Τηλεόραση Ραδιόφωνο
βφχ

Πώς σχολιάζετε το κλίμα εσωστρέφειας στον ΔΗΣΥ, καθώς αυτό συνεχίζει να υπάρχει μετά το αρνητικό αποτέλεσμα των Προεδρικών εκλογών και ποιος ο δικός σας ρόλος ως εκλελεγμένος Ευρωβουλευτής πρώτος σε σταυρούς προτίμησης;

Κοιτάξτε, δεν κρύβομαι πίσω από το δάχτυλό μου, ωραιοποιώντας πράγματα και καταστάσεις και ούτε κρύβω πράγματα κάτω από το χαλί.

Ναι υπάρχουν αναταράξεις και ήταν πολύ πιο έντονες αμέσως μετά το αποτέλεσμα των Προεδρικών εκλογών. Έχω όμως την εντύπωση ότι επιχειρείται από κάποιους να διαφανεί προς τα έξω ότι όχι μόνο δεν είμαστε ενωμένοι, αλλά οδεύουμε προς διάσπαση. Θέλω να τους διαψεύσω κατηγορηματικά.

Ο ΔΗΣΥ είναι μια μεγάλη ιστορική παράταξη, με τις πιο δημοκρατικές και διαφανείς διαδικασίες, ξέρει από μάχες, έχει δώσει πολλές στην ιστορία του και έχει βγει νικητής. Και σας διαβεβαιώνω πως θα βγει και τώρα.

Προσωπικά, για 5 χρόνια τώρα, τουλάχιστον σε θεσμικό επίπεδο, υπηρέτησα έντιμα και με σεβασμό την παράταξη, χωρίς να αφήνω να με επηρεάσει τίποτα. Δέχθηκα και δέχομαι πυρά εκ των έσω, όμως αυτό δεν με έχει εμποδίσει στην επιτέλεση του έργου μου.

Αυτή η ευθύνη είναι συνεχώς στο μυαλό μου και σκοπός μας πρέπει να είναι να κοιτάμε μπροστά για τον τόπο μας.

Βλέποντας τη μεγάλη εικόνα, για την προάσπιση της Κυπριακής Δημοκρατίας και την προώθηση των συμφερόντων της, η ενότητα είναι απαραίτητο συστατικό στις πολυεπίπεδες και ραγδαίες αλλαγές που έχουμε ενώπιον μας. Κυπριακό, μεταναστευτικό, οικονομία και άλλα σοβαρά ζητήματα, προϋποθέτουν παραμερισμό των όποιων μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων και διαφορών. Έχουμε καθήκον όλοι, τη διαφύλαξη της ενότητας για την αντιμετώπιση των προκλήσεων αυτών.

Ως μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, της μεγαλύτερης πολιτικής ομάδας στο Ευρωκοινοβούλιο, έχω τη δυνατότητα διεκδίκησης όσο αφορά τα ζητήματα που έχω θίξει.

φεδσα

Ακούγονται πάντως πολλά και διαφαίνονται πικρίες και διαφορετικές θέσεις που ενδεχομένως να εντείνουν το υφιστάμενο κλίμα. Πως το σχολιάζετε;

Όπως είπα, οφείλουμε να πορευτούμε ενωμένοι μπροστά. Οι προκλήσεις είναι και θα είναι εκεί.

Να αφήσουμε πικρίες, να γυρίσουμε σελίδα και να πορευτούμε έντιμα, σοβαρά και υπεύθυνα, συμβάλλοντας στην πρόοδο και την σταθερή ευημερία του τόπου.

Καλώ όλες και όλους να σταθούν δίπλα στην Πρόεδρο μας, την Αννίτα Δημητρίου, η οποία ανέλαβε σε πολύ δύσκολες συνθήκες και βελτίωσε την εσωκομματική κατάσταση, αποδεικνύοντας ότι και ξέρει και μπορεί.

Η πολυφωνία είναι απαραίτητη προϋπόθεση του δημοκρατικού τρόπου λειτουργίας της παράταξης, όταν όμως εισακούγονται όλες οι φωνές, πρέπει να λαμβάνονται αποφάσεις και να συνεχίζουμε την πορεία.

Οι εξελίξεις και οι προκλήσεις, δεν περιμένουν κανέναν.

Οι σχέσεις ΕΕ-Σερβίας και Ιράν, περνούν από την Κύπρο

Πώς είναι να είστε προερχόμενος από μια μικρή χώρα Πρόεδρος της Αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Επιτροπή Σταθεροποίησης και Σύνδεσης ΕΕ-Σερβίας και ταυτόχρονα Μόνιμος Εισηγητής του ΕΚ για τις σχέσεις με το Ιράν;

Μεγάλη ευθύνη και τιμή συγχρόνως.

Έχω πει και το επαναλαμβάνω με πλήρη συναίσθηση, ότι η αντίληψη ότι η χώρα μας είναι πολύ μικρή και επομένως πρέπει να «κάτσει στα αυγά της», είναι επικίνδυνη. Τέτοιου είδους προσεγγίσεις ηττοπάθειας, όχι μόνο δεν επιφέρουν τα μέγιστα δυνατά οφέλη, αλλά και προκαλούν τεράστια ζημιά.

Οι Κύπριοι έχουμε αποδείξει, ότι είμαστε άξιοι της εμπιστοσύνης των εταίρων μας. Από το βήμα του Ευρωκοινοβουλίου, επανειλημμένα έχω αναδείξει τη σημασία της Κύπρου για την ΕΕ και τα συμφέροντά της και όταν κάνεις κάτι μετ’ επιτάσεως, διεκδικείς και έχεις επιχειρήματα, κερδίζεις και την εμπιστοσύνη τόσο των συναδέλφων, όσο και των ευρωπαϊκών θεσμών.

Πρόκειται για δύο σημαντικά χαρτοφυλάκια, να πω καλύτερα για δυο καυτές πατάτες, καθώς από τη μία η διεύρυνση είναι στις προτεραιότητες της ΕΕ και η Σερβία είναι φίλα προσκείμενη χώρα σε εμάς και από την άλλη το Ιράν βρίσκεται στο προσκήνιο λόγω του πολέμου στη Μέση Ανατολή και όχι μόνο.

Μιας και είστε Εισηγητής, θεωρείτε ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση η άποψη ότι απαιτείται διεύρυνση της ΕΕ, θα ωφελήσει και πόσο κοντά είμαστε σε αυτή;

Μπορεί να ακούγεται κουραστικό αλλά υπάρχει λόγος που επιμένω στην Κοινή Εξωτερική Πολιτική.

Για αυτόν ακριβώς, υπογραμμίζω συνεχώς, τόσο στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων στην οποία είμαι μόνιμο μέλος, όσο και στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου ως Επικεφαλής της Κυπριακής Αντιπροσωπείας στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ότι καμία διεύρυνση δεν αρκεί για να ενισχύσουμε τη διεθνή μας θέση και υπόσταση, χωρίς πλήρη ταύτιση σε σοβαρά ζητήματα.

Όπως στο μεταναστευτικό, στον τρόπο λήψης αποφάσεων, στην ανάγκη ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και αμυντικής ικανότητας της ΕΕ. Μόνο όταν υπάρχει κοινή προσέγγιση σε αυτού του είδους τη θεματολογία, θα ωφεληθεί πραγματικά η Ευρώπη, από μία διεύρυνση η οποία αναμένεται στο τέλος της κοινοβουλευτικής περιόδου ή στην αρχή της επόμενης και είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.

Χωρίς εκπτώσεις στα κριτήρια και στις προϋποθέσεις και με ισχυρά θεμέλια κοινής πλεύσης, για να καταστεί η Ένωση πραγματική ισχυρή και πρωταγωνίστρια.

υτρ

Νέα ηγεσία στην ΕΕ αντιμέτωπη με μεγαλύτερες προκλήσεις

Μόλις πριν από λίγες ημέρες είχαμε τις ακροάσεις των υποψηφίων Επιτρόπων και τον καταρτισμό της νέας Κομισιόν. Ποιες είναι κατά τη γνώμη σας οι κυριότερες προκλήσεις της νέας σύνθεσης;

Θα έλεγα ότι η νέα σύνθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναλαμβάνει καθήκοντα σε μια εποχή γεμάτη προκλήσεις για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχίζοντας από το μεταναστευτικό το οποίο αφορά ιδιαίτερα την Κύπρο, η διαχείριση των ανεξέλεγκτων ροών παραμένει τεράστια πρόκληση, κάτι το οποίο επεσήμανα απευθυνόμενος στη νέα Επίτροπο για τη Μεσόγειο Dubravka Suica.

Η οικονομική ανάκαμψη, η σταθερότητα και σίγουρα η ανταγωνιστικότητα αποτελούν σοβαρά ζητήματα, καθώς η ΕΕ πασχίζει να ακολουθήσει την ανάπτυξη των ΗΠΑ και της Κίνας.

Η διαφύλαξη της δημοκρατίας, των θεμελιωδών δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου είναι επίσης προτεραιότητα, ειδικά εν μέσω αυξημένων πιέσεων και προκλήσεων για τις δημοκρατικές αρχές σε ορισμένα κράτη μέλη.

Όχι λιγότερο σημαντικά θέματα είναι η επιτάχυνση της μετάβασης σε μια πιο πράσινη και βιώσιμη οικονομία, η επίτευξη των στόχων του Green Deal και η προώθηση της ενεργειακής αυτονομίας.

