Άνευ ουσιαστικού αποτελέσματος, όπως άλλωστε αναμενόταν, ήταν το χθεσινό τετ α τετ του προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Ερσίν Τατάρ στην καθιερωμένη ετήσια δεξίωση που παραθέτουν τα Ηνωμένα Έθνη στο Λήδρα Πάλας με αφορμή την εκπνοή του έτους.
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε την πρόσκληση του, δια ζώσης αυτή την φορά, προς τον κατοχικό ηγέτη για τη διευθέτηση συνάντησης στην Κύπρο, για τη συζήτηση διάνοιξης νέων σημείων διέλευσης, όπως άλλωστε συμφωνήθηκε στο άτυπο δείπνο της 15ης Οκτωβρίου της Νέας Υόρκης παρουσία και του γενικού γραμματέα.
Ο Ερσίν Τατάρ, ο οποίος νωρίτερα εμφανίστηκε χολωμένος για την επίσκεψη του βρετανού πρωθυπουργού Κίρ Στάρμερ στην Κύπρο, απέφυγε να απαντήσει στην πρόταση Νίκου Χριστοδουλίδη.
«- Πότε θα συναντηθούμε;»
«- Θα το συζητήσουμε»
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, όπως άλλωστε δήλωσε αποχωρώντας από την δεξίωση, πρότεινε στον Ερσίν Τατάρ να συναντηθούν χωρίς να θέτει ως προαπαιτούμενο την ανακοίνωση της οποιαδήποτε συμφωνίας.
Νίκος Χριστοδουλίδης - Πρόεδρος της Δημοκρατίας
«Γίνεται μια προεργασία από πλευράς διαπραγματευτών, υπάρχει διαφορετική προσέγγιση σε κάποια των θεμάτων και είπα ότι είναι σημαντικό, ακόμη και σε αυτή την περίπτωση, να βρεθούμε να κάνουμε μια ανασκόπηση του πού βρισκόμαστε και να δώσουμε κατευθυντήριες γραμμές για τους διαπραγματευτές για το πώς να συνεχίσουν. Δεν σημαίνει ότι αν βρεθούμε θα πρέπει να κάνουμε ανακοίνωση. Αλλά δεν πρέπει να φοβόμαστε να συναντηθούμε λαμβάνοντάς υπόψη και το τι έχουμε υποσχεθεί στον ΓΓ των ΗΕ».
Από πλευράς του ο κατοχικός ηγέτης στις δηλώσεις του, δεν απέφυγε να επαναλάβει τα απαράδεκτα προαπαιτούμενα που θέτει για επιστροφή στις συνομιλίες.
Ερσίν Τατάρ
«Είμαι πάντα έτοιμος να συζητήσω τα πράγματα εποικοδομητικά, αρκεί να έχουμε αμοιβαιότητα. Η αμοιβαιότητα είναι ότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν το δικό τους κράτος».
Ορόσημο θεωρείται πλέον η αναμενόμενη για τις αρχές του νέου έτους άφιξη στην Κύπρο της βοηθού γενικού γραμματέα τω ν ΗΕ Ρόζμαρι ντι Κάρλο.
Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης - Κυβερνητικός Εκπρόσωπος
«Αφενός ως προς την προετοιμασία της διευρυμένης διάσκεψης που θα συγκληθεί με την παρουσία των εγγυητριών δυνάμεων και ενδεχομένως να είναι μια καλή ευκαιρία να γίνει αυτή η συνάντηση με τον κ. Τατάρ».
Αισιόδοξος ο Στιούαρτ
Ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα στην Κύπρο Κόλιν Στιούαρτ, παρά την στασιμότητα εξαιτίας της αδιαλλαξίας της τουρκικής πλευράς ακόμη και σε θέματα ήσσονος σημασίας, επέλεξε να στείλει ενθαρρυντικά μηνύματα.
Κόλιν Στιούαρτ - Ειδικός Αντιπρόσωπος ΓΓ
«Στην πραγματικότητα, υπήρχε τόση αισιοδοξία στην αρχή που σκεφτήκαμε ότι θα είχαμε μια ανακοίνωση για εσάς εδώ απόψε. Αλλά αυτά τα πράγματα χρειάζονται λίγο χρόνο. Τίποτα τέτοιου είδους δεν είναι ποτέ γρήγορο και εύκολο, αλλά είμαι αισιόδοξος. Η συμφωνία για τις διελεύσεις, μπορεί να γίνει με τρόπο που είναι επωφελής και για τις δύο πλευρές. Το μόνο που χρειάζεται όπως πάντα, είναι η πολιτική βούληση».
Η κατοχική πλευρά εμμένει στη διάνοιξη του σημείου διέλευσης στη Μια Μηλιά προσδοκώντας στην αύξηση μεταφοράς προϊόντων από τα κατεχόμενα βάση του κανονισμού της πράσινης γραμμής.
Στον αντίποδα όμως δεν θέλει ούτε να συζητήσει τη διάνοιξη ενός εκ των σημείων σε Πυρόι ή Κόκκινα που θέτει στο τραπέζι η ελληνοκυπριακή πλευράς, δηλώντας ωστόσο θετική στο άνοιγμα σημείου στην περιοχή της Πύλης Αμμοχώστου.
Προειδοποιήσεις Φιντάν
Αναφορές στην Κύπρο έκανε από το βήμα της τουρκικής εθνοσυνέλευσης ο Χακάν Φιντάν.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας εξακόντισε απειλές και προειδοποιήσεις με αποδέκτη την Λευκωσία, εξαιτίας των πληροφοριών για ενίσχυση του οπλοστασίου της Εθνικής Φρουράς.
Χακάν Φιντάν - Υπουργός Εξωτερικών Τουρκίας
«O εξοπλισμός της ελληνοκυπριακής διοίκησης της νότιας Κύπρου, μπορεί επίσης να πυροδοτήσει μια νέα κούρσα εξοπλισμών στο νησί. Αποκλείεται να εγκαταλείψουμε την κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς του τουρκοκυπριακού λαού στην εθνική μας υπόθεση, το Κυπριακό. Τονίζουμε αυτό το θέμα σε όλες τις πλατφόρμες, ιδιαίτερα στα Ηνωμένα Έθνη.»
Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας μεταξύ άλλων ανέφερε ότι η Τουρκία εργάζεται για μια θετική ατζέντα στις σχέσεις της με την Ελλάδα, αλλά υπογράμμισε ότι θα συνεχίσει να προστατεύει αποφασιστικά τα δικαιώματα και συμφέροντα της σε Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο.