Στην άμεση υποστήριξη προς τον ουκρανικό στρατό με την παράδοση 2 εκατομμυρίων βλημάτων πυροβολικού, αξίας 5 δισεκατ. ευρώ, δεσμεύτηκε η ΕΕ στη σύνοδο κορυφής για την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ουκρανία που διεξήχθη σήμερα στο Παρίσι και στην οποία την ΕΕ εκπροσώπησαν ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Αντόνιο Κόστα, και η Πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε λίγο μετά το πέρας των εργασιών της συνόδου στο Παρίσι, δήλωσε ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι εξέφρασαν την κοινή τους βούληση να παραμείνουν ενωμένοι και να επιβάλουν την ειρήνη, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι προς το παρόν δεν υπάρχει καμιά ρωσική απάντηση στις ειρηνευτικές προτάσεις που έχουν υποβληθεί.
Αναφερόμενος στο ζήτημα της αποστολής ευρωπαϊκών στρατιωτικών δυνάμεων στο ουκρανικό έδαφος, ο Εμανουέλ Μακρόν ανέφερε ότι σε πρώτη φάση μία γαλλοβρετανική αποστολή θα μεταβεί στο Κίεβο με στόχο την ενίσχυση των προσπαθειών για τη συγκρότηση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων στο μέλλον. Στη συνέχεια έκανε λόγο για την αποστολή «στρατιωτικών δυνάμεων εξασφάλισης» από κάποια κράτη μέλη της ΕΕ, σε κάποια σημεία στρατηγικού ενδιαφέροντος στην Ουκρανία, χωρίς ωστόσο να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.
Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κατηγόρησε σήμερα τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντίμιρ Πούτιν, ότι επιδιώκει να «διχάσει» την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, προσεγγίζοντας τις τελευταίες εβδομάδες τον Αμερικανό Πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, τρία χρόνια και πλέον μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν «θέλει να διχάσει την Ευρώπη και τις ΗΠΑ», δήλωσε ο επικεφαλής του ουκρανικού κράτους, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Παρίσι, μετά το πέρας της συνόδου χωρών συμμάχων του Κιέβου.
Επιπλέον, ο Ζελένσκι είπε ότι οι ΗΠΑ αλλάζουν «συνεχώς» τους όρους της προτεινόμενης συμφωνίας για τα ορυκτά με την Ουκρανία, όμως, πρόσθεσε πως δεν θέλει η Ουάσιγκτον να πιστεύει ότι το Κίεβο είναι κατά της συμφωνίας. Ο Ζελένσκι επεσήμανε πως πιστεύει ότι η αμερικανική στάση έναντι της Ρωσίας θα έπρεπε να είναι σθεναρότερη.
Την ίδια ώρα, ο Ουκρανός Πρόεδρος προέτρεψε σήμερα τις χώρες της Δύσης να εμποδίσουν κάθε άρση κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, όπως ζητάει η Μόσχα, προκειμένου να επιτευχθεί μια εκεχειρία στη Μαύρη Θάλασσα, εκτιμώντας πως αυτό θα έστελνε «πολύ επικίνδυνα μηνύματα». «Μετά τα μηνύματα που ακούσαμε (...) από τη Σαουδική Αραβία στο θέμα των κυρώσεων, περί μιας ενδεχόμενης άρσης των κυρώσεων... Είναι πολύ επικίνδυνα μηνύματα», τόνισε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Εξάλλου, τη θέση ότι η Ευρώπη πρέπει να βρει έναν τρόπο ώστε να ασκήσει κοινή πολιτική απέναντι στη Ρωσία, ακόμα κι αν η Ουγγαρία δεν συμφωνεί με αυτό, εξέφρασε ο Πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ντόναλντ Τουσκ, μετά τη Σύνοδο Κορυφής για την Ουκρανία, στο Παρίσι.
Πρόσθεσε πως όλοι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι η Ευρώπη πρέπει να κρατήσει καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ. Πιο συγκεκριμένα, ο επικεφαλής της πολωνικής Κυβέρνησης σημείωσε ότι με στόχο τη διατήρηση των στρατηγικών σχέσεών της με τις ΗΠΑ, η Ευρώπη θα ενεργήσει με ηρεμία και με κοινή λογική, «όμως σίγουρα όχι πέφτοντας στα γόνατα».
Ο Βρετανός Πρωθυπουργός, Κιρ Στάρμερ, εξέφρασε σήμερα ικανοποίηση που βλέπει την Ευρώπη "να κινητοποιείται" για την ειρήνη στην Ουκρανία "σε πρωτοφανή κλίμακα εδώ και δεκαετίες" στο τέλος της συνόδου στο Παρίσι ενός συνασπισμού κρατών που υποστηρίζουν το Κίεβο. "Συγκεντρώσαμε 30 χώρες που είπαν ανοιχτά σήμερα το πρωί ότι δεν είχαν δει ποτέ την Ευρώπη τόσο ισχυρή εδώ και πολύ καιρό, και με αυτό εννοώ την Ευρώπη και όχι τους θεσμούς στους κόλπους της Ευρώπης", δήλωσε επίσης ο Βρετανός Πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Η Πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, η οποία συμμετείχε στη σημερινή διεθνή διάσκεψη κορυφής για το Ουκρανικό στο Παρίσι, ελπίζει ότι στην επόμενη σύνοδο θα υπάρχει και μια αμερικανική αντιπροσωπεία. Η Μελόνι υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό να συνεχιστεί η συνεργασία με τις ΗΠΑ για τον τερματισμό της σύγκρουσης και ευχήθηκε να συμμετάσχει μια αμερικανική αντιπροσωπεία στην επόμενη διάσκεψη των περίπου 30 χωρών, ανέφερε η ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο της.
Ο Πρόεδρος της Κροατίας, Ζόραν Μιλάνοβιτς, επανέλαβε σήμερα ότι δεν θα σταλούν Κροάτες στρατιώτες στην Ουκρανία, λίγες ώρες αφού ξεκίνησε στο Παρίσι η σύνοδος των συμμάχων του Κιέβου με τη φιλοδοξία να «οριστικοποίησουν» τις «εγγυήσεις ασφαλείας». «Κανείς Κροάτης στρατιώτης δεν θα πάει στην Ουκρανία, υπό οποιουσδήποτε όρους, δεν τίθεται τέτοιο θέμα», έγραψε ο Μιλάνοβιτς στο Facebook.
Διαβάστε επίσης:
ΠτΔ: Έτοιμοι να συνεισφέρουμε σε οποιονδήποτε σχηματισμό για Ουκρανία
Μητσοτάκης: Η Ελλάδα δεν είναι έτοιμη να αποστείλει στρατεύματα στην Ουκρανία
Σύνοδος για Ουκρανία: Όχι σε άρση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας