Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε το Σάββατο ότι σήμερα (10.00 ώρα Ουάσιγκτον – 17.00 ώρα Κύπρου) θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, με βασικά θέματα την παύση του πολέμου στην Ουκρανία και τις εμπορικές σχέσεις. Ακολούθως, ο Τραμπ θα μιλήσει με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και ηγέτες των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ.
Η τηλεφωνική αυτή επικοινωνία προγραμματίζεται μετά από τις πρώτες δια ζώσης συνομιλίες ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία εδώ και τρία χρόνια, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή στην Τουρκία. Οι συνομιλίες αυτές κατέληξαν σε συμφωνία ανταλλαγής 1.000 αιχμαλώτων πολέμου, το μοναδικό θετικό βήμα στο σπάνιο τετ-α-τετ των εκπροσώπων των δύο κρατών.
Ο Τραμπ έχει επανειλημμένα τονίσει ότι δεν αναμένει ουσιαστική πρόοδο στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις εάν δεν υπάρξει άμεση επαφή μεταξύ του ίδιου και του Πούτιν.
Κίεβο: Η Ρωσία σχεδιάζει να εκτοξεύσει διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο σήμερα
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, επιβεβαίωσε ότι γίνονται προετοιμασίες για την επικοινωνία, δηλώνοντας στο ρωσικό πρακτορείο TASS πως «Η συνομιλία προετοιμάζεται», χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.
Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, είχε τηλεφωνική επικοινωνία το Σάββατο με τον Ρώσο ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ, στην οποία επανέλαβε την αμερικανική δέσμευση για τον τερματισμό του πολέμου, όπως ανέφερε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τάμι Μπρους.
Ευρωπαίοι αξιωματούχοι λένε ότι επιθυμούν να μιλήσουν με τον Τραμπ πριν από την τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Πούτιν, εν μέσω ανησυχιών ότι η άποψη του Τραμπ για τη σύγκρουση μπορεί να διαμορφωθεί από το ποιος θα του μιλήσει τελευταίος.
Τραμπ: Θα μιλήσει με Πούτιν και Ζελένσκι το πρωί της Δευτέρας (ΒΙΝΤΕΟ)
Όσο διαρκεί η τηλεφωνική συνομιλία της Δευτέρας, ο Πούτιν, ο οποίος αρνήθηκε να αποδεχτεί μια 30ήμερη εκεχειρία που ζήτησε ο Πρόεδρος Τραμπ και στην οποία συμφώνησε και η Ουκρανία, θα μπορεί να την αξιοποιήσει είτε δίνοντας επιχειρηματικά κίνητρα, είτε με κολακείες είτε και με επικρίσεις.
Ο μεγάλος φόβος των Ουκρανών είναι ότι οι δύο ηγέτες θα καταρτίσουν το δικό τους ειρηνευτικό σχέδιο τηλεφωνικά και στη συνέχεια ενδεχομένως θα επιδιώξουν να επιβάλουν τους όρους του Πούτιν υπό την απειλή της απόσυρσης της ζωτικής στρατιωτικής και οικονομικής βοήθειας των ΗΠΑ.
Ο Πούτιν, πιστεύει ότι έχει το πάνω χέρι ενόψει της σημερινής συνομιλίας σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg. Σύμφωνα με άτομο που γνωρίζει τη θέση του Ρώσου ηγέτη, ο Πούτιν είναι πεπεισμένος ότι τα στρατεύματά του θα καταφέρουν να διασπάσουν τις ουκρανικές άμυνες μέχρι το τέλος του έτους και να πάρουν τον πλήρη έλεγχο των τεσσάρων περιοχών που έχει δηλώσει ως μέρος της Ρωσίας (αναφερόμενος στις περιοχές Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα).
Πούτιν: Να εξαλείψουμε τις «πραγματικές αιτίες» της σύγκρουσης με την Ουκρανία
Αυτό σημαίνει ότι είναι απίθανο ο Πούτιν να προβεί σε οποιαδήποτε σημαντική παραχώρηση προς τον Τραμπ κατά τη διάρκεια της σημερινής συνομιλίας τους.
Ο Ρούμπιο, μέσω ανάρτησης στην πλατφόρμα Χ έγραψε: «Οι ΗΠΑ παρουσίασαν ένα ισχυρό σχέδιο ειρήνης και καλωσορίζουμε τη συμφωνία ανταλλαγής αιχμαλώτων πολέμου. Ας μην χάσουμε αυτή τη μεγάλη ευκαιρία. Η ώρα για τον τερματισμό του πολέμου είναι τώρα».
Σε συνέντευξή του στο Fox News, ο Τραμπ υποστήριξε πως έχει κουραστεί να βλέπει άλλους να προσπαθούν να διαπραγματευτούν και τόνισε πως ο Πούτιν επιθυμεί τη συνάντηση. «Πιστεύω ότι δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία χωρίς εμένα. Πρέπει να βρεθούμε οι δυο μας», είπε, αποφεύγοντας να ρίξει την ευθύνη αποκλειστικά στον Ρώσο πρόεδρο.
Τα είπαν στη Ρώμη Βανς και Ζελένσκι – Τι βρέθηκε στο επίκεντρο
«Δεν δείχνει καλά και θέλει να δείξει καλά», ανέφερε για τον Πούτιν. «Μην ξεχνάτε, αυτός ο πόλεμος υποτίθεται ότι θα τελείωνε σε μία εβδομάδα».
Χθες σε συνέντευξή του, ο Πούτιν δήλωσε πως ο μακροχρόνιος στόχος της χώρας του, παραμένει η εγκαθίδρυση μιας διαρκούς ειρήνης και η προστασία των δικαιωμάτων του ρωσόφωνου πληθυσμού. Ο Ρώσος πρόεδρος υπογράμμισε ότι η χώρα του διαθέτει επαρκείς δυνάμεις για την επίτευξη των στρατηγικών της στόχων.
Όπως ανέφερε, οι βασικοί στόχοι της ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης, όπως την αποκαλούν, εστιάζουν στην εξάλειψη των "πραγματικών αιτιών" της σύγκρουσης και στη δημιουργία συνθηκών για μια βιώσιμη ειρήνη που θα εγγυάται την ασφάλεια όχι μόνο της Ρωσίας, αλλά και των κατοίκων των εδαφών "που θεωρούν τη ρωσική ως μητρική γλώσσα τους και τη Ρωσία ως πατρίδα".
Μία νεκρή και τρεις τραυματίες από ρωσική επίθεση στο Κίεβο
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ζελένσκι συναντήθηκε με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζέι Ντ. Βανς για πρώτη φορά μετά τη σφοδρή αντιπαράθεσή τους στο Λευκό Οίκο υπό το βλέμμα του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο.