβάρι λύνεται μεν, αργά, μεθοδικά, ωστόσο το απλωμένο νήμα του θα γίνει βρόχος. Κι όταν οι αποχρώσες ενδείξεις, τα μισόλογα και οι εικασίες γίνουν ξεκάθαρες αποδείξεις, το φως των αποκαλύψεων θα γίνει εκτυφλωτικό.

Σωτήρας και μίασμα, ευφυής ηγεμόνας μα και φονιάς του πατέρα του, άνθρωπος με πολιτική συνείδηση και προασπιστής των συμφερόντων του δοκιμαζόμενου λαού του, αλλά και ακούσιος αιμομίκτης. Ποιος είναι άραγε στ’ αλήθεια ο Οιδίποδας;

Ο Θανάσης Γεωργίου (Οιδίποδας) σε συνέντευξή του στο περιοδικό του ΘΟΚ «Μάσκα» (τεύχος 9), αναφέρει: «Στην τέλεια πλοκή του Οιδίποδα, ο ήρωας είναι ο ίδιος διώκτης και

διωκόμενος. Η τραγική αλήθεια που κρύβεται στον Οιδίποδα είναι ότι ο ήρωας έπραξε ό,τι έπραξε εν πλήρη αγνοία. Η πτώση του δεν οφείλεται σε θεϊκή δύναμη, αλλά στην περιορισμένη γνώση του ανθρώπου. Στην πραγματικότητα, κανείς δεν ενδιαφέρεται να βρει τον δολοφόνο του Λαΐου και τον υπεύθυνο για το μίασμα που καταστρέφει τη Θήβα, αφού όλοι τον ξέρουν. Αυτό που απομένει είναι να βρει ο δολοφόνος τον εαυτό του. Πρόκειται στην ουσία για μια οδυνηρή πορεία από την άγνοια στην αλήθεια και την αυτογνωσία.

Ο Οιδίποδας, με εφόδια τη σκέψη και τη λογική, όλα αυτά τα εργαλεία δηλαδή που έχει θεοποιήσει ο άνθρωπος του δυτικού, κυρίως, κόσμου, προσπαθεί να δώσει απάντηση στο αιώνιο οντολογικό πρόβλημα του «ποιος είμαι». Συνειδητοποιεί πως το μυαλό του αποδεικνύεται αξιολύπητα αδύναμο – όχι μόνο για να αποφύγει τη μοίρα του, αλλά και για να βρει το νόημα πίσω από τη φρίκη της ύπαρξής του. Ποτέ δεν είδε τόσο καθαρά όσο τη στιγμή που έβγαλε τα μάτια του. Αυτός ο κλονισμός της ανθρώπινης βεβαιότητας -η πίστη ότι η αλήθεια βρίσκεται όχι σε αυτό που ξέρουμε, αλλά σε αυτό που δεν ξέρουμε- είναι ό,τι κρατάω από τη συνάντησή μου μαζί του».

οιδιπους τυρρανος
οιδιπους τυρρανος
οιδιπους τυρρανος

Ταυτότητα παράστασης

Μετάφραση: Μίνως Βολανάκης

Σκηνοθεσία: Μαρία Κυριάκου

Σκηνικό: Έλενα Κοτασβήλι

Κοστούμια: Κωνσταντίνα Ανδρέου

Μουσική: ΜΜΜΔ

Κίνηση: Μιχάλης Αριστείδου

Αγωγή λόγου: Αιμιλία Βάλβη

Μουσική διδασκαλία-Φωνητικά ηχοτοπία: Βασιλική Αναστασίου

Σχεδιασμός φωτισμών: Σταύρος Τάρταρης

Βοηθός σκηνοθέτιδας: Άντρια Ζένιου

Βοηθός σκηνογράφου-ενδυματολόγου: Ιφιγένεια Αβραάμ

Παίζουν: Πόπη Αβραάμ, Δημήτρης Αντωνίου, Αιμιλία Βάλβη, Θανάσης Γεωργίου,

Ανδρέας Δανιήλ, Έλενα Καλλινίκου, Στέλιος Καλλιστράτης, Ζωή Κυπριανού,

Φοίβος Μαρκιανός, Γιάννης Μίνως, Χριστίνα Παπαδοπούλου, Πολυξένη Σάββα,

Δρόσος Σκώτης, Λένια Σορόκου, İzel Seylani

οιδιπους τυρρανος

Παραστάσεις

●Λευκωσία

Αμφιθέατρο Μακαρίου Γ΄

Παρασκευή 1 Ιουλίου 2022

Σάββατο 2 Ιουλίου 2022 (με αγγλικούς & τουρκικούς υπέρτιτλους)

Πέμπτη 21 Ιουλίου 2022

Παρασκευή 22 Ιουλίου 2022 (με ελληνικούς υπέρτιτλους)

Λεμεσός

Αρχαίο Θέατρο Κουρίου

Παρασκευή 8 Ιουλίου 2022

Σάββατο 9 Ιουλίου 2022 (με αγγλικούς & τουρκικούς υπέρτιτλους)

●Πάφος

Αρχαίο Ωδείο

Τετάρτη 13 Ιουλίου 2022

●Λάρνακα

Παττίχειο Δημοτικό Αμφιθέατρο

Σάββατο 16 Ιουλίου 2022 (στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Λάρνακας)

●Ελεύθερη Αμμόχωστος

Δημοτικό Αμφιθέατρο Δερύνειας

Παρασκευή 29 Ιουλίου 2022

Έναρξη παραστάσεων: 21:00

Φωτογραφίες: Δημήτρης Λούτσιος

Πληροφορίες / Εισιτήρια

Ηλεκτρονικά στη σελίδα www.thoc.org.cy

Ταμείο Θεάτρου ΘΟΚ, τηλ. 77772717 (Τρίτη-Κυριακή 10:00-13:30 & 16:00-18:00)

Τιμές Εισιτηρίων

€17 / €8 (άνεργοι, συνταξιούχοι, πολύτεκνοι με την επίδειξη του αντίστοιχου αποδεικτικού εγγράφου και άτομα κάτω των 25 ετών με την επίδειξη πολιτικής ταυτότητας)