Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η άτυπη σύνοδος του Παρισιού, την οποία συγκάλεσε ο Πρόεδρος της Γαλλίας, με το ουκρανικό αλλά και την ευρωπαική ασφάλεια να είναι στο επίκεντρο, στην σκιά των ραγδαίων αλλαγών που  δρομολογεί στις ευρωατλαντικές σχέσεις, η επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στο Λευκό Οίκο.

Προσκεκλημένοι του Εμανουέλ Μακρόν  οι ηγέτες της Βρετανίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Πολωνίας, της Ισπανίας και της Δανίας, καθώς και οι επικεφαλής της Ευρωπαικής Επιτροπής, του Ευρωπαικού Συμβουλίου και του ΝΑΤΟ. Όπως ήταν αναμενόμενο οι επιλεκτικές προσκλήσεις ενόχλησαν αρκετούς στους κόλπους της Ε.Ε, καθώς οι όποιες αποφάσεις ληφθούν θα επηρεάζουν άπαντες.

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο Εμανουέλ Μακρόν με τον Ντόναλντ Τραμπ πριν υποδεχθεί τους ηγέτες στο Μέγαρο Ηλυσίων. Σύμφωνα με γαλλικά μέσα ενημέρωσης ο Γάλλος Πρόεδρος ενημέρωσε τον αμερικανό ομόλογό του για τα σημεία που θα εξεταστούν κατά την άτυπη σύνοδο, σε μια προσπάθεια να του περάσει το μήνυμα οτι δεν επιθυμεί κανένας εκ των συμμετεχόντων να εμπλακεί σε μια αντιπαράθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σε σχέση με το ουκρανικό, υπάρχει προβληματισμός για το γεγονός οτι αρχίζει διάλογος μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, χωρίς την συμμετοχή της Ε.Ε. Σύμφωνα με την Washington Post αυτή την ώρα στο Μέγαρο Ηλυσίων συζητείται μια πρόταση για αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων στην Ουκρανία, για επιτήρηση μιας ενδεχόμενης εκεχειρίας. Η δύναμη θα αριθμεί σύμφωνα με το δημοσίευμα έως και 30 χιλιάδες στρατιώτες, οι οποίοι δεν θα σταθμεύουν στην πρώτη γραμμή, αλλά θα είναι έτοιμοι να εμπλακούν σε περίπτωση που οι ρωσικές δυνάμεις ξαναρχίσουν τον πόλεμο. Η Γαλλία φέρεται να είναι έτοιμη να στείλει ακόμη και 10 χιλιάδες στρατιώτες, μεγάλη συμβολή φέρεται να θέλει να έχει και η Βρετανία, ενώ υπέρ έχει ταχθεί και η Σουηδία. Απρόθυμες εμφανίζονται εκ πρώτης, Γερμανία, Ιταλία και Πολωνία, ο Γερμανός Καγκελάριος ωστόσο αμέσως μετά την λήξη της συνόδου ανέφερε οτι η Ευρώπη Πρέπει να συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία.

Πέραν του ουκρανικού, όλοι στην Γηραιά Ηπειρο διαισθάνονται επίσης ότι ήρθε η ώρα της χειραφέτησης της Ευρώπης στην αυτοάμυνά της. Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες, υπάρχει νέος σερίφης στην Ουάσινγκτον, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε προ ημερών ο αμερικανός αντιπρόεδρος, με την Ευρώπη να τρέχει δυστυχώς για άλλη μια φορά πίσω από αυτές τις εξελίξεις και να καλείται εσπευσμένα να λάβει αποφάσεις, που θα είναι και καθοριστικές για το μέλλον της.