Στον «αέρα» η τριμερής συνάντηση Χριστοδουλίδη, Τατάρ και Κόλιν Στιούαρτ, για συνέχιση της συζήτησης διάνοιξης διόδων από και προς τα κατεχόμενα.
Όπως πληροφορείται ο σταθμός μας, κανένα θετικό νέο δεν προέκυψε ούτε και κατά την χθεσινή συνάντηση του ειδικού αντιπροσώπου του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, με τον κατοχική ηγέτη, καθώς ο Ερσίν Τατάρ επανέλαβε το ίδιο μονότονο αδιάλλακτο αφήγημα, εναντίον του ανοίγματος διόδων σε Πυρόϊ και Κόκκινα και υπέρ του ανοίγματος, μόνο σε Μια Μηλιά και Λουρουτζίνα.
«Σημασία δεν έχει πότε θα γίνει, σημασία έχει όταν γίνει ξανά μια τέτοια συνάντηση να έχουμε αποτέλεσμα. Αυτό μετρά. Άρα, δεν είναι το πριν ή το μετά, αν είναι πριν ακόμη καλύτερα, ακόμη και αύριο είμαι έτοιμος να συναντηθώ. Αυτό που έχει σημασία είναι να υπάρξει αποτέλεσμα και για αυτό αναμένω να ενημερωθώ από τον κ. Στιούαρτ αν και εφόσον υπάρχει κάποια εξέλιξη.», ανέφερε ο ΠτΔ.
Πλέον, όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στη Νέα Υόρκη και στη συνάντηση που θα έχει την Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος, με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες. Ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει ότι στο επίκεντρο της συνάντησης θα βρίσκεται το Κυπριακό καθώς και οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.
Έντονη αντίδραση
Το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας για ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, έφερε αντιδράσεις στα κατεχόμενα και την Άγκυρα.
Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωση του αργά χθες το απόγευμα, επικρίνει το Συμβούλιο Ασφαλείας γιατί δεν επιδίωξε, όπως αναφέρει και την έγκριση του μορφώματος των κατεχομένων και διαμαρτύρεται για την στήριξη του ψηφίσματος σε λύση ΔΔΟ και καλεί με θρασύτητα το Συμβούλιο Ασφαλείας να αποδεχθεί τη λύση δύο κρατών, στη βάση των πραγματικοτήτων, όπως αναφέρει, στο νησί.
«Είμαστε βαθιά απογοητευμένοι που το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, στο φετινό ψήφισμά του για την παράταση της εντολής της Ειρηνευτικής Δύναμης, συνεχίζει να επιμένει να αναφέρεται σε μοντέλα λύσεων που έχουν εξαντληθεί και βρίσκονται εκτός ημερήσιας διάταξης στο πλαίσιο μιας πιθανής λύσης», σημειώνει το τουρκικό ΥΠΕΞ.
Στο ίδιο πλαίσιο σε έντονα επικριτικό ύφος, εμφανίζεται και η λεγόμενη «προεδρία» του παράνομου καθεστώτος με μακροσκελέστατη ανακοίνωση της.
«Η συναίνεση της Τ/κ πλευράς και το μέλλον του Τ/κ «λαού» δεν μπορεί να κρατηθεί δέσμιο αποφάσεων που συνεπάγονται, τεχνητή επανάληψη. Αυτες οι αποφάσεις μπορούν να εξασφαλίσοπυν μόνο οτι το status quo, το οποίο τα μέλη του ΣΑ, λένε ότι δεν είναι βιώσιμο, θα συνεχιστεΊ αδιαμφισβήτητα»
Για να επαναλάβει ότι η συνέχιση της διαπραγμάτευσης θα επιτευχθεί μόνο μετά την αναγνώριση της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος της αποσχιστικής οντότητας.