Τηλεόραση Ραδιόφωνο Podcasts
1

Τρεις μόλις μέρες πριν από την διάσκεψη της Γενεύης για το κυπριακό και η συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις εργασίες παραμένει σε εκκρεμότητα. Μπορεί ο εκπρόσωπος της επιτροπής Μάτσιε Μπερεστέτσκι, να επιβεβαίωσε χθες τα λεγόμενα του ΠτΔ, αναφέροντας ότι η ΕΕ θα εκπροσωπηθεί στη σύνοδο, ωστόσο μέχρι στιγμής τα Ηνωμένων Εθνών ως οικοδεσπότες τηρούν σιγή ιχθύος. Με αποτέλεσμα να μην έχει ακόμα ξεκαθαρίσει τόσο το ποιος θα εκπροσωπήσει την Ένωση - αν θα είναι κάποιος από το κονκλάβιο των επιτρόπων, όπως άφησε να νοηθεί ο ΠτΔ, ή σε χαμηλότερο επίπεδο- και κυρίως αν βρίσκεται εντός της αίθουσας της διάσκεψης και υπό ποια ιδιότητα.

Ζήτημα που αναμένεται να ξεκαθαρίσει τα αμέσως επόμενα εικοσιτετράωρα καθώς όπως πληροφορούμαστε ΕΕ και ΗΕ διατηρούν ανοικτή γραμμή επικοινωνίας και μεταξύ τους και με την Άγκυρα.   

Διπλωματικές πηγές με τις οποίες συνομίλησε ο ΑΝΤ1 σημείωναν πως η εκδήλωση και μόνο  ενδιαφέροντος από την Κομισιόν, πέραν του ότι αντανακλά το έντονο ενδιαφέρον των Βρυξελλών για τις εξελίξεις το κυπριακό  σε σχέση και με τα Ευρωτουρκικά, στέλνει σαφή μηνύματα και στην ίδια τη Τουρκία, η οποία επιθυμεί διακαώς της αναθέρμανση των σχέσεων της με την ΕΕ.

Σε ότι αφορά στις προοπτικές της διάσκεψης οι προσδοκίες παραμένουν περιορισμένες, λόγο της εμμονής της τουρκικής πλευράς στη λύση των δύο κρατών.                      

Μικρό καλάθι φαίνεται να κρατά και ο Αντόνιο Γκουτέρες, με όλες τις ενδείξεις να συνηγορούν πως θα επιδιώξει σε πρώτο χρόνο να διασφαλίσει τη συντήρηση της διαδικασίας, δεσμεύοντας τα μέρη σε ένα οδικό χάρτη μέχρι το επόμενο ραντεβού, με την κρυφή ελπίδα ότι θα υπάρξει αλλαγή σκυτάλης στην ηγεσία των Τ/κ.  

Αυτό αποτελεί και μίνιμουμ των επιδιώξεων της Λευκωσίας με το Πρόεδρο της Δημοκρατίας να εκστρατεύει, όπως είπε, στη Γενεύη έχοντας επεξεργαστεί μέχρι και τρία εναλλακτικά σενάρια.      

Ενόψει ακριβώς της άτυπης Πενταμερούς, ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης δέχθηκε το απόγευμα αντιπροσωπεία Τουρκοκυπρίων, μελών του Patriotic Cypriots Movement, τα οποία ενημέρωσε για τις επιδιώξεις της κυπριακής πλευράς.

Βίκτωρας Παπαδόπουλος

«Το μέγιστο που μπορούμε να πετύχουμε είναι η επανέναρξη των συνομιλιών. Προς αυτή την κατεύθυνση θα εργαστούμε, αλλά αν δεν γίνει εφικτό σε αυτή τη διάσκεψη να επαναρχίσουν οι συνομιλίες, θα πρέπει να φύγουμε από τη Γενεύη με ένα θετικό αποτέλεσμα και μια θετική προοπτική. Θα πρέπει να γίνει ένα πρώτο θετικό βήμα προς την κατεύθυνση της επανέναρξης των συνομιλιών».

Διαδοχικές συσκέψεις με τα τ/κ κόμματα εντός και εκτός την ψευδοβουλής είχε το πρωί και ο κατοχικός ηγέτης, ο οποίος καθοδόν προς τη Γενεύη θα περάσει και από την Τουρκία για να πάρει ως είθισται  γραμμή. Από τα όσα δήλωσαν μετά τις συναντήσεις οι Τουρκοκύπριοι πολιτικοί αρχηγοί, προκύπτει ότι ο Ερσίν Τατάρ, πέρα της θέσης του για κυριαρχική ισότητα και λύση δύο κρατών, θα επιμείνει στα τρία «Α» καθώς και στα περί συνεργασίας μεταξύ κυρίαρχων, κατά τον ισχυρισμό του κρατών, στην ενέργεια και το υδατικό.