Τεσσερισήμισι ώρες συζήτησης ήταν αρκετές για να σπάσει ο πάγος μεταξύ των ΥΠΕΞ ΗΠΑ και Ρωσίας, οι οποίοι έδωσαν τα χέρια για την έναρξη ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων για την Ουκρανία, αλλά και για την τροχιοδρόμηση της διαδικασίας για αποκατάσταση των διμερών σχέσεων.
Μαρκ Ρούμπιο - ΥΠΕΞ ΗΠΑ
«Σήμερα ήταν το πρώτο βήμα ενός μεγάλου και δύσκολου ταξιδιού, αλλά πολύ σημαντικού. Ο Πρόεδρος Τραμπ είναι προσηλωμένος στον τερματισμό αυτής της σύγκρουσης.»
Σεργκέι Λαβρόφ - ΥΠΕΞ Ρωσίας
«Η συζήτηση, ήταν πιστεύω, πολύ βοηθητική. Δεν ήμασταν απλώς παρόντες, αλλά ακούσαμε ο ένας τον άλλο και έχω πραγματικά κάθε λόγο να πιστεύω ότι η αμερικανική πλευρά έχει κατανοήσει περισσότερο την θέση μας.»
Οι συζητήσεις για το ουκρανικό, συμφωνήθηκε να κινηθούν σε τέσσερις άξονες:
- Τη διευθέτηση των συνθηκών για τη διαπραγμάτευση
- Ο στόχος είναι μια μόνιμη και βιώσιμη ειρήνη
- Οι εγγυήσεις και οι παραχωρήσεις προς τις δύο πλευρές δεν έχουν ακόμη τεθεί, αλλά θα τεθούν στο τραπέζι
- Η σημερινή τριπλέτα θα συνεχίσει να ηγείται της ειρηνευτικής διαδικασίας
Δεν θα αποκλειστεί κανένας από τις διαπραγματεύσεις, έσπευσε να δηλώσει ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, προς απάντηση σε όσους επικρίνουν την Ουάσινγκτον για παραγκωνισμό του άμεσα εμπλεκόμενου, της Ουκρανίας, αλλά και του άμεσα ενδιαφερόμενου, της Ευρώπης.
Μαρκ Ρούμπιο - ΥΠΕΞ ΗΠΑ
«Προφανώς θα υπάρξει δέσμευση και διαβούλευση με την Ουκρανία, με τους εταίρους μας στην Ευρώπη και άλλους.»
Το εγκώμιο στον Ντόναλντ Τραμπ για την τόλμη του, έπλεξε ο Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος κεφαλαιοποιώντας ήδη τα στρατηγικά κέρδη που αποκομίζει η Μόσχα, έθεσε τα διαπραγματευτικά όρια και τράβηξε τις κόκκινες γραμμές του.
Σεργκέι Λαβρόφ - ΥΠΕΞ Ρωσίας
«Εξηγήσαμε στους συναδέλφους μας αυτό που ο Πρόεδρος Πούτιν επαναλαμβάνει εδώ και καιρό. Ότι η επέκταση του ΝΑΤΟ, η απορρόφηση της Ουκρανίας από την Βορειοατλαντική Συμμαχία είναι μια ευθεία απειλή για τα συμφέροντα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, μια ευθεία απειλή για την κυριαρχία μας.»
Ενοχλημένος ο Ζελένσκι
Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, την ώρα της ιστορικής συνάντησης του Ριάντ, έφθανε στο Λευκό Σαράι στην Άγκυρα, για συνομιλίες με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος διεκδικεί και πάλι ρόλο στις εξελίξεις.
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δεν έκρυψε την ενόχλησή του για τη συνάντηση των ΥΠΕΞ Ρωσίας και ΗΠΑ.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι – Πρόεδρος Ουκρανίας
«Για την Ουκρανία και για την περιοχή μας, την Ευρώπη, είναι κρίσιμης σημασίας οι όποιες διαπραγματεύσεις για το τέλος του πολέμου να μην γίνονται πίσω από τις πλάτες χωρών-κλειδιά που επηρεάζονται από την ρωσική επιθετικότητα.»
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν - Πρόεδρος Τουρκίας
«Λαμβάνοντας υπόψη την ενεργό διπλωματία που αναπτύξαμε τα τελευταία τρία χρόνια, η χώρα μας θα ήταν ιδανική οικοδέσποινα για τις συνομιλίες που ενδέχεται να πραγματοποιηθούν μεταξύ Ρωσίας, Ουκρανίας και Ηνωμένων Πολιτειών την επόμενη περίοδο.»
Ευρωπαϊκή ασάφεια
Με το βλέμμα στο Ριάντ, και στο Μέγαρο των Ηλυσίων, στην άτυπη σύνοδο που συγκάλεσε χθες το βράδυ ο Εμανουέλ Μακρόν τέθηκαν επί τάπητος όλα τα επιτακτικά ερωτήματα για το παρόν και το μέλλον της Ευρώπης.
Πού οδεύουν οι ευρωατλανικές σχέσεις, ποια στάση πρέπει να τηρήσει η Ευρώπη στο ουκρανικό, πώς θα χειραφετηθεί στα ζητήματα αυτοάμυνας.
Κοινός βηματισμός στο φλέγον ζήτημα της αποστολής ειρηνευτικών δυνάμεων στην Ουκρανία, σε περίπτωση κατάπαυσης του πυρός. δεν προέκυψε.
Ενώ Γαλλία και ΗΒ υποστήριξαν ένθερμα την προοπτική, Γερμανία, Ιταλία και Πολωνία, ήγειραν ενδοιασμούς.
Όλαφ Σολτς - Καγκελάριος Γερμανίας
«Είναι μια πρόωρη συζήτηση, την λάθος ώρα και επί λανθασμένης οπτικής. Δεν είμαστε ακόμη στο σημείο της ειρήνης, αλλά στην μέση ενός πολέμου.»
Στο ζήτημα της ευρωπαϊκής ασφάλειας, ήταν, πάντως, κοινή η παραδοχή ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε σημείο καμπής και πρέπει να αυξήσει τις αμυντικές της δαπάνες.
Εμανουέλ Μακρόν - Πρόεδρος Γαλλίας
«Είμαστε πεπεισμένοι ότι οι Ευρωπαίοι πρέπει να επενδύσουν μαζί, καλύτερα και περισσότερα για την ασφάλεια και την άμυνά τους—τόσο για το σήμερα όσο και για το αύριο.»
Έδαφος κερδίζει, εξάλλου, η πρόταση της ΕΕ για ενεργοποίηση της ρήτρας έκτακτης ανάγκης προς ενίσχυση των αμυντικών δαπανών, που παρουσίασε κατά τη Διάσκεψη του Μονάχου η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Το θέμα συζητήθηκε και κατά την έκτακτη άτυπη σύνοδο του ΕΛΚ που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης σήμερα, και στην οποία συμμετείχε και ο ΠτΔ, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος επεσήμανε την ανάγκη ενίσχυσης της στρατηγικής αυτονομίας και των αμυντικών δυνατοτήτων της ΕΕ.