Την αναγκαιότητα ριζικού εκσυγχρονισμού της δομής, μορφής και των διαδικασιών στη δημόσια υπηρεσία, ανέδειξαν οι συζητήσεις για το νομοσχέδιο που προβλέπει την κατάργηση της υποχρέωσης της εκάστοτε κυβέρνησης να ζητά και να λαμβάνει την έγκριση από την βουλή για τους πλήρωση θέσεων πρώτου διορισμού στο δημόσιο.
Η νομοθεσία επιβλήθηκε το 2013 από την τρόικα λόγω της οικονομικής κρίσης, ωστόσο οι περισσότεροι που τοποθετήθηκαν στην κοινοβουλευτική επιτροπή Οικονομικών, τόνισαν ότι τα προβλήματα στην δημόσια υπηρεσία είναι τεράστια και απαιτείται ο εκσυγχρονισμός και η εισαγωγή της σύγχρονης τεχνολογίας.
Χριστιάνα Ερωτοκρίτου - Πρόεδρος Επιτροπής Οικονομικών Βουλής
Τα προβλήματα που υπήρχαν τότε και τα προβλήματα που συνεχίζουν σήμερα να υπάρχουν στη δημόσια υπηρεσία, αφορούν περισσότερο τις διαδικασίες – τις περισσότερες φορές απηρχειωμένες- διαδικασίες, μεθόδους και εργαλεία που έχει εν έτει, 2025 η δημόσια υπηρεσία
Ονούφριος Κουλλάς - Εκπρόσωπος Τύπου ΔΗΣΥ
Πιστεύουμε ότι κάθε θέση που κενώνεται στο δημόσιο, για παράδειγμα λόγω αφυπηρέτησης, θα πρέπει να αξιολογείται η αναγκαιότητα πλήρωσής της. Ιδίως σε μια εποχή που θα επενδύσουμε στο ψηφιακό κράτος.
Μαρίνος Μουσιούττας - Βουλευτής ΔΗΠΑ
Να υπάρχει μια πιο παραγωγική, πιο οικονομική δημόσια υπηρεσία και αυτό πρέπει να κάνουμε αν δεν θέλουμε, ξανά τα γεγονότα να μας ξεπεράσουν.
Χαρακτηριστικές ωστόσο για την άμεση ανάγκη εκσυγχρονισμού της δημόσιας υπηρεσίας, είναι οι αυστηρές συστάσεις και προειδοποιήσεις ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, από τους Προέδρους του Δημοσιονομικού Συμβουλίου και του Συμβουλίου Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας. Με ορατές τις επιπτώσεις στην οικονομία και από την πλήρη αποπαγοποίηση θέσεων στο δημόσιο και τους κινδύνους διόγκωσης του κρατικού μισθολογίου.
Μιχάλης Περσιάνης - Πρόεδρος Δημοσιονομικού Συμβουλίου
-Ο ισχύων νόμος συγκράτησε το κρατικό μισθολόγιο για περίπου 3 χρόνια, ενώ στη συνέχεια φάνηκε ότι υπάρχουν «παράθυρα και πίσω πόρτες»
-Η πορεία των δαπανών μας είναι πιο ψηλή από τις δεσμεύσεις μας.
-Απαιτείται πολλή προσοχή για να μην χρειαστεί το 2027 να ληφθούν οδυνηρές αποφάσεις.
Δημήτρης Γεωργιάδης - Πρόεδρος Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας
-Πρέπει να γίνουν μελέτες από ειδικούς για τον αριθμό των θέσεων.
-Λόγω της τεχνητής νοημοσύνης και του ψηφιακού μετασχηματισμού, ίσως πληρωθούν θέσεις που δεν χρειάζονται.
Εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως σε ένα τεράστιο σε προσωπικό δημόσιο τομέα, η υποστελέχωση κυριαρχεί σε όλες τις υπηρεσίες, με τις εγκεκριμένες θέσεις μάλιστα στον προϋπολογισμό του 2025 να ανέρχονται στις 38.803.
Έλενα Οικονομίδου Αζίνα - Διευθύντρια Τμ. Διοίκησης και Προσωπικού
Οι κενές θέσεις Πρώτου Διορισμού στη δημόσια υπηρεσία που είναι παγοποιημένες ανέρχονται στις 977. Ο μέγιστος αριθμός που μπορεί να πληρωθεί από την ΕΔΥ ανά έτος είναι συγκεκριμένος, ενώ πρόσθετος αριθμός θέσεων κενώνεται ανά έτος. Με το υφιστάμενο σύστημα πολλά τμήματα είναι υποστελεχωμένα...
Κατά τα άλλα υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν ΠΑΣΥΔΥ, ΣΕΚ, ΠΕΟ, οι οργανώσεις των εκπαιδευτικών, ενώ από τα πολιτικά κόμματα ανοικτά κεφράζει την διαφωνία του ο ΔΗΣΥ.