Τηλεόραση Ραδιόφωνο Podcasts
κθυ

Σημαντικό βήμα για την χρονίζουσα και πολυαναμενόμενη ανάπτυξη των κυπριακών κοιτασμάτων Φυσικού Αερίου, θεωρούνται οι υπογραφές που έπεσαν το μεσημέρι, σε τελετή στο Κάιρο, επί των δυο συμφωνιών που αφορούν στο κοίτασμα Αφροδίτη στο βυθοτεμάχιο δώδεκα, καθώς και στα κοιτάσματα στο βυθοτεμάχιο έξι.

Η υπογραφή των συμφωνιών έγινε στην παρουσία των προέδρων της Αιγύπτου Αμπτνέλ Φατάχ Αλ Σίσι και της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη, κατά την τελετή έναρξης της έκθεσης Egypt Energy Show 2025, η οποία διοργανώνεται από την αιγυπτιακή κυβέρνηση με τη συμμετοχή μεγάλων ενεργειακών εταιρειών.

Ιστορική χαρακτήρισε τη σημερινή εξέλιξη ο πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης.

«Η υπογραφή της Συμφωνίας και του Μνημονίου αποτελεί ξεκάθαρη ένδειξη της στρατηγικής φύσης των σχέσεων μας. Οι Συμφωνίες είναι καταλυτικές, αλλάζοντας τα δεδομένα για την ευρύτερη περιοχή, αλλά και πέραν αυτής, και για την Ευρώπη. Σε αυτή την εποχή γεμάτη προκλήσεις και πολυπλοκότητα, η Κύπρος και η Αίγυπτος ανοίγουν ένα νέο δρόμο, και κάνοντας το αυτό δείχνουμε τον δρόμο μπροστά και αποδεικνύουμε για άλλη μια φορά ότι η Κύπρος και η Αίγυπτος είναι αξιόπιστοι και προβλέψιμοι εταίροι», σημείωσε ο ΠτΔ.

Τις συμφωνίες υπέγραψαν ο υπουργός ενέργειας Γιώργος  Παπαναστασίου, ο υπουργός πετρελαίου της Αιγύπτου  Καρίμ Μπαντάουϊ, και οι διαχειρίστριες εταιρείες των κοιτασμάτων.

Διαβάστε ακόμη: ΠτΔ: Καθοριστική ημέρα για το μέλλον των ενεργειακών σχεδιασμών της ΚΔ

Συγκεκριμένα, για το βυθοτεμάχιο έξι με διαχειρίστρια την ιταλική Eni και συνεργάτη τη γαλλική Total, η συμφωνία προβλέπει την εμπορική αξιοποίηση των κοιτασμάτων, με την Αίγυπτο να αναλαμβάνει τον ρόλο της χώρας υποδοχής του φυσικού αερίου.

Θα χρησιμοποιείται για την αιγυπτιακή αγορά, ενώ ποσότητες θα διοχετεύονται με υγροποιημένη μορφή σε ξένες αγορές μέσω αιγυπτιακού τερματικού.

Κλαουντιο Ντεσκαλζι - Διευθύνων σύμβουλος ΕΝΙ

«Η Κύπρος έχει καταστεί ακοργωνιαίος λίθος των δραστηριοτήτων μας στην Ανατολική Μεσόγειο. Σήμερα γιορτάζουμε ένα συγκειριμένο ορόσημη: την υπογραφή της Συμφωνίας Φιλοξενούσας Χώρας, η οποία θα επιτρέψει την ταχεία ανάπτυξη του κοιτάσματος Κρόνος»

Για το κοίτασμα Αφροδίτη, υπεγράφη μνημόνιο συναντίληψης μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Αιγύπτου και της διαχειρίστριας εταιρείας Chevron, η οποία έχει, μαζί με τη NewMed Energy και την BG Cyprus, τα δικαιώματα ανάπτυξης του κοιτάσματος.

Με το μνημόνιο διαμορφώνεται το πλαίσιο για αποτελεσματική εμπορευματοποίηση του φυσικού αερίου, το οποίο θα προέρχεται από το κοίτασμα.

Της τελετής των υπογραφών προηγήθηκε κατ' ιδίαν συνάντηση μεταξύ των Προέδρων Κύπρου και Αιγύπτου, με τις ενεργειακές και περιφερειακές εξελίξεις να βρίσκονται στο επίκεντρο.

«Κατά τη συνάντηση, η οποία έγινε με τη συμμετοχή των αντιπροσωπειών των δύο χωρών, συζητήθηκαν οι επόμενοι ενεργειακοί στόχοι και ορόσημα και υπογραμμίστηκε η σημασία της περαιτέρω ανάπτυξης της ενεργειακής συνεργασίας μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Αιγύπτου, τόσο σε διμερές όσο και σε περιφερειακό επίπεδο», σημείωσε ο ΠτΔ.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντήθηκε επίσης με τον αντιπρόεδρο της ExxonMobil John Ardill.

Το ανώτερο στέλεχος της αμερικανικής εταιρείας ενημέρωσε τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη για την πρόοδο των δραστηριοτήτων της εταιρείας στο βυθοτεμάχιο 5 της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη η γεώτρηση στον στόχο Ηλέκτρα.

Προβληματισμός για New Med

Την ίδια ώρα, προβληματισμό προκάλεσε στο υπουργείο ενέργειας, το περιεχόμενο της ανακοίνωσης της ισραηλινής εταιρείας New Med Energy, στη συνεδρίαση του χρηματιστηρίου του Τελ Αβίβ το Σάββατο.

Η ισραηλινή εταιρεία που κατέχει το τριάντα τοις εκατό των δικαιωμάτων του Αφροδίτη, δήλωσε ότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για την ανάπτυξη του κοιτάσματος, εξέλιξη μάλιστα την οποία η New Med τοποθετεί το νωρίτερά για το 2031.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται, ακόμα, ότι η τελική επενδυτική απόφαση για ανάπτυξη του κοιτάσματος που εντοπίστηκε το 2011 δεν αναμένεται να ληφθεί πριν από το 2027.

Υπενθυμίζεται πως η κυπριακή πλευρά είχε εκφράσει την προσδοκία ότι πριν από το τέλος του 2027 θα γινόταν η πρώτη εξαγωγή φυσικού αερίου από το «Αφροδίτη».

Επίσης, η Λευκωσία θεωρεί ως υπερβολικό το ποσό των τεσσάρων δισεκατομμυρίων ευρώ που η New Med, δήλωσε ότι θα απαιτηθούν για  ανάπτυξη του κοιτάσματος.

Υπενθυμίζεται ότι αργά το απόγευμα της Παρασκευής με κοινή ανακοίνωση Υπουργείο Ενέργειας και Chevron, έκαναν γνωστό ότι υπήρξε συμφωνία επί του αναθεωρημένου Σχεδίου Ανάπτυξης και Παραγωγής του κοιτάσματος του θαλασσοτεμαχίου 12.

Υπουργείο Ενέργειας – CHEVRON

«Το εγκεκριμένο Σχέδιο Ανάπτυξης και Παραγωγής  περιλαμβάνει Πλωτή Μονάδα Παραγωγής (γνωστή και ως μονάδα επεξεργασίας αερίου) στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και έναν αγωγό για τη μεταφορά φυσικού αερίου στην Αίγυπτο.»