Τηλεόραση Ραδιόφωνο Podcasts
λιθ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, επαίνεσε τις συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, σχετικά με την προτεινόμενη συμφωνία εκεχειρίας στην Ουκρανία, χαρακτηρίζοντάς τις ως «καλές και παραγωγικές».

Αυτό ακολούθησε την συνάντηση του Πούτιν με τον απεσταλμένο των ΗΠΑ, Στιβ Γουίτκοφ, στην Μόσχα την Πέμπτη το βράδυ, μετά την οποία το Κρεμλίνο ανέφερε ότι μοιράζεται τη «συγκρατημένη αισιοδοξία» των ΗΠΑ για την ειρηνευτική διαδικασία.

Ο Τραμπ ανέφερε σε ανάρτησή του στο Truth Social ότι οι συνομιλίες προσέφεραν «μια πολύ καλή ευκαιρία ώστε αυτός ο φρικτός και αιματηρός πόλεμος να τελειώσει επιτέλους». Ωστόσο, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κατηγόρησε τον Πούτιν ότι προσπαθεί να παρατείνει τις συνομιλίες για να συνεχιστεί ο πόλεμος, ενώ ο Σερ Κιρ Στάρμερ δήλωσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος δεν μπορεί να επιτραπεί να «παίξει παιχνίδια» με τις προτάσεις εκεχειρίας.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Ουκρανία αποδέχτηκε την προτεινόμενη συμφωνία εκεχειρίας των ΗΠΑ, την οποία η Ρωσία δεν έχει ακόμη αποδεχτεί. Την Πέμπτη, ο Πούτιν δήλωσε ότι η ιδέα της εκεχειρίας είναι «σωστή και την υποστηρίζουμε… αλλά υπάρχουν αποχρώσεις», θέτοντας μια σειρά αυστηρών όρων για την ειρήνη, μια απάντηση που ο Ζελένσκι χαρακτήρισε «διαχειριστική».

Ο ηγέτης της Ουκρανίας συνέχισε την κριτική του την Παρασκευή με μια σειρά αναρτήσεων στο X, γράφοντας: «Ο Πούτιν δεν μπορεί να εξέλθει από αυτόν τον πόλεμο, γιατί αυτό θα τον αφήσει χωρίς τίποτα. Γι’ αυτό τώρα κάνει ό,τι μπορεί για να σαμποτάρει τη διπλωματία, θέτοντας εξαιρετικά δύσκολες και απαράδεκτες προϋποθέσεις από την αρχή, ακόμα και πριν από την εκεχειρία».

Είπε ότι ο Πούτιν θα «σύρει» όλους σε «ατελείωτες συζητήσεις… σπαταλώντας μέρες, εβδομάδες και μήνες σε ανούσιες συζητήσεις, ενώ τα όπλα του συνεχίζουν να σκοτώνουν ανθρώπους». «Κάθε όρος που θέτει ο Πούτιν είναι απλώς μια απόπειρα να μπλοκάρει οποιαδήποτε διπλωματία. Έτσι λειτουργεί η Ρωσία. Και τον προειδοποιήσαμε γι’ αυτό».

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Σερ Κιρ Στάρμερ, δήλωσε ότι η «απόλυτη αδιαφορία» του Κρεμλίνου για την πρόταση εκεχειρίας του Τραμπ δείχνει ότι ο Πούτιν «δεν είναι σοβαρός για την ειρήνη».

Πρόσθεσε: «Αν η Ρωσία τελικά έρθει στο τραπέζι, τότε πρέπει να είμαστε έτοιμοι να παρακολουθήσουμε την εκεχειρία για να εξασφαλίσουμε ότι πρόκειται για μια σοβαρή και διαρκή ειρήνη». «Αν δεν το κάνουν, τότε πρέπει να καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να αυξήσουμε την οικονομική πίεση στη Ρωσία για να εξασφαλίσουμε το τέλος αυτού του πολέμου».

Διαβάστε επίσης:

Reuters: Η Ρωσία θέλει να αποκλείσει τον ειδικό απεσταλμένο του Τραμπ για την Ουκρανία στις συζητήσεις για ειρήνη

Κάγια Κάλας: Πιθανό η Ρωσία να πει τελικά «ναι» στο αμερικανικό σχέδιο, αλλά υπό όρους

Σήμερα, ο Σερ Κιρ θα φιλοξενήσει μια τηλεδιάσκεψη με έως και 25 ηγέτες για να αναπτύξουν την ιδέα αποστολής ειρηνικής δύναμης που προτάθηκε κατά τη διάρκεια της συνόδου στο Λονδίνο νωρίτερα αυτόν τον μήνα. Η «συμμαχία των προθύμων», όπως την αποκάλεσε, θα εργαστεί για να αποτρέψει μελλοντική ρωσική επιθετικότητα, εφόσον η προτεινόμενη εκεχειρία των ΗΠΑ τεθεί σε εφαρμογή.

