Τηλεόραση Ραδιόφωνο Podcasts
ρα,μα
EPA/STRINGER

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, εξασφάλισε τέταρτη συνεχόμενη θητεία μετά τη νίκη του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS) στις βουλευτικές εκλογές, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα. Με το 96% των ψήφων καταμετρημένο, το PS συγκεντρώνει περίπου 52%, έναντι 34% του Δημοκρατικού Κόμματος (PD) του Σαλί Μπερίσα. Αυτό αναμένεται να δώσει στους Σοσιαλιστές 82 έδρες στη Βουλή, εξασφαλίζοντας την απόλυτη πλειοψηφία.

Παρόλο που τα αποτελέσματα δείχνουν ξεκάθαρη νίκη, η αντιπολίτευση καταγγέλλει νοθεία και εξαγορά ψήφων. Οι διεθνείς παρατηρητές έχουν εκφράσει ανησυχίες για την αμεροληψία της εκλογικής διαδικασίας, ενώ η εισαγγελία διερευνά δεκάδες σχετικές καταγγελίες. Δεν έχει γίνει γνωστό ποια κόμματα εμπλέκονται.

Ο Σαλί Μπερίσα, πρώην πρόεδρος και πρωθυπουργός, απορρίπτει το αποτέλεσμα και καλεί σε διαδηλώσεις στις 16 Μαΐου, την ημέρα συνόδου κορυφής στα Τίρανα. Χαρακτήρισε τις εκλογές άκυρες και κατηγόρησε τον Ράμα για παρατυπίες, χωρίς να προσκομίσει αποδείξεις. Το PS απάντησε με επιθετική ρητορική, αποκαλώντας τον Μπερίσα «ανίκανο πρώην κομμουνιστή».

Ο Ράμα κυβερνά από το 2013 και μπήκε στις εκλογές ως φαβορί, έχοντας στηρίγματα στην οικονομική ανάπτυξη και την κατακερματισμένη αντιπολίτευση. Δύο μέρες πριν τις εκλογές, η κυβέρνηση ακύρωσε όλα τα πρόστιμα της τελευταίας δεκαετίας, μια κίνηση που η αντιπολίτευση χαρακτήρισε ως εξαγορά ψήφων αξίας 200 εκατομμυρίων ευρώ.

Η έκταση της νίκης εξέπληξε κάποιους αναλυτές, που περίμεναν πτώση λόγω σκανδάλων και κοινωνικής δυσαρέσκειας. Ωστόσο, η νίκη του PS προσφέρει πολιτική σταθερότητα, σε αντίθεση με άλλες χώρες των Βαλκανίων που βρίσκονται σε κρίση.

Ο Ράμα έχει αναπτύξει καλές σχέσεις με τη Δύση, φιλοξενώντας μετανάστες και συνεργαζόμενος σε διεθνή θέματα. Παράλληλα όμως, κατηγορείται στο εσωτερικό για ευνοιοκρατία, αδράνεια απέναντι στη διαφθορά και ανεπαρκή πολιτική για την ανεργία. Πολλοί Αλβανοί έχουν μεταναστεύσει για ένα καλύτερο μέλλον.

Η διεθνής αποστολή παρατηρητών κατέγραψε παραβιάσεις στην προεκλογική περίοδο, όπως κατάχρηση κρατικών πόρων, πίεση σε δημοσίους υπαλλήλους και περιστατικά εκφοβισμού, στοιχεία που εντείνουν τις αμφιβολίες γύρω από τη διαδικασία.