Τηλεόραση Ραδιόφωνο
προεδρος της δημοκρατιας

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης παρέστη σήμερα και χαιρέτισε τις εργασίες του Διεθνούς Συνεδρίου για την Άμυνα και την Ασφάλεια, μια πλατφόρμα για τον σημαντικό ρόλο της βιομηχανίας άμυνας στη διαμόρφωση της μελλοντικής ασφάλειας, σταθερότητας και ευημερίας της περιοχής, αλλά και της Ευρώπης.

Στον χαιρετισμό του στο Συνέδριο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε, μεταξύ άλλων, ότι οι πόλεμοι και οι διενέξεις στην Ουκρανία και στην περιοχή της Μέσης Ανατολής μάς υπενθυμίζουν πόσο εύθραυστη είναι η ειρήνη και πόσο σημαντικές είναι οι αμυντικές δυνατότητες ενός κράτους, προσθέτοντας η Κύπρος, ιδιαίτερα λόγω της εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής από την Τουρκία, γνωρίζει πολύ καλά τον ρόλο της βιομηχανίας άμυνας στη διασφάλιση της σταθερότητας και στην αντιμετώπιση υβριδικών απειλών.

«Είναι για αυτό τον λόγο, αλλά και λαμβάνοντας υπόψη την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και το γεγονός ότι η χώρα βρίσκεται σε μια περιοχή μεγάλης γεωπολιτικής σημασίας και αβεβαιότητας, που η επένδυση στον τομέα αυτό δεν είναι απλώς καθήκον, αλλά στρατηγικά απαραίτητη», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Είπε ακόμη ότι τα τελευταία πέντε χρόνια, η κυπριακή βιομηχανία άμυνας έχει επιδείξει εξαιρετική ανάπτυξη και αναδεικνύεται ως βασικός πυλώνας της εθνικής μας στρατηγικής.

Ανέφερε εξάλλου ότι 16 κυπριακές εταιρείες, με τη στήριξη του Υπουργείου Άμυνας, έχουν εξασφαλίσει τη συμμετοχή τους σε 37 διαφορετικά συμβόλαια στο Πρόγραμμα Ανάπτυξης της Βιομηχανίας Άμυνας της Ευρώπης και στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας. Συμβόλαια, είπε, συνολικού προϋπολογισμού ύψους 435 εκ. ευρώ.

Πρόσθεσε ότι το όραμα του είναι η μετατροπή της Κύπρου από καταναλωτή αμυντικών προϊόντων σε παραγωγό, που θα συμβάλλει ενεργά στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής άμυνας μέσω της καινοτομίας και την παραγωγής υψηλής ποιότητας αμυντικών συστημάτων.

Προς υλοποίηση αυτού του οράματος, πρόσθεσε, η Κυβέρνηση εφαρμόζει στοχευμένα μέτρα για να στηρίξει και να ενισχύσει περαιτέρω τη βιομηχανία άμυνας.

Αναφερόμενος σε αυτά τα μέτρα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε, μεταξύ άλλων, την προετοιμασία νομοθεσίας για θεσμοθέτηση της υψηλής τεχνολογίας στη βιομηχανία της άμυνας, τη θεσμοθέτηση της βιομηχανικής συνεργασίας αμυντικών προγραμμάτων, ανακοινώνοντας ότι για πρώτη φορά από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Κυβέρνηση μέσω του Υπουργείου Άμυνας ζήτησε επίσημα από το γαλλικό Υπουργείο Άμυνας την εμπλοκή της κυπριακής αμυντικής βιομηχανίας σε μελλοντικά συμβόλαια για εξοπλισμούς, με γαλλικές εταιρείες.

Πρόσθεσε πως άλλα στοχευμένα μέτρα της Κυβέρνησης αφορούν τη σύσταση Συμβουλίου Αμυντικής Έρευνας, Τεχνολογίας και Βιομηχανίας που θα λειτουργεί ως συμβουλευτικό Σώμα στην Προεδρία.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι όλα τα μέτρα έχουν συγκεκριμένο στρατηγικό στόχο: να μετατρέψουν τη βιομηχανία άμυνας μας, έτσι ώστε να καταστεί η Κύπρος κέντρο εξελιγμένης τεχνολογίας στον τομέα της άμυνας και να καταστήσει ικανή τη χώρα μας να συμβάλει σημαντικά στο συλλογικό πλαίσιο ασφάλειας της Ευρώπης, αλλά και την ίδια ώρα, ο τομέας να αποφέρει σημαντικά οικονομικά οφέλη και να προσφέρει ευκαιρίες για ανάπτυξη κυαι σε άλλους τομείς.