«Γιατί δεν φοράς κοστούμι;» ήταν η ερώτηση που ακούσαμε, μεταξύ άλλων τραγελαφικών, ως τηλεθεατές σε μια πολιτική συζήτηση επιπέδου-δαπέδου το περασμένο Σάββατο, η οποία και συνεχίστηκε ως εξής: «Είσαι στο υψηλότερο γραφείο της χώρας και αρνείσαι να φορέσεις κοστούμι. Έχεις κοστούμι;».
Την ερώτηση έθεσε στον Ζελένσκι ο δημοσιογράφος Μπράιαν Γκλεν από το δίκτυο Real America's Voice. Το ακροδεξιό δίκτυο Real America's Voice. Κρατάμε το τελευταίο ως υπενθύμιση ότι ο Λευκός Οίκος επιλέγει πλέον στελέχη ακροδεξιών ιστοτόπων για να παρακολουθούν τις συνεντεύξεις Τύπου, ενώ έχει αποκλείσει δημοσιογραφικούς οργανισμούς όπως το Associated Press και το Reuters.
Στην πιο πάνω ερώτηση, τη στιγμή που ο πλανήτης παρακολουθούσε τη συζήτηση ανοιχτά στα μίντια, ο Τραμπ παρέμεινε ανέκφραστος. Ωστόσο, οι συνεργάτες του γέλασαν δυνατά.
Σχετικά άρθρα:
- Τα 139 λεπτά που ανέτρεψαν τη συμμαχία ΗΠΑ - Ουκρανίας
- Ο Έλον Μασκ θέλει οι ΗΠΑ να αποχωρήσουν από ΝΑΤΟ και ΟΗΕ
- Παρίσι και Λονδίνο προτείνουν εκεχειρία ενός μήνα στην Ουκρανία
- Γερμανικά ΜΜΕ: Μυστικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ - Ρωσίας για Nord Stream
Ο τραμπουκισμός, πάντως, ήταν γενικότερα έντονος το περασμένο Σάββατο, χωρίς αμφιβολία. Αυτό φάνηκε ξεκάθαρα κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Ουκρανού προέδρου στον Λευκό Οίκο και της συνάντησής του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, και τους συνεργάτες του.
Επόμενο ήταν ο Ζελένσκι να λάβει έντονη διεθνή υποστήριξη, ενώ ο Τραμπ συνέχισε το παιχνίδι των εντυπώσεων και της επιβολής μετά τη συνάντηση-φιάσκο.
Τα υπερατλαντικά νέα δεν άργησαν να ταξιδέψουν και, συγκεκριμένα χθες βράδυ, ο Τραμπ -αφότου μεσολάβησε ένα τριήμερο από την επίμαχη συνάντηση, η οποία δεν κατάφερε να ολοκληρωθεί με το προγραμματισμένο δείπνο- ανακοίνωσε την παύση της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία.
«Κάνουμε παύση», δήλωσε αξιωματούχος της κυβέρνησης, ο οποίος, όπως σημειώνουν τα αμερικανικά μέσα, εκφράστηκε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί. Προχώρησε δε στην αποκάλυψη της απόφασης μετά από συνεδρίαση στον Λευκό Οίκο, στην οποία συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Πιτ Χέγκσεθ, και ο υπουργός Εξωτερικών, Μάρκο Ρούμπιο. Να σημειωθεί ότι δεύτερος ανώνυμος αξιωματούχος, μιλώντας στο Fox News, έσπευσε να διευκρινίσει: «Δεν πρόκειται για οριστικό τέλος της βοήθειας, αλλά για παύση». Με άλλα λόγια, μιλάμε για αναστολή - ένα προσωρινό πάγωμα της αμερικανικής βοήθειας προς την Ουκρανία.
Ο Τραμπ συνέχισε την επίθεσή του προς τον Ουκρανό πρόεδρο, σημειώνοντας ότι ο Ζελένσκι «δεν θέλει την ειρήνη» με τη Ρωσία και ότι ο ίδιος «δεν θα ανεχτεί για πολύ ακόμη» τις θέσεις του. Επιπλέον, μετά το φιάσκο του Σαββάτου, φαίνεται να επισπεύδεται η συνάντηση Τραμπ - Πούτιν παρόλο που, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του CNN, δεν έχει διευκρινιστεί αν η επικοινωνία τους θα γίνει τηλεφωνικά ή δια ζώσης.
Διάβασε ακόμα:
- Παύση της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία διέταξε ο Τραμπ
- «Καταστροφή»: Η πρώτη αντίδραση της Ουκρανίας στην παύση στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ
Για να βάζουμε, όμως, τα πράγματα στη θέση τους, αυτή η στάση ήταν αναμενόμενη μετά την εκλογή Τραμπ. Ο ίδιος διαφωνούσε εξαρχής με την αμερικανική οικονομική και στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία, την οποία είχε εγκρίνει η κυβέρνηση Τζο Μπάιντεν. Σύμφωνα με την παρούσα αμερικανική κυβέρνηση και τους αριθμούς του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η βοήθεια αυτή ανέρχεται στα 65,9 δισεκατομμύρια δολάρια από την έναρξη του πολέμου.
«Το να σταματήσει τώρα η βοήθεια σημαίνει στήριξη προς τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν», δήλωσε στο Reuters ο Ολεξάντρ Μερέζκο, επικεφαλής της ουκρανικής κοινοβουλευτικής επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων. Παρομοίασε, μάλιστα, την αναστολή της βοήθειας με τη Συμφωνία του Μονάχου το 1938, υπενθυμίζοντας πως τότε επετράπη στη ναζιστική Γερμανία να προσαρτήσει μέρος της Τσεχοσλοβακίας.
Η παύση που ανακοίνωσε ο Τραμπ τέθηκε άμεσα σε ισχύ και επηρεάζει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια όπλων που βρίσκονται σε διαδικασία αποστολής στην Ουκρανία, σύμφωνα με τους New York Times. Την ίδια στιγμή, η βρετανική Times χαρακτήρισε την απόφαση ως «ριψοκίνδυνη κίνηση» και η Daily Telegraph ως «συντριπτικό πλήγμα» για τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Το ερώτημα που παραμένει είναι ποια θα είναι η στάση της Γηραιάς Ηπείρου απέναντι στις μεταβαλλόμενες γεωπολιτικές συνθήκες, αλλά και στις πολιτικές προστατευτισμού που προωθεί η κυβέρνηση Τραμπ, επιβάλλοντας δασμούς σε ευρωπαϊκά προϊόντα. Δεδομένου ότι η Ευρώπη θεωρεί αναγκαία τη συμμετοχή των ΗΠΑ σε μια ειρηνευτική συμφωνία με την Ουκρανία, ενώ παράλληλα επηρεάζεται άμεσα από τις οικονομικές επιλογές της κυβέρνησης Τραμπ, το ζήτημα αποκτά ιδιαίτερη σημασία.
Σημειώνεται ότι σήμερα κιόλας η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε πρόγραμμα ύψους 800 δισεκατομμυρίων ευρώ για την άμυνα της Ε.Ε. Παράλληλα, η πρόεδρος της Κομισιόν έστειλε επιστολή προς τα κράτη-μέλη, παρουσιάζοντας τις επιλογές της Ε.Ε. για την ενίσχυση της χρηματοδότησης στον τομέα αυτό. «Θα είμαστε κοντά στο ΝΑΤΟ, αλλά αυτή είναι η στιγμή της Ευρώπης να βγει μπροστά», δήλωσε η Φον ντερ Λάιεν. Το πρόγραμμά της, το οποίο ονομάζεται "Rearm Europe Plan", στοχεύει στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής ικανότητας.
Σχετικό θέμα: Φον ντερ Λάιεν: Ανακοίνωσε 800 δισ. ευρώ για αμυντικές δαπάνες και ενεργοποίηση της ρήτρας διαφυγής
Το τριήμερο που προηγήθηκε, με τις διπλωματικές σχέσεις να θυμίζουν νηπιαγωγείο και τις σημερινές -αναγκαίες- αποφάσεις της Ευρώπης να μοιάζουν, ίσως, «απειλητικές», δεν μας αφήνει παρά, με μια δόση συγκρατημένου χιούμορ, να πούμε ότι ίσως θα ήταν καλύτερα αν και οι Ζελένσκι και Τραμπ έκοβαν τη «μούττην» της Σαρακοστής και απολάμβαναν ένα χαλαρό τριήμερο.
Ακόμη κι αν ευσταθούν οι εικασίες του The Atlantic, που υποστηρίζουν ότι ο Τραμπ και ο Βανς -μια μέχρι πρότινος παρασκηνιακή προσωπικότητα- είχαν στήσει ενέδρα στον Ζελένσκι και πως το όλο σκηνικό στον Λευκό Οίκο ήταν προσχεδιασμένο, με στόχο οι ΗΠΑ να πάρουν το μέρος της Ρωσίας και να τερματίσουν τον πόλεμο με τους δικούς της όρους, η Ευρώπη δεν είναι σε θέση να αντιδράσει με τραμπουκισμούς, όπως έκανε ο Τραμπ το περασμένο Σάββατο.
Και αυτό γιατί τα 800 δισεκατομμύρια του "Rearm Europe Plan" δεν θα φτάσουν ούτε για χαλβά.