Τηλεόραση Ραδιόφωνο Podcasts
1

«Για τη συνεργασία των δύο κρατών πηγαίνω στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό», δήλωσε ο Τ/Κ ηγέτης Ερσίν Τατάρ, ισχυριζόμενος ότι δεν υπάρχει επιστροφή από την πολιτική των «δύο κρατών». Υποστήριξε ότι «μέχρι στιγμής εισήλθαν και εξήλθαν από τα Βαρώσια 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι», ενώ ανέφερε πως η εταιρεία Baykar που οργάνωσε το φεστιβάλ τεχνολογίας στα κατεχόμενα μπορεί να ανοίξει παράρτημα στο ψευδοκράτος.

Υποδεχόμενος για πρώτη φορά Τούρκους δημοσιογράφους στο νέο «προεδρικό συγκρότημα», ο Ερσίν Τατάρ  αναφέρθηκε στις επαφές της ειδικής απεσταλμένης του ΟΗΕ για την Κύπρο στις 27-29 Μαΐου.

«Εμείς τώρα συνεχίζουμε την πολιτική των δύο κρατών. Δεν υπάρχει επιστροφή από αυτό. Πολιτική δύο κρατών... και έχουμε από πίσω μας την Τουρκία. Η ομοσπονδία σημαίνει την έξοδο της Τουρκίας από εδώ. Επομένως, για εμάς η εποχή της ομοσπονδίας έχει τελειώσει», είπε. Ο Ερσίν Τατάρ χαρακτήρισε την ελληνοκυπριακή πλευρά «τελείως ασυμβίβαστη», ενώ ερωτηθείς για τον σκοπό των συναντήσεων για το Κυπριακό απάντησε: «Μπορούμε να αναπτύξουμε σχέδια για τη συνεργασία των δύο κρατών. Εγώ πηγαίνω εκεί για συνεργασία».

Αναφορικά με τον διορισμό Πρέσβεων από τις Τουρκογενείς Δημοκρατίες της Κεντρικής Ασίας στην Κυπριακή Δημοκρατία τον περασμένο μήνα, ο Ερσίν Τατάρ υποστήριξε ότι «τους πίεσε η ΕΕ. Το έκριναν σκόπιμο από την άποψη των δικών τους συμφερόντων και των δικών τους οφελών. Αλλά εγώ δεν θέλω να δώσω πολλή σημασία σε αυτό, επειδή δεν έχουν πολλές δουλειές στον νότο».

Είπε ακόμα ότι «οι δουλειές των τουρκογενών κρατών βασικά είναι εδώ. Στον βορρά υπάρχουν σχεδόν χίλιοι φοιτητές από τα Τουρκογενή κράτη. Γνωρίζω ότι επίσης κατά καιρούς οι Πρέσβεις τους στην Άγκυρα έρχονται εδώ και κάνουν ενέργειες για κάποια θέματα».

Για το άνοιγμα των Βαρωσίων, ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι  «μέχρι στιγμής έχουν εισέλθει και εξέλθει από τα Βαρώσια 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι. Τώρα, όποιος κι αν είναι ο ιδιοκτήτης, είτε Ε/κ, είτε ξένος, θα κάνει αίτημα στην Επιτροπή Ακίνητης Περιουσίας και θα ζητήσει μια διαδικασία και αυτή η διαδικασία προχωράει αργά».

Ερωτηθείς για τον λόγο της επιβράδυνσης της διαδικασίας ο Τατάρ ανέφερε ότι «Η Επιτροπή Ακίνητης Περιουσίας δυσκολεύεται να εκδώσει αποφάσεις», ισχυριζόμενος ότι «αυτή η ιδιοκτησία ήταν δική μας. Οι Βρετανοί παραβίασαν και μοίρασαν όλες αυτές τις περιουσίες των ιδρυμάτων και τίποτα δεν έγινε μέσω του νόμου».