Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ΚΥΠΡΟΣ ΕΛΛΑΔΑ ΑΙΓΥΠΤΟΣ

Η οριοθέτηση της θαλάσσιας οικονομικής ζώνης Κύπρου και Ελλάδας και η ολοκλήρωση της συμφωνίας που υπογράφηκε μεταξύ της Ελλάδας και της Αιγύπτου τον Αύγουστο του 2020 για την τμηματική οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ των δυο χώρων, θα είναι στην κορυφή των θεμάτων που θα συζητηθούν στην σημερινή δέκατη τριμερή σύνοδο κορυφής Αιγύπτου, Ελλάδας και Κύπρου, στο Κάιρο.

Όπως ανέφερε στον ΑΝΤ1 αρμόδια πηγή, αν και το θέμα θα συζητηθεί μεταξύ των ηγετών των τριών χωρών, ωστόσο δεν πρόκειται να υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις μετά την συνάντηση των προέδρων Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι και Νίκου Χριστοδουλίδη και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
Η σύνοδος του Καΐρου, αποκτά ιδιαίτερη σημασία υπό το πρίσμα των ραγδαίων εξελίξεων στην Μέση Ανατολή.  

«Εκπέμπει ένα ισχυρό μήνυμα ενότητας και αποφασιστικότητας, επιβεβαιώνοντας την κοινή δέσμευση για τη διασφάλιση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Με τη συνέχιση και τη θεσμοθέτηση αυτών των συνεργασιών, Κύπρος, Αίγυπτος και Ελλάδα, συνεχίζουν να είναι πυλώνες σταθερότητας, ενισχύοντας την προοπτική μιας ειρηνικής, σταθερής και ανεπτυγμένης Ανατολικής Μεσογείου», ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης. 

«Η τριμερής συνάντηση Κορυφής πραγματοποιείται σε μια συγκυρία που το τοπίο στη Μέση Ανατολή αναδιαμορφώνεται και αναδεικνύει ακόμα περισσότερο τη σημασία της συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου ως άξονα σταθερότητας σε μια ταραγμένη περιοχή», επισήμανε ο Εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβέρνησης Παύλος Μαρινάκης. 

Το θέμα ΑΟΖ επανέρχεται εκ νέου στο προσκήνιο μετά τις ραγδαίες εξελίξεις στην Συρία και τις κινήσεις της Άγκυρας στην σκακιέρα της Ανατολικής Μεσογείου.

«Μέχρι σήμερα, τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας, τουλάχιστον μέσω δημοσιευμάτων, αξιολογούνται διαρκώς από την Κυπριακή Δημοκρατία πάντοτε στη βάση του διεθνούς δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας και είναι ζητήματα που διαχειριζόμαστε διπλωματικά από την πρώτη στιγμή που έχουν δει το φως της δημοσιότητας», επισήμανε ο κ. Λετυμπιώτης. 

Στο πλαίσιο της Συνόδου αναμένεται να υπογραφούν Μνημόνια Συνεργασίας στους τομείς της Υγειονομικής Περίθαλψης, της Ανάπτυξης Λιμένων, της Τεχνολογίας Πληροφορικής και Επικοινωνιών και της Ενίσχυσης Επενδυτικών Σχέσεων.

Της τριμερούς θα προηγηθεί η δεύτερη διακυβερνητική σύνοδος Αιγύπτου – Κυπριακής Δημοκρατίας, με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων.

Συγκεκριμένα επί τάπητος θα τεθούν οι δυνατότητες για κοινά επενδυτικά σχέδια σε τομείς υποδομών, εμπορίου, τεχνολογίας, καινοτομίας και τουρισμού, ενώ θα εξεταστούν δράσεις για στενότερη ενεργειακή συνεργασία.

Τον πρόεδρο της Δημοκρατίας θα συνοδεύουν οι υπουργοί Εξωτερικών, Ενέργειας και Εργασίας, η Υφυπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων και ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας.