Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Χρήσιμα-Τηλέφωνα 3

Τη μεγάλη σημασία της τριμερούς συνεργασίας Κύπρου – Ελλάδας – Αιγύπτου εν μέσω και των εξελίξεων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, σε ό,τι αφορά την προώθηση της σταθερότητας και της ειρήνης στην περιοχή, τόνισαν σήμερα οι ηγέτες των τριών χωρών, οι οποίοι συμμετείχαν στη 10η Τριμερή Σύνοδο Κορυφής, στην Αιγυπτο.

Στη Σύνοδο, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, στο Κάιρο,   με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Χριστοδουλίδη, τον Πρόεδρο της Αιγύπτου κ. Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι και τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, συμμετείχε αριθμός Υπουργών από τις Κυβερνήσεις των τριών χωρών και εξετάστηκε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων.

Μετά το πέρας των εργασιών της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής, οι τρεις ηγέτες προέβησαν σε δηλώσεις στα ΜΜΕ.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ευχαρίστησε θερμά τον Πρόεδρο Σίσι και την Κυβέρνηση της Αιγύπτου για την εξαιρετική διοργάνωση των δύο Συνόδων και την πάντα θερμή φιλοξενία που παρέχουν στην Κύπρο. Όπως τόνισε, κάθε φορά που βρίσκεται στην Αίγυπτο, νιώθει σαν να είναι στο σπίτι του, λόγω των στενών οικογενειακών δεσμών με την Αλεξάνδρεια.

Ο Πρόεδρος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη σημερινή ευκαιρία να εξετάσουν σε βάθος τις στενές σχέσεις της Κύπρου με την Αίγυπτο, καθώς και τη συνεργασία τους με την Ελλάδα σε διάφορους τομείς. Υπογράμμισε την υπογραφή σημαντικών μνημονίων συνεργασίας στους τομείς της Υγείας, της Εκπαίδευσης, της Επικοινωνίας, της Διαχείρισης Υδάτινων Πόρων και της Ενδυνάμωσης των Γυναικών, τα οποία αποδεικνύουν την υψηλή στρατηγική αξία των σχέσεων μεταξύ των χωρών.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκαν και οι περιφερειακές εξελίξεις, με ιδιαίτερη αναφορά στις κρίσεις που πλήττουν τη γειτονιά, όπως στη Συρία, στη Γάζα, στον Λίβανο και σε άλλες περιοχές. Ο Πρόεδρος επεσήμανε την ανάγκη για συλλογική προσπάθεια προκειμένου να επιτευχθεί ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή, με στόχο τον τερματισμό των εχθροπραξιών και την ειρηνική επίλυση των διαφορών, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Πρόεδρος επανέλαβε τη σημασία της τριμερούς συνεργασίας, η οποία έχει αναπτυχθεί σε ένα πρότυπο συνεργασίας για την περιοχή, και η οποία συνεισφέρει στην προώθηση των συνθηκών καλής γειτονίας και συνεργασίας. Στο κοινό ανακοινωθέν της Τριμερούς Συνόδου, οι χώρες μας απορρίπτουν κάθε είδους επεμβάσεις και παραβιάσεις κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας, και επιδιώκουν την ειρηνική επίλυση των διαφορών χωρίς εξωτερικές παρεμβάσεις.

Η Αίγυπτος αναγνωρίστηκε για το ρόλο της ως πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή, με ιδιαίτερη γεωστρατηγική σημασία για την Ευρώπη και την παγκόσμια κοινότητα. Η ενίσχυση της διεθνούς στήριξης προς την Αίγυπτο αποτελεί προτεραιότητα για την Κύπρο και την Ελλάδα, κάτι που υπογραμμίστηκε και από την αναβάθμιση των σχέσεων ΕΕ-Αιγύπτου.

Ο Πρόεδρος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόοδο που έχει σημειωθεί στη στρατηγική σχέση ΕΕ-Αιγύπτου και την υποστήριξη που αυτή έχει λάβει από τα κράτη μέλη της ΕΕ. Η Διακήρυξη για τη Στρατηγική Σχέση και η αποδέσμευση του πρώτου πακέτου στήριξης από την ΕΕ αποτελούν αναγνώριση της αλληλοσύνδεσης της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Τριμερής: Τι συμφώνησαν Χριστοδουλίδης-Μητσοτάκης-αλ Σίσι

Αναφορικά με το Κυπριακό, ο Πρόεδρος τόνισε τη σημασία της κοινής προσέγγισης με την Αίγυπτο και την Ελλάδα για την ανάγκη τερματισμού της κατοχής και για τη διαμόρφωση μιας λύσης που θα σέβεται τις αποφάσεις της διεθνούς κοινότητας. Μια λύση που θα ωφελήσει όχι μόνο τους Κυπρίους, αλλά και όλη την περιοχή.

Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε επίσης στην ενίσχυση της ενεργειακής συνεργασίας και της άσκησης κυριαρχίας στις θαλάσσιες ζώνες και τους φυσικούς πόρους των χωρών, με έμφαση στη συμμόρφωση με το Διεθνές Δίκαιο και τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας. Παράλληλα, τονίστηκε η σημασία της ενίσχυσης της οικονομικής συνεργασίας για την αύξηση των εμπορικών και επενδυτικών σχέσεων, προκειμένου να ενισχυθεί η ευημερία των πολιτών μας.

