Τηλεόραση Ραδιόφωνο Podcasts
Φρίντριχ Μερτς

Ο Φρίντριχ Μερτς, γεννημένος στις 11 Νοεμβρίου 1955, κατάγεται από την περιοχή Σάουερλαντ στη Δυτική Γερμανία, η οποία είναι γνωστή για το καταπράσινο τοπίο της και την παραδοσιακή ζωή. Η οικογένειά του προέρχεται από συντηρητικές καταβολές, γεγονός που επηρέασε τις πολιτικές του αντιλήψεις και την απόφασή του να ενταχθεί στην Κεντροδεξιά Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU) σε νεαρή ηλικία.

Ο Μερτς είναι παντρεμένος και έχει τρία παιδιά. Η οικογενειακή του ζωή είναι αρκετά προστατευμένη από τα φώτα της δημοσιότητας, ωστόσο, αναφέρεται ότι η σύζυγός του υπήρξε καταλυτική στο να αποτρέψει την αγορά ιδιωτικού τζετ από τον ίδιο, μέχρι να μεγαλώσουν τα παιδιά τους. Ο Μερτς φαίνεται να έχει έναν ισχυρό οικογενειακό δεσμό και είναι γνωστός για την προτίμησή του στην προσωπική ζωή.

Στη διάρκεια της καριέρας του, ο Μερτς έχει επιδοθεί σε πολλές δραστηριότητες στον τομέα των επιχειρήσεων και του δικαίου, καθιστώντας τον έναν από τους πλουσιότερους πολιτικούς της Γερμανίας. Μετά από μια πρώτη περίοδο πολιτικής καριέρας, αποσύρθηκε προσωρινά από το προσκήνιο για να επικεντρωθεί στις επιχειρηματικές του δραστηριότητες, όπου και έγινε ιδιαίτερα γνωστός για τη θέση του στο διοικητικό συμβούλιο της αμερικανικής εταιρείας επενδύσεων BlackRock.

Ένας πρώην τραπεζίτης που δεν έχει υπάρξει υπουργός της κυβέρνησης, φαίνεται σχεδόν σίγουρο ότι θα είναι ο επόμενος καγκελάριος της Γερμανίας, μετά τη νίκη της συντηρητικής συμμαχίας CDU/CSU στις καθοριστικές ομοσπονδιακές εκλογές της Κυριακής.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, η απόφασή του να εξασφαλίσει ψήφους στο κοινοβούλιο βασιζόμενος στη στήριξη της ακροδεξιάς αποτέλεσε μια ιστορική και εξαιρετικά αμφιλεγόμενη στροφή, αν και ο ίδιος επέμεινε έκτοτε ότι δεν θα παραβίαζε το «τείχος πυρός» της Γερμανίας (Brandmauer) και δεν θα σχημάτιζε κυβέρνηση συνασπισμού με το ακροδεξιό κόμμα AfD (Εναλλακτική για τη Γερμανία).

Παρά τις προκλήσεις που προκύπτουν από το εσωτερικό πολιτικό και οικονομικό τοπίο, οι μεγαλύτερες προκλήσεις του Μερτς ενδέχεται να προέλθουν από το εξωτερικό. Ο άνθρωπος που κάποτε κέρδισε τα εύσημα για την πρότασή του να απλοποιήσει τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων μειώνοντας τους φορολογικούς κανόνες ώστε να χωρούν στην πίσω πλευρά ενός σουβέρ, αντιμετωπίζει πλέον μια εντελώς πιο σύνθετη πραγματικότητα.

Ο Μερτς, που είναι λάτρης της αεροπλοΐας, ο οποίος είχε αρνηθεί να αγοράσει το ιδιωτικό του τζετ μέχρι τα παιδιά του να φύγουν από το σπίτι (και τώρα φέρεται να κατέχει δύο), επιθυμεί να αφήσει το στίγμα του νωρίς στην καγκελαρία. 

Αν και αρχικά παρουσίασε τον εαυτό του στην προεκλογική εκστρατεία ως έναν επιτυχημένο επιχειρηματία που θα μπορούσε να διαπραγματευτεί πρόσωπο με πρόσωπο με τον Ντόναλντ Τραμπ, ο Μερτς αναγκάστηκε να αλλάξει τη στάση του μέσα σε λίγες ώρες, μετά τη στροφή του Αμερικανού προέδρου στο αφήγημα για τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η πρώτη του δόση της πραγματικής πολιτικής (realpolitik) ήρθε πριν καν κερδίσει τη θέση του καγκελάριου και τον μεταμόρφωσε από έναν αισιόδοξο ατλαντιστή σε έναν ρεαλιστή. Έκτοτε, η ρητορική του άλλαξε ριζικά.

Ο Μερτς δεν έκρυψε την απογοήτευσή του μετά τις δηλώσεις του Τραμπ, ο οποίος κατηγόρησε την Ουκρανία για τον πόλεμο. Αποκάλεσε αυτήν την κατηγορία «κλασική ανατροπή της αφήγησης του θύτη και του θύματος», ενώ χαρακτήρισε τον Τραμπ «θαυμαστή αυταρχικών καθεστώτων».

Η σχέση του με την ακροδεξιά AfD παραμένει αμφιλεγόμενη. Αν και ξεκίνησε με ξεκάθαρη αντίθεση, τον Ιανουάριο του 2025 υπέδειξε την δυνατότητα συνεργασίας με την AfD για έναν μη δεσμευτικό «πενταποντικό σχέδιο» για αυστηρότερους ελέγχους των συνόρων, κάτι που προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις και την καταδίκη από την πρώην καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Από την άλλη, ο Μερτς, ως ηγέτης της μεγαλύτερης οικονομίας στην Ευρώπη, θα βρεθεί αντιμέτωπος με την ανάγκη για ενίσχυση της οικονομίας της Γερμανίας, αντιμετωπίζοντας προκλήσεις όπως η υπερβολική γραφειοκρατία, η παλαιωμένη υποδομή, το έλλειμμα εργατικού δυναμικού και ο γηράσκων πληθυσμός.

Με την πολιτική του να επικεντρώνεται στο να μετακινήσει το κόμμα του πιο προς τα δεξιά, ο Μερτς προσπαθεί να αναζωογονήσει την CDU και να μειώσει την επιρροή της AfD, αν και πολλοί εκφράζουν ανησυχίες για τη δυνατότητα δημιουργίας ενός σταθερού κυβερνητικού συνασπισμού.

Ο Μερτς, με την εμπειρία του από τον ιδιωτικό τομέα, και την υποστήριξη του δίκαιου ανταγωνισμού και της μεταρρύθμισης των φορολογικών κανόνων, φιλοδοξεί να ανακάμψει η γερμανική οικονομία και να οδηγήσει τη χώρα σε έναν πιο δυναμικό και ανεξάρτητο ρόλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ.

Το μέλλον του Μερτς στην καγκελαρία θα κριθεί από την ικανότητά του να συνθέσει έναν λειτουργικό συνασπισμό και να ανταποκριθεί στις εσωτερικές και διεθνείς προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η Γερμανία υπό την ηγεσία του.