Στις αναρτήσεις του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την Παρασκευή, ο Ζελένσκι κάλεσε «όλους όσους μπορούν να επηρεάσουν τη Ρωσία, ιδιαίτερα τις ΗΠΑ, να λάβουν ισχυρά μέτρα που μπορούν να βοηθήσουν», επειδή ο Πούτιν δεν θα σταματήσει τον πόλεμο μόνος του. «Ο Πούτιν ψεύδεται για την πραγματική κατάσταση στο πεδίο της μάχης... τις απώλειες» και «την πραγματική κατάσταση της οικονομίας του», δήλωσε, εξηγώντας ότι ο Πούτιν «κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να εξασφαλίσει ότι η διπλωματία θα αποτύχει».

Ωστόσο, ο Λευκός Οίκος πιστεύει ότι οι δύο πλευρές «δεν υπήρξαν ποτέ τόσο κοντά στην ειρήνη». Ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Καρολίνα Λέβιτ, σημείωσε ότι οι συνομιλίες μεταξύ του Πούτιν και του Γουίτκοφ στην Μόσχα την Πέμπτη ήταν «παραγωγικές». Πρόσθεσε ότι ο Τραμπ έχει «βάλει πίεση στον Πούτιν και τους Ρώσους να κάνουν το σωστό». Με ανάρτηση του ο Τραμπ στα ζήτησε επίσης «έντονα» την αποφυγή σφαγής των Ουκρανών στρατιωτών, οι οποίοι περιγράφονται ως περικυκλωμένοι από ρωσικές δυνάμεις, προσθέτοντας ότι θα ήταν «μια φρικτή σφαγή» που δεν έχει ξαναδεί η ανθρωπότητα από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Τα σχόλια του Τραμπ ακολούθησαν την δήλωση του Πούτιν την Πέμπτη ότι οι Ουκρανοί στρατιώτες στο Κουρσκ είχαν «απομονωθεί» και προσπαθούσαν να φύγουν, καθώς η Ρωσία εντείνει τις προσπάθειες να ανακαταλάβει την περιοχή που είχε καταλάβει η Ουκρανία πέρυσι.

Ωστόσο, την Παρασκευή, το γενικό επιτελείο των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων διέψευσε την περικύκλωση των στρατευμάτων του, χαρακτηρίζοντάς την «ψευδή και κατασκευασμένη». Σε ανακοίνωσή του, ανέφερε ότι οι επιχειρήσεις συνεχίζονται, με τα Ουκρανικά στρατεύματα να έχουν αποσυρθεί και «επανασυγκροτηθεί» σε καλύτερες αμυντικές θέσεις. «Δεν υπάρχει απειλή περικύκλωσης των μονάδων μας», δήλωσαν.

Σε απάντηση στο αίτημα του Τραμπ, ο Πούτιν δήλωσε ότι οι Ουκρανοί στρατιώτες στο Κουρσκ θα αντιμετωπιστούν με «αξιοπρέπεια σύμφωνα με τις διεθνείς νόρμες και τους νόμους της Ρωσικής Ομοσπονδίας», εφόσον παραδοθούν και καταθέσουν τα όπλα τους.

Στο μεταξύ, τα μέλη της G7 συναντήθηκαν στο Κεμπέκ, όπου η υπουργός Εξωτερικών του Καναδά, Μελανί Ζολύ, δήλωσε ότι όλα τα μέλη συμφώνησαν με την πρόταση των ΗΠΑ για εκεχειρία, η οποία υποστηρίζεται από τους Ουκρανούς. «Και τώρα μελετάμε και παρακολουθούμε τις αντιδράσεις της Ρωσίας, οπότε τελικά η μπάλα είναι στην πλευρά της Ρωσίας όσον αφορά την Ουκρανία», δήλωσε.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Ντέιβιντ Λάμμι, που ήταν επίσης στην συνάντηση, δήλωσε ότι τα μέλη ήταν ενωμένα στην κλήση για εκεχειρία «χωρίς όρους». Μετά τη συνάντηση, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δε θα λάβουν αποφάσεις εξωτερικής πολιτικής βάσει όσα λένε οι ηγέτες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή σε συνεντεύξεις Τύπου και τόνισε ότι «ο μόνος τρόπος να τελειώσει αυτός ο πόλεμος είναι μέσω μιας διαδικασίας διαπραγματεύσεων».