Τηλεόραση Ραδιόφωνο
2

Δεκαέξι χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από το θάνατο του πρώην Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου. 

Το ΔΗΚΟ με ανακοίνωση του, τιμά και μνημονεύει τον Τάσσο Παπαδόπουλο, μιλώντας για έναν ηγέτη «που χάραξε με αποφασιστικότητα την πορεία της Κύπρου στα δύσκολα χρόνια της σύγχρονης ιστορίας μας», και ενσάρκωσε «με τον πιο έντονο και καθαρό τρόπο τις αρχές της εθνικής αξιοπρέπειας, της ηθικής ακεραιότητας και της αδιάλειπτης υπηρεσίας προς την Κυπριακή Δημοκρατία».

Για την ηγεσία, τους αξιωματούχους, τα στελέχη και τον κόσμο του ΔΗΚΟ, η σημερινή ημέρα, σηματοδοτεί την επαναβεβαίωση της προσήλωσης μας στο δρόμο που φωτοδοτεί η κληρονομιά και οι παρακαταθήκες του Τάσσου Παπαδόπουλου, του ηγέτη που απέδειξε ότι η πολιτική δεν είναι μόνο η τέχνη του ισχυρού αλλά και η τέχνη της ευθύνης, του θάρρους και της προσήλωσης σε αρχές και αξίες.

«Ο Τάσσος Παπαδόπουλος, με τη ζωή και το έργο του, μας έδειξε ότι οι αληθινοί ηγέτες είναι εκείνοι που δεν υποκύπτουν στις εύκολες λύσεις ή στις πρόσκαιρες συμφωνίες που θέτουν σε κίνδυνο τα θεμέλια και τις αξίες της εθνικής κυριαρχίας. Έμεινε σταθερός στις αρχές του, ακόμη και όταν αυτό απαιτούσε τεράστια προσωπική και πολιτική θυσία.

Ηγετική φυσιογνωμία, σεπτή και διεκδικητική προσωπικότητα. Πρότυπο σθεναρής αντίστασης σε μεθοδεύσεις που έθεταν σε κίνδυνο το μέλλον της πατρίδας μας και του λαού. Πρότυπο αγωνιστικότητας για την ελευθερία και την προάσπιση της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.Ο Τάσσος Παπαδόπουλος ήταν ισχυρά παρών, σε όλες τις μεγάλες και δύσκολες στιγμές της Κύπρου. Τάχθηκε στην πρώτη γραμμή, στον απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-1959», αναφέρει το κόμμα. 

«Ήταν μέλος του πρώτου Υπουργικού Συμβουλίου της νεοϊδρυθείσας Κυπριακής Δημοκρατίας στα δύσκολα χρόνια, που έπρεπε να στηθεί κράτος από το μηδέν και παράλληλα να αντιμετωπιστούν οι διαλυτικές προθέσεις της Τουρκίας.  Μετά την καταστροφή, που προκάλεσε το δίδυμο έγκλημα κατά της Κύπρου τον Ιούλιο του 1974, ο Τάσσος Παπαδόπουλος ανάλαβε, με εντολή του Εθνάρχη Μακαρίου, την ευθύνη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό. 

Ως Υπουργός και Βουλευτής, ήταν πρότυπο πολιτειακού αξιωματούχου, αποτελώντας σημείο αναφοράς για την δημόσια ζωή.Στην ιστορία έχουν γραφτεί με κεφαλαία γράμματα η φιλοπατρία, η αποφασιστικότητα, η διορατικότητα  και η αξιοπρέπεια με την οποία ο Τάσσος Παπαδόπουλος διαχειρίστηκε τις αφόρητες πιέσεις για το διχοτομικό και καταστροφικό σχέδιο Ανάν. Δεν φοβήθηκε και δεν υπέκυψε σε απειλές και πιέσεις που θα οδηγούσαν σε διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας.Διακήρυξε το γενναίο «ΟΧΙ». Ο λαός τον δικαίωσε. Η ιστορία τον επιβεβαίωσε», προσθέτει.

«Η ορθότητα των θέσεων και των επιλογών του, έχει αποδειχθεί, καθότι αυτές ήταν σωτήριες για την Κυπριακή Δημοκρατία.Ο Τάσσος Παπαδόπουλος υπέγραψε τον Απρίλιο του 2004 την ένταξη της ΚΔ στην ΕΕ και ενέταξε τη χώρα μας και στην Οικονομική Νομισματική Ένωση. Η θητεία του στην Προεδρία της Δημοκρατίας, από το 2003 έως το 2008, θα μείνει στη μνήμη του κυπριακού λαού, ως η πενταετία της συνετούς διαχείρισης, της οικονομικής ασφάλειας και της ευημερίας, παραδίδοντας μια ισχυρή οικονομία με πλεόνασμα», τονίζει το ΔΗΚΟ.

Κλείνοντας το κόμμα αναφέρει: «Καθώς σήμερα τιμούμε τη μνήμη του αείμνηστου Προέδρου μας, κρατούμε ψηλά τις αρχές που υπηρέτησε.

Αντλούμε δύναμη, κουράγιο και έμπνευση από το παράδειγμά του για να ενισχύσουμε τον αγώνα μας για απελευθέρωση και διασφάλιση της δημοκρατίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης».