Οι ευρωβουλευτές συζήτησαν κατά την έναρξη της δεύτερης μέρας της Ολομέλειας του Ιανουαρίου, για την ανάγκη επιβολής της νομοθεσίας για τις ψηφιακές υπηρεσίες για τη διασφάλιση της δημοκρατίας από ξένες παρεμβάσεις και αλγοριθμική χειραγώγηση.
Εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μίλησε ο Πολωνός υπουργός για Ευρωπαϊκά Θέματα Άνταμ Σζλάπκα.
Πολύ πρόσφατα είπε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου, είδαμε παρεμβάσεις σε πολιτικές διαδικασίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω των κοινωνικών δικτύων. Γι’ αυτό και όπως τόνισε μια από τις προτεραιότητες του Συμβουλίου, είναι να ενισχυθεί η ανθεκτικότητα της ΕΕ απέναντι σε ξένες παρεμβάσεις και απέναντι στην παραπληροφόρηση.
Ο υπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων της Πολωνίας σημείωσε επίσης πως πρέπει να ενδυναμωθεί η κοινωνία των πολιτών για να συμβάλει σε ένα περιβάλλον που δε θα χαρακτηρίζεται από χειραγώγηση, παραπληροφόρηση και ξένες παρεμβάσεις.
Στόχος της πράξης, όπως είπε, για τις ψηφιακές υπηρεσίας είναι για να εξασφαλιστεί ένα περιβάλλον που θα αναγκάζει τις πλατφόρμες να αντιμετωπίζουν το παράνομο περιεχόμενο και τους κοινωνικούς κινδύνους.
Η υβριδική προστασία των πολιτών είναι καθήκον μας, ανέφερε κλείνοντας, για να εξασφαλίσουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία στον ψηφιακό κόσμο.
Εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μίλησε η Εκτελεστική Αντιπρόεδρος για την τεχνολογία, την ασφάλεια και δημοκρατία Χένα Βιρκούνεν, η οποία έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις δημοκρατίες που αντιμετωπίζουν παρεμβάσεις από τεχνολογικά μέσα.
Όπως χαρακτηρίστηκα είπε, είδαμε τον τελευταίο καιρό τη λεγόμενη εκστρατεία ρωσικών συμφερόντων σε Facebook και Instagram.
Να σημειώσουμε πως τον τελευταίο μήνα ακυρώθηκαν οι προεδρικές εκλογές στη Ρουμανία λόγω παρόμοιας εκστρατείας που έγινε στην πλατφόρμα του ΤΙΚ ΤΟΚ.
Είναι πρωτόγνωρα γεγονότα στην ευρωπαϊκή δημοκρατία, τόνισε.
Οι πολύ μεγάλες εταιρείες έχουν ευθύνη σημείωσε, και είναι υποχρεωμένες να κάνουν αξιολόγηση κίνδυνου και να εφαρμόζουν μετρά που να μετριάζουν τον κίνδυνο.
Οι πάροχοι θα πρέπει να ρυθμίζουν τους αλγορίθμους που θα αποφασίζουν τα συστήματα, για να μειωθούν οι κίνδυνοι.
Πρέπει, όπως είπε, να τονίσουμε ότι η νομοθεσία δε λογοκρίνει αλλά δημιουργεί ένα μηχανισμό για την αφαίρεση παράνομου περιεχομένου.
Κλείνοντας, υπογράμμισε πως ότι είναι παράνομο έξω από το διαδίκτυο είναι παράνομο και σε αυτό, σημειώνοντας πως πρέπει να εξασφαλίσουμε και το δικαίωμα στην έκφραση όπως αναφέρεται στη χάρτα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Τη δική του άποψη εξέφρασε και ο ανεξάρτητος Ευρωβουλευτή Φειδίας Παναγιώτου καθώς είπε πως αν οι κατηγορίες σε Έλον Μασκ και Μαρκ Ζούκενμπερκ είναι αληθινές, τότε έχουμε πρόβλημα, γιατί έχουμε πολλές τέτοιες δημοσιεύσεις στην Ευρώπη.
Μάλιστα πρότεινε από το βήμα να καλέσουν Μασκ και Ζούκενμπερκ στο Ευρωκοινοβούλιο για να το ζητήσουν.
Ο Φειδίας Παναγιώτου δέχθηκε και ερώτηση κατά την ομιλία του, από Γερμανό Ευρωβουλευτή των Πρασίνων που του επισήμανε την ελευθερία που είχε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης οι οποία τον βοήθησε να εκλεγεί στο συγκεκριμένο αξίωμα.
Ο Κύπριος ευρωβουλευτής απαντώντας είπε πως «πρέπει να συζητήσουμε τι είναι λογοκρισία και να τους καλέσουμε για να το συζητήσουμε ώστε να δούμε αν οι αναφορές αυτές είναι αληθινές».
Οι ευρωβουλευτές εκφράζουν στις τοποθετήσεις τους, ανησυχίες σχετικά με την έλλειψη διαφάνειας και λογοδοσίας των συστημάτων συστάσεων περιεχομένου στις πλατφόρμες, αλλά και για την αποτυχία τους να αντιμετωπίσουν κινδύνους όπως η παραπληροφόρηση και οι εξωτερικές παρεμβάσεις.
Οι ευρωβουλευτές θέτουν επί τάπητος το μέλλον της διατλαντικής εταιρικής σχέσης στον τομέα της τεχνολογίας, μετά και την ανάληψη της προεδρίας των ΗΠΑ από τον Ντόναλντ Τραμπ, της συμμετοχής του Έλον Μασκ στην κυβέρνηση και της πρόσφατης απόφασης της Meta να τερματίσει το πρόγραμμα επαλήθευσης πληροφοριών στις ΗΠΑ.