Ιδιαίτερα αποκαλυπτικός για τα όσα συνέβησαν την περασμένη Τρίτη, στην Διάσκεψη της Γενεύης για το Κυπριακό, και πίσω από τις κλειστές πόρτες των συναντήσεων υπό τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Υποδεικνύει πως σημαντικά ήταν τόσο τα όσα επιτεύχθηκαν στην άτυπη πενταμερή, αλλά εξίσου σημαντικά ήταν και όσα η ελληνοκυπριακή πλευρά απέφυγε.
Μιλώντας στο Euronews, στις Βρυξέλλες, λίγες ώρες μετά την άτυπη πενταμερή για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε, μάλιστα, σε τρεις χαρακτηριστικές περιπτώσεις, όπου αποφεύχθηκαν τα χειρότερα.
«Πρώτον, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης έθεσε θέματα συνεργασίας σε έναν αριθμό από τομείς, που αγγίζουν την κρατική κυριαρχία: υδρογονάνθρακες, νερό και κάποια άλλα θέματα. Και χαίρομαι γιατί η τοποθέτησή μας ότι τέτοια συνεργασία δεν μπορεί να γίνει, έγινε κατανοητή από τον Γενικό Γραμματέα.», ανέφερε ο ΠτΔ.
Η δεύτερη αφορούσε στον διορισμό προσωπικού απεσταλμένου του Αντόνιο Γκουτέρες, ενόψει της συμφωνίας για νέα άτυπη πενταμερή συνάντηση στο τέλος Ιουλίου.
«Ο Τ/κ ηγέτης δεν ήθελε τον διορισμό ενός προσωπικού απεσταλμένου του ΓΓ. Κάτι τέτοιο έχει αποφευχθεί. Υπήρχε η πρόθεση, για να υποβληθεί στη βάση των δημόσιων δηλώσεων που γίνονταν, συγκεκριμένο έγγραφο σε σχέση με τη λύση του Κυπριακού δύο κρατών. Η όλη συζήτηση, η εξέλιξη της συζήτησης, οι τοποθετήσεις του ΓΓ δεν επέτρεψαν κάτι τέτοιο.», σημείωσε ο κ. Χριστοδουλίδης.
Ερωτηθείς για την κατ ιδίαν συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, μετά το δείπνο όλων των αντιπροσωπειών, την πρώτη ημέρα της διάσκεψης, ο Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης απέφυγε να απαντήσει, κάνοντας αναφορά στα όσα διαμείφθηκαν εντός της άτυπης πενταμερούς. Κατά την οποία και ο ίδιος επισήμανε ότι η βελτίωση των ευρωτουρκικών σχέσεων περνά μέσα από το Κυπριακό.
«Ήταν κοινωνικού χαρακτήρα η συνάντηση με τον κύριο Φιντάν, με τον οποίο είχα την ευκαιρία να συζητήσω κατά τη διάρκεια της διευρυμένης συζήτησης... Κι εξέφρασα την ετοιμότητα μου και προς τον ίδιο, απευθυνόμενος στον ίδιο, για να δούμε θετικές εξελίξεις στα ευρωτουρκικά.», σημείωσε ο Πρόεδρος.
Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στον καταλυτικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Κύπρος εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ειδικότερα στη Μέση Ανατολή, με αφορμή, για παράδειγμα, την κατάρρευση της εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά και το κενό που υπάρχει στο μέτωπο της Συρίας, μετά το μειωμένο ενδιαφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών.
«Άρα έχουμε υποχρέωση ως ΕΕ να καλύψουμε αυτό το κενό. Στο τέλος της ημέρας μιλάμε για τη γειτονιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αυτή είναι μια από τις βασικές προτεραιότητες της κυπριακής Προεδρίας που ξεκινά τον Ιανουάριο του 2026. Το συζητήσαμε σήμερα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και θα διοργανώσω και μια ειδική σύνοδο στην Κύπρο ως Κυπριακή Προεδρία.», επισήμανε ο ΠτΔ.
Ερωτηθείς, τέλος, για την ευρωπαϊκή άμυνα, θέμα που συζητείται στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στη Λευκή Βίβλο, σημειώνοντας πως η ισχυρή άμυνα και ανταγωνιστικότητα συνδέονται με τον μεγάλο στόχο της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Διαβάστε επίσης:
Γκουτέρες σε ηγέτες ΕΕ: Το Κυπριακό μεταξύ των προτεραιοτήτων του
ΠτΔ στο EuroNews: Ο Τατάρ δεν ήθελε τον διορισμό ενός προσωπικού απεσταλμένου του ΓΓ