Όλα τα βλέμματα του διεθνούς διπλωματικού πεδίου είναι στραμμένα στην Κωνσταντινούπολη, όπου αναμένονται, θεωρητικά τουλάχιστον, οι πρώτες άμεσες συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας από την έναρξη της ρωσικής εισβολής τον Φεβρουάριο του 2022. Το ερώτημα, όμως, που δεσπόζει δεν είναι το αν θα επιτευχθεί ειρήνη (κάτι εξαιρετικά δύσκολο για την ώρα), αλλά το ποιος θα εμφανιστεί στο τραπέζι από πλευράς Ρωσίας.
Το πρόσωπο που θα κρίνει την έκβαση των συνομιλιών δεν είναι άλλο από τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Η συμμετοχή του είναι αβέβαιη έως την ύστατη ώρα, με το Κρεμλίνο να σιωπά και τον εκπρόσωπό του, Ντμίτρι Πεσκόφ, να δηλώνει μέχρι χθες ότι «όταν ο πρόεδρος το κρίνει σκόπιμο, θα ανακοινωθεί η παρουσία του». Η Ρωσία συνεχίζει, πάντως, τις προετοιμασίες για τη συνάντηση.
Πρεσβεία Ουκρανίας: Ο Ζελένσκι κατευθύνεται προς Άγκυρα
Από την άλλη πλευρά, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει ήδη φτάσει στην Τουρκία, δηλώνοντας αποφασισμένος να συμμετάσχει μόνο αν απέναντί του καθίσει ο ίδιος ο Πούτιν. «Τα πάντα εξαρτώνται απόλυτα από αυτόν», δήλωσε, προκαλώντας ευθέως τον Ρώσο πρόεδρο να εμφανιστεί. «Αυτός φοβάται να συνομιλήσει απευθείας μαζί μου», υποστηρίζει.
Αμερικανοί απεσταλμένοι, οι Στιβ Γουίτκοφ και Κιθ Κέλογκ, έχουν ήδη φτάσει στην Πόλη, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο αναμένεται να καταφτάσει εντός της ημέρας. Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, έχει διαμηνύσει πως θα δώσει το παρών μόνο αν εμφανιστεί και ο Πούτιν. «Αν οι τρεις ηγέτες καθίσουν και μιλήσουν, μπορούμε να πετύχουμε ειρήνη πολύ γρήγορα», δήλωσε ο Κέλογκ, παρουσιάζοντας το ενδεχόμενο αυτό ως «απίστευτη συνάντηση».
Θα παραστεί τελικά ο Πούτιν στην Τουρκία;
Η αμερικανική πλευρά φέρεται να έχει διαδραματίσει παρασκηνιακό ρόλο στο να πειστεί ο Ζελένσκι να προσέλθει στις συνομιλίες, ακόμη και χωρίς προκαταρκτική εκεχειρία από τη ρωσική πλευρά, ένα ζήτημα που μέχρι πρόσφατα αποτελούσε «κόκκινη γραμμή» για το Κίεβο.
Το γραφείο του Ουκρανού προέδρου διεμήνυσε ότι συνομιλίες με οποιονδήποτε άλλο πλην του Πούτιν είναι «ανώφελες». Ο σύμβουλός του, Μιχαΐλο Ποντολιάκ, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Μόνο ο Πούτιν μπορεί να αποφασίσει αν θα συνεχιστεί ή θα σταματήσει ο πόλεμος».
Ξεκαθαρίζει το Κίεβο: Ο Ζελένσκι θα συναντηθεί μόνο με τον Πούτιν
Ο Ζελένσκι ζητά επίσης νέες κυρώσεις σε περίπτωση αποτυχίας των συνομιλιών. Ο Γερμανός Καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς ανέφερε ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να προχωρήσει σε νέο, 17ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, στοχεύοντας ειδικά στον ενεργειακό και χρηματοπιστωτικό τομέα. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι «εάν δεν υπάρξει πρόοδος, θα προχωρήσουμε σε αυστηροποίηση των κυρώσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο».
Ο Αμερικανός απεσταλμένος Κιθ Κέλογκ αποκάλυψε τις βασικές γραμμές ενός πιθανού σχεδίου κατάπαυσης του πυρός. Aπόσυρση των ρωσικών και ουκρανικών δυνάμεων σε απόσταση 15 χλμ. και δημιουργία αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης με την παρουσία διεθνών δυνάμεων δυτικά του Δνείπερου ποταμού. Η Ουκρανία φέρεται διατεθειμένη να το αποδεχθεί, όμως η Ρωσία απορρίπτει την παρουσία διεθνών παρατηρητών.
Ερντογάν: Δεν θα χαθεί αυτή η ευκαιρία για εκεχειρία μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας
Παράλληλα, το Κίεβο προβάλλει στρατιωτικά επιτεύγματα, όπως την καταστροφή ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων Buk-M3 και Uragan-1 μέσω drone, και τη σύλληψη Ρώσου συνεργάτη στο πυρηνικό εργοστάσιο Ζαπορίζια. Με αυτό τον τρόπο επιχειρεί να δείξει ότι δεν προσέρχεται στις συνομιλίες ως ηττημένη.
Η συνάντηση αναβιώνει τις ελπίδες που γεννήθηκαν στο πρώτο διπλωματικό ραντεβού των δύο πλευρών, τον Μάρτιο του 2022, και πάλι στην Κωνσταντινούπολη. Τότε, η Ρωσία είχε καταθέσει ακραίες απαιτήσεις όπως την ουδετερότητα της Ουκρανίας, αποστρατιωτικοποίηση, απαγόρευση ξένων βάσεων και πλήρη επανεξέταση της αμυντικής της πολιτικής. Το Κίεβο είχε απορρίψει τους όρους, με τις συνομιλίες να καταρρέουν.
Τραμπ: Θα μεταβεί στην Τουρκία την Πέμπτη;
Σήμερα, τρία χρόνια μετά, το Κρεμλίνο δηλώνει πως «οι διαπραγματεύσεις πρέπει να ξεκινήσουν από το σημείο όπου σταμάτησαν τότε». Όμως η διεθνής κοινότητα εκτιμά ότι η επιμονή σε παλιές απαιτήσεις μπορεί να εκτροχιάσει τη διαδικασία πριν καν ξεκινήσει.
Πάντως, αυτό που μεταδίδεται από Κινεζικά και Αζέρικα μέσα είναι πως ο επικεφαλής της ρωσικής αποστολής στην Κωνσταντινούπολη θα είναι ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. Κάτι που ουσιαστικά σημαίνει ότι ο Ουκρανός πρόεδρος θα αποφύγει να βρεθεί στη Σύνοδο. ΦΑναμένεται με ιδιαίτερη αγωνία η επίσημη ανακοίνωση από το Κρεμλίνο, στο οποίο δηλώνουν πως θα ενημερώσουν «όταν είναι έτοιμοι».
Γερμανικό «τελεσίγραφο» στη Ρωσία: «Εκεχειρία σήμερα, αλλιώς…»