Οι τεκτονικές αλλαγές στη Μέση Ανατολή, με την πτώση του Μπασάρ Αλ Άσαντ στη Συρία και την αποδυνάμωση της επιρροής του Ιράν εκεί αλλά και στο Λίβανο, αναδιαμορφώνουν τον χάρτη των ισορροπιών, με ένα «πόλεμο» ισχύος να τεκταίνεται ανάμεσα σε δύο πόλους.
Από τη μία η Τουρκία, η οποία διεκδικεί τον πλήρη έλεγχο της Συρίας και οραματίζεται ρόλο ηγεμόνα στη Μέση Ανατολή και από την άλλη ένα μέτωπο κρατών της περιοχής, τα οποία επιχειρούν να έρθουν κοντά, ώστε να στήσουν ανάχωμα στις επιδιώξεις της Άγκυρας. Στη συμμαχία αυτή, κομβικό ρόλο έχει και η Κ.Δ κι απόδειξη τούτου οι επαφές του ΠτΔ Νίκου Χριστοδουλίδη τα τελευταία 24ωρα, με τους Προέδρους Αιγύπτου, Ισραήλ και Λιβάνου και τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό των ΗΑΕ.
Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης - Κυβερνητικός Εκπρόσωπος
«Η Κύπρος εδραιώνει τη θέση μας ως ένας αξιόπιστος εταίρος, ως ένας σταθεροποιητικός παράγοντας, με έμφαση στην αξιοποίηση των πολύ στενών συνεργασιών που έχουμε με όλα τα κράτη της περιοχής. Οι ισχυροί δεσμοί με τα κράτη της περιοχής αλλά και υπό την ιδιότητά μας ως κράτος μέλος της Ε.Ε, ενισχύουν την γεωπολιτική αξία αυτών και ναι, αναδεικνύεται και η χώρα μας ως κομβικός παράγοντας σε αυτή την κοινή ανάληψη πρωτοβουλιών»
Μηνύματα για τον ρόλο της Λευκωσίας, στέλνει και η αποστολή σε Βηρυτό και Δαμασκό της Ειδικής Εκπροσώπου της Κυπριακής Δημοκρατίας για τις Θρησκευτικές Ελευθερίες και την Προστασία των Μειονοτήτων στη Μέση Ανατολή, Θεσσαλίας Σαλίνας Σιάμπου.
Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης - Κυβερνητικός Εκπρόσωπος
«Αναδεικνύει τη χώρα μας ως μια γέφυρα διαλόγου, που αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και συμβάλλει στην προώθηση της αρμονικής συνύπαρξης και της περιφερειακής συνεργασίας σε μια περιοχή, όπου αυτό, επιβάλλεται πιο πολύ από ποτέ.»
Στο σκληρό πόκερ που είναι σε εξέλιξη, σημαίνοντα ρόλο θα διαδραματίσει και ο νέος Πρόεδρος του Λιβάνου, ο οποίος μετά την συνάντησή του με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη χθες, ετοιμάζει το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό, που θα είναι η Σαουδική Αραβία.
Η Τουρκία, αισθάνεται να απειλείται από τη σύμπραξη κρατών της περιοχής και θέλει πάση θυσία να διατηρήσει την πρωτοβουλία κινήσεων στη Συρία. Η νευρικότητα της Άγκυρας, εμφανής και στις δηλώσεις του ΥΠΕΞ, Χακάν Φιντάν, ο οποίος χαρακτήρισε μικρή χώρα τη Γαλλία, με αφορμή συζήτηση για το ενδεχόμενο ανάπτυξης γαλλικών στρατευμάτων στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας, με στόχο την προστασία του κουρδικού πληθυσμού.
Χακαν Φιντάν – ΥΠΕΞ Τουρκίας
«Δεν πιστεύω ότι οι πολιτικές που αναπτύσσουν κάποιες μικρές χώρες στην Ευρώπη για συμμετοχή σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις που διεξάγουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και μιλούν από αυτή την οπτική, μπορούν να ωφελήσουν είτε τις ίδιες, είτε την περιοχή. Ας δούμε αν μπορούν να πλησιάσουν την περιοχή και να διεξάγουν επιχειρήσεις ή να αναπτύξουν στρατιωτικές δυνάμεις, όταν η Αμερική δεν θα είναι εδώ.»
Παράγοντας που θα κρίνει πολλά για τη Μέση Ανατολή, ο απρόβλεπτος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος σε περίπου μία βδομάδα, επιστρέφει στο Λευκό Οίκο.