Ο Πρόεδρος έκλεισε την τοποθέτησή του εκφράζοντας για ακόμα μια φορά τις ευχαριστίες του προς τον Πρόεδρο Σίσι για την εξαιρετική φιλοξενία και τη διοργάνωση της Συνόδου.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Αιγύπτου είπε, μεταξύ άλλων, μιλώντας μέσω διερμηνέα, ότι οι τρεις χώρες συνεργάζονται μεταξύ άλλων και στον τομέα της Ενέργειας και συμφώνησαν όπως αναπτύξουν κοινά έργα στους τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, μεταφοράς φυσικού αερίου, υποδομών ηλεκτρικής συνδεσιμότητας και άλλα.

Εξέφρασε, επίσης, την ικανοποίηση του για την υπογραφή των Μνημονίων σήμερα και τόνισε πως η εφαρμογή τους θα επιφέρει οφέλη προς τις τρεις χώρες.

Αναφερόμενος στη 2η Διακυβερνητική Σύνοδο Κύπρου – Αιγύπτου που πραγματοποιήθηκε σήμερα πριν από την Τριμερή Σύνοδο, ο Πρόεδρος Σίσι είπε, μεταξύ άλλων, ότι «υπογραμμίσαμε την κοινή μας δέσμευση να ενισχύσουμε την περιφερειακή σταθερότητα καθώς και τις διμερείς μας σχέσεις σε όλα τα πεδία κοινού ενδιαφέροντος. Με ικανοποίηση διαπιστώνω απτή πρόοδο σε αριθμό τομέων συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου, ανάμεσα σε άλλα, στη ναυτική ασφάλεια, στους φυσικούς πόρους στη Μεσόγειο, στην εκπαίδευση, στην τεχνολογία, στην επιστημονική έρευνα».

Τέλος, ο Πρόεδρος Σίσι ευχαρίστησε την Κύπρο και την Ελλάδα για τη στήριξη τους και εντός της ΕΕ εδώ και χρόνια, αντιλαμβανόμενες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα του.

Από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας είπε, μεταξύ άλλων, ότι το τριμερές σχήμα είναι εξαιρετικά ανθεκτικό και παραγωγικό, προσθέτοντας ότι είναι το πιο προωθημένο τέτοιο σχήμα στην περιοχή, εν μέσω πολλών κρίσεων στην περιοχή.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι κατά την Τριμερή Σύνοδο επαναβεβαιώθηκε η δέσμευση των τριών ηγετών για ενίσχυση της στρατηγικής τους συμπόρευσης στον ενεργειακό τομέα προς όφελος και των χωρών τους αλλά και της Ευρώπης.

Επεσήμανε ακόμη ότι «για το Κυπριακό επιβεβαιώσαμε και πάλι την πλήρη στήριξη μας στις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας για εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης, στο πλαίσιο πάντα των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και πιστεύω ότι έχει ξεχωριστή σημασία να τονίσουμε ότι μια τέτοια επίλυση του Κυπριακού θα δημιουργούσε πρωτοφανείς συνθήκες πολιτικής σταθερότητας και οικονομικής ευμάρειας σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο, ειδικά σε αυτή την τόσο ταραγμένη εποχή.

Συμμεριζόμαστε τις προοπτικές για το μέλλον της ευρύτερης γειτονιάς μας οικοδομώντας από κοινού την ειρήνη, τη σταθερότητα και τη συνεργασία, αλλά και αποκρούοντας από κοινού κάθε ενέργεια εκτός πλαισίου της διεθνούς νομιμότητας, κάθε ενέργεια που προκαλεί αχρείαστες εντάσεις».

Τόνισε, επίσης την ανάγκη για συμπεριληπτική διαδικασία στη Συρία με τη συμμετοχή όλων των Σύρων, σημειώνοντας την ανάγκη για προστασία των δικαιωμάτων των μειονοτήτων από τη νέα ηγεσία, και την αποφυγή αναζωπύρωσης των συγκρούσεων εντός της Συρίας κάτι που ενδέχεται να παρεμποδίσει την εθελοντική, ασφαλή επιστροφή προσφύγων.

«Δεσμευτήκαμε να εντείνουμε τις προσπάθειες μας για ομαλοποίηση της κατάστασης», είπε ο κ. Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι η ομαλοποίηση αυτή περνά από τους κανόνες διεθνούς δικαίου που οι τρεις χώρες σέβονται.

Άλλωστε, είπε, η Κύπρος και η Ελλάδα έχουν υπογράψει με την Αίγυπτο συμφωνίες οριοθέτησης των ΑΟΖ τους που βασίζονται πλήρως στο διεθνές δίκαιο της Θάλασσας.

Αναφέρθηκε επίσης στην τεράστια ανάγκη εκεχειρίας στη Γάζα και τον κεντρικό ρόλο της Αιγύπτου προς αυτή την κατεύθυνση.