Η επικείμενη επίσκεψη της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στην Τουρκία την επόμενη εβδομάδα βρίσκεται στο επίκεντρο της διεθνούς διπλωματικής ατζέντας. Η συνάντησή της με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναμένεται να επικεντρωθεί σε καίρια ζητήματα, όπως η κατάσταση στη Συρία, το μεταναστευτικό, οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, αλλά και οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας.
Σχετικό άρθρο:
Πάει Τουρκία η Φον ντερ Λάιεν: Τετ-α-τετ με Ερντογάν για εξελίξεις στη Συρία
Με την Τουρκία να αποκτά μεγαλύτερη επιρροή στο διπλωματικό τραπέζι, η επίσκεψη ανακοινώθηκε μέσω της πλατφόρμας Χ (πρώην Twitter), λίγες ημέρες μετά τις εξελίξεις στη Συρία. Η απόφαση της φον ντερ Λάιεν να επισκεφθεί την Τουρκία έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς ερμηνεύεται ως έμμεση αναγνώριση του αναβαθμισμένου ρόλου της Άγκυρας στο διεθνές προσκήνιο. Παράλληλα, μπορεί να θεωρηθεί και μία στρατηγική κίνηση προσέγγισης στο πλαίσιο της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ.
Με αυτά να συμβαίνουν σε ένα περιβάλλον γεωπολιτικής αστάθειας και αυξανόμενων πιέσεων, δεν μπορούμε να μην υπενθυμίσουμε το περίφημο επεισόδιο Sofagate του 2021, όταν ο Ερντογάν άφησε την Πρόεδρο της Επιτροπής όρθια, χωρίς να της παρέχει θέση στο τραπέζι, προκαλώντας διεθνείς αντιδράσεις.
Σχετικά άρθρα:
«Παγίδευση» της Φον ντερ Λάιεν από τον Ερντογάν βλέπει το Παρίσι
Νέο sofagate σε βάρος της Φον ντερ Λάιεν (ΒΙΝΤΕΟ)
Σαρλ Μισέλ για επεισόδιο με Ούρουλα: Μακάρι να γύριζα τον χρόνο πίσω και να διόρθωνα αυτό που έγινε
Ωστόσο, η επικείμενη συνάντηση λαμβάνει χώρα σε μια περίοδο που η Άγκυρα επιδιώκει να ενισχύσει τον ρόλο της στον γεωπολιτικό χάρτη και η επίσκεψη φον ντερ Λάιεν μπορεί να καθορίσει νέες παραμέτρους στις ευρωτουρκικές σχέσεις. Είναι αμφίβολο αν ο Ερντογάν θα επιδείξει σεβασμό, αποφεύγοντας το μισογυνικό και προσβλητικό προφίλ που είχε επιδείξει στο παρελθόν. Από την πλευρά της, η Πρόεδρος της Επιτροπής, γνωρίζοντας το όραμα του νεοοθωμανισμού που προωθεί η Τουρκία με όρους ισχύος και διπλωματικού εκβιασμού, καλείται να διατηρήσει τις ισορροπίες.
Σε μια εποχή γεωπολιτικής αβεβαιότητας, είναι σαφές ότι στόχος της Τουρκίας είναι η ενίσχυση της επιρροής της μέσω μιας ενεργής εξωτερικής πολιτικής, ειδικά στον απόηχο των ανακατατάξεων στη Μέση Ανατολή. Ας ελπίσουμε αυτή τη φορά το μόνο gate που θα προκύψει να είναι της διπλωματίας και όχι... της καρέκλας!