Η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει θέσει ψηλά στην ατζέντα της το ζήτημα της γραφειοκρατίας, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων. Το στοίχημα είναι μεγάλο, καθώς οι επιχειρηματίες επισημαίνουν ότι οι διαδικασίες και τα ρυθμιστικά πλαίσια αποτελούν μεγαλύτερο εμπόδιο από το υψηλό κόστος ενέργειας.
Στη σύνοδο κορυφής που πραγματοποιήθηκε στη Βουδαπέστη, οι ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ ανακήρυξαν τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας ως βασικό στόχο για το 2025. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Γιοργκ Κούκις (SPD), επεσήμανε ότι η Ευρώπη χρειάζεται επειγόντως βελτίωση στις συνθήκες χρηματοδότησης για τις νέες και αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις.
Η ΕΕ στρέφεται προς την έκθεση του Μάριο Ντράγκι, ο οποίος προτείνει αυξημένες δημόσιες επενδύσεις και χαλαρότερες ρυθμίσεις, ειδικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Οι προτάσεις αυτές αναμένεται να υλοποιηθούν μέσω του Κανονισμού Omnibus.
Ο Επίτροπος της ΕΕ Βάλντις Ντομπρόβσκις, επικεφαλής του τομέα «Παραγωγικότητα, Εφαρμογή και Απλούστευση», παρουσίασε έναν οδικό χάρτη για τη μείωση της γραφειοκρατίας κατά 25%. Σύμφωνα με τον Ντομπρόβσκις, ο Κανονισμός Omnibus θα συνενώσει τρεις διαφορετικές νομοθεσίες που αφορούν την υποβολή εκθέσεων από επιχειρήσεις σε ένα ενιαίο ρυθμιστικό πλαίσιο.
Οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να υποβάλλουν εκθέσεις σχετικά με τη βιωσιμότητα, τις αλυσίδες εφοδιασμού και την προστασία του περιβάλλοντος, γεγονός που αυξάνει την γραφειοκρατική επιβάρυνσή τους. Ο Κανονισμός Omnibus αναμένεται να παρουσιαστεί εντός των πρώτων 100 ημερών της νέας Επιτροπής, δηλαδή έως τις 10 Μαρτίου 2024.
Σύμφωνα με στοιχεία, η ΕΕ έχει θεσπίσει περισσότερες από 13.000 νέες διατάξεις τα τελευταία πέντε χρόνια, δημιουργώντας επιπλέον βάρη στις επιχειρήσεις. Παρότι αυτές οι ρυθμίσεις προορίζονταν για μεγαλύτερη διαφάνεια, έχουν εντείνει το κόστος συμμόρφωσης, με επιχειρήσεις να εξαρτώνται από μεγάλες συμβουλευτικές εταιρείες για να ανταπεξέλθουν.
Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει το "Clean Deal", το οποίο θα αντικαταστήσει το προηγούμενο «Green Deal». Η πρωτοβουλία στοχεύει στην αποτελεσματικότερη προστασία του κλίματος και περιλαμβάνει προτάσεις για τη μείωση των εκπομπών από τη ναυτιλία και την αεροπλοΐα, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων φόρων.
Προβλέπεται ότι για κάθε νέο νόμο που θα δημιουργηθεί, δύο παλαιότεροι κανόνες θα καταργηθούν, προκειμένου να περιοριστεί η γραφειοκρατία. Ταυτόχρονα, η ΕΕ σχεδιάζει τη δημιουργία μιας ενιαίας ψηφιακής πλατφόρμας για τη χρηματοδότηση, με στόχο να απλοποιηθεί η πρόσβαση στα ευρωπαϊκά προγράμματα χρηματοδότησης.
Οι διαβουλεύσεις μεταξύ των κρατών-μελών αναμένεται να είναι έντονες, καθώς η ιστορία έχει δείξει ότι τέτοιες προσπάθειες δεν είναι καινούργιες. Από το 2007 μέχρι σήμερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προσπαθήσει πολλές φορές να περιορίσει τη γραφειοκρατία, χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία.
Ο σύμβουλος επιχειρήσεων Φλόριαν Βούπερφελντ σημειώνει ότι πολλές διατάξεις του ευρωπαϊκού δικαίου δεν έχουν ενισχύσει τη διαφάνεια, αλλά απλώς έχουν αυξήσει την επιβάρυνση για τις επιχειρήσεις. Ταυτόχρονα, η ανάγκη απλοποίησης και επίσπευσης διαδικασιών γίνεται πιο επιτακτική, καθώς η γραφειοκρατία θεωρείται πλέον μία από τις κύριες αιτίες δυσκολίας για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις.
Εκτός από την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται πάνω σε νέες ρυθμίσεις που συνδυάζουν την κλιματική πολιτική και την οικονομική ανάπτυξη. Η αναθεώρηση της απαγόρευσης για τους κινητήρες εσωτερικής καύσης το 2035, η οποία θα επιτρέπει τη χρήση κλιματικά ουδέτερων e-fuels, είναι μία από τις βασικές αλλαγές που αναμένονται.
Η νέα Επιτροπή στοχεύει σε μία νέα οικονομική πορεία, με έμφαση στις συνέπειες των κλιματικών αλλαγών και στην απλοποίηση του ρυθμιστικού πλαισίου, ώστε να διατηρηθεί η οικονομική ανάπτυξη και να ενισχυθεί η επιχειρηματικότητα.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως δείχνουν οι μέχρι τώρα πληροφορίες, προγραμματίζει τα επόμενα βήματά της με στόχο έναν πιο ανταγωνιστικό και λιγότερο γραφειοκρατικό ευρωπαϊκό χώρο.
Με πληροφορίες από άρθρο του Μπερντ Ρίγκερτ για την Deutsche Welle