Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Η άτυπη Σύνοδος Κορυφής μπορεί να εστιάζεται στα θέματα άμυνας και ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά έχει ήδη επισκιαστεί από την απειλή Τραμπ ότι σύντομα θα επιβάλει δασμούς στα ευρωπαϊκά προϊόντα, ακολουθώντας την ίδια τακτική που υιοθέτησε κατά του Καναδά, του Μεξικού και της Κίνας.

Δεν είναι τυχαίο ότι η Ύπατη Εκπρόσωπος Κάγια Κάλας αισθάνθηκε την ανάγκη να διαμηνύσει ότι «δεν υπάρχουν νικητές στους εμπορικούς πολέμους», προσθέτοντας ότι. εάν οι ΗΠΑ ξεκινήσουν εμπορικό πόλεμο κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, «αυτός που θα γελάει είναι η Κίνα». 

Η Κάγια Κάλας ανέφερε ότι η Ευρώπη χρειάζεται την Αμερική και η Αμερική την Ευρώπη. Κάτι που ανέφερε και ο Καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, ο οποίος πρόταξε τη συνεργασία Ε.Ε και Ηνωμένων Πολιτειών, σημειώνοντας όμως ότι θα υπάρξει αντίδραση στις τελωνειακές, όπως τις απεκάλεσε πολιτικές.  

Στην ίδια γραμμή και ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, τονίζοντας ότι εάν η Ευρώπη δεχθεί επίθεση σε εμπορικά θέματα, θα αντιδράσει.

Ρυθμοί Τραμπ επικρατούν και στο ζήτημα των διατλαντικών σχέσεων, οι οποίες συζητήθηκαν στην παρουσία του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε, ο οποίος φρόντισε να στείλει τα δικά του μηνύματα εγκαίρως, ζητώντας από τα ευρωπαϊκά κράτη που είναι και μέλη της Συμμαχίας, να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Ο κ. Ρούτε έχει μιλήσει για ποσά βορείως του 3% του ΑΕΠ, δηλαδή αρκετά περισσότερα από το εν λόγω ποσοστό, ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ κάνει λόγο για ποσά που προσεγγίζουν το 5%, προειδοποιώντας ότι σε αντίθετη περίπτωση θα αφαιρέσει την αμερικανική ομπρέλα ασφαλείας από τα ευρωπαϊκά κράτη που είναι και μέλη της Συμμαχίας.

Γεγονός που φέρνει στην επιφάνεια θέματα αυτονόμησης της ευρωπαϊκής άμυνας και ασφάλειας, που μέχρι σήμερα θεωρείται απλώς συμπλήρωμα του ΝΑΤΟ, ενώ την ίδια στιγμή η Κομισιόν εκτιμά ότι την επομένη δεκαετία θα απαιτηθούν αμυντικές επενδύσεις 500 δισεκατομμυρίων ευρώ. 

Ενδιαφέρουσα είναι η πρόταση του πρωθυπουργού της Ελλάδας Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος εισηγείται ευελιξία στους δημοσιονομικούς κανόνες, με παράλληλη δημιουργία ενός μηχανισμού χρηματοδότησης της ευρωπαϊκής άμυνας. 

Να σημειώσουμε ότι στο δείπνο έχει προσκληθεί ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, ενώ η Σύνοδος δεν πρόκειται να καταλήξει σε συμπεράσματα ή αποφάσεις, δεδομένου του άτυπου της χαρακτήρα. Αλλά, εκτιμάται ότι θα αποτελέσει ιδεοθύελλα για τις επόμενες κινήσεις των ευρωπαίων εταίρων.

Ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης επανέλαβε την πάγια θέση της Λευκωσίας για στρατηγική αυτονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθιστώντας παράλληλα σαφές ότι μέσα από την ενίσχυση των υποδομών στην αεροπορική βάση Ανδρέας Παπανδρέου και στη ναυτική βάση στο Μαρί, που αξιοποιούνται από κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.