Επιπλέον, σημαντική πρόκληση, είναι η διασφάλιση ότι η τεχνητή νοημοσύνη και οι νέες τεχνολογίες θα χρησιμοποιούνται υπεύθυνα και προς όφελος των πολιτών.

βφχ

Στο Μεταναστευτικό δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις

Με βάση τα όσα αναφέρατε θα ήθελα να σταθούμε στο μεταναστευτικό μιας και αφορά την Κύπρο ως χώρα πρώτης γραμμής και στην ανταγωνιστικότητα καθώς θεωρείται το κλειδί για την ανάπτυξη του συνόλου των κρατών μελών. Υπάρχει κάποια συνταγή για να λυθούν αυτά τα ζητήματα;

Κοιτάξτε, όπως όλοι γνωρίζουν, δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις. Και στα δύο ζητήματα, απαιτείται συνοχή και αποφασιστικότητα.

Για το μεταναστευτικό χρειάζονται νέες και βιώσιμες λύσεις. Κατά την ακρόαση του νέου Επιτρόπου για τη Μετανάστευση Magnus Brunner, σημείωσα ότι η Κύπρος είναι η μοναδική κατεχόμενη χώρα εντός της Ένωσης η οποία λειτουργεί ως πρώτη πύλη εισόδου για πολλούς παράτυπους μετανάστες που προέρχονται από την Τουρκία. Τόνισα ότι η ενδυνάμωση της συνεργασίας των κρατών μελών και η ταυτόχρονη ενίσχυση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης σε όλα τα επίπεδα μεταφράζεται σε κοινή χρήση πόρων και εξεύρεση κοινών τρόπων αντιμετώπισης. Οι λέξεις κλειδιά είναι η συνεργασία και η δίκαιη κατανομή. Θα επιμένω σε αυτό, όπως θα επιμένω στο ότι οι διμερείς συμφωνίες με τις χώρες προέλευσης των μεταναστών πρέπει να συνάπτονται από την ίδια την ΕΕ και όχι να εναπόκειται η σύναψη στο κάθε κράτος μέλος ξεχωριστά.

Όσο αφορά την ανταγωνιστικότητα, η ΕΕ πρέπει να διατηρήσει έναν ρόλο ηγεσίας σε διεθνές επίπεδο. Μετά από τις κρίσεις των τελευταίων ετών, απαιτείται να ενισχύσει τη βιώσιμη ανάπτυξη και την ανθεκτικότητα των οικονομιών των κρατών μελών, με έμφαση στις ψηφιακές και πράσινες επενδύσεις. Έχω τονίσει επανειλημμένα, ότι για να καταστεί η Ένωση παγκόσμια ηγέτιδα των πολιτικών, οικονομικών και γεωστρατηγικών εξελίξεων, πρέπει να υπάρχει Κοινή Εξωτερική Πολιτική.

φεδα

Η ΕΕ δεν πρέπει να επηρεάζεται από τις εκλογές στις ΗΠΑ

Πώς επηρεάζει η εκλογή Τραμπ την ΕΕ συνολικά και πώς την Κύπρο; Πιστεύετε ότι υπάρχει πρόσφορο έδαφος για ενίσχυση των θέσεων της Δημοκρατίας όσο αφορά και το Κυπριακό;

Το μεγαλύτερο λάθος είναι ότι αρκούμαστε να αναμένουμε να δούμε από τον κ. Τραμπ. Ο εκάστοτε Πρόεδρος των ΗΠΑ, εξυπηρετεί τα συμφέροντα της χώρας του όπως ο ίδιος και η κυβέρνησή του τα αντιλαμβάνονται και αυτό είναι απολύτως λογικό και θεμιτό.

Η εξάρτηση της ΕΕ από τις εκλογικές εξελίξεις στις ΗΠΑ έχει καταστεί σημαντική πρόκληση για την ανεξαρτησία και την αυτονομία της Ένωσης στον παγκόσμιο γεωπολιτικό χάρτη. Θέση μου είναι ότι δεν πρέπει και δεν θέλουμε να διαταράξουμε τη στρατηγική μας σχέση με τις ΗΠΑ, ωστόσο, η ΕΕ, ακολουθώντας στρατηγικές στον τομέα της άμυνας, της ενέργειας, της τεχνολογίας και της διεθνούς πολιτικής, μπορεί να επιτύχει την ανεξαρτησία της.

Σχετικά με την πατρίδα μας και το Κυπριακό, πρέπει να επωφεληθούμε από το γεγονός ότι για τις ΗΠΑ το σημαντικότερο ζήτημα είναι αυτό της ασφάλειας και από το ότι η Τουρκία απειλεί τον στενότερο σύμμαχο της Ουάσιγκτον που είναι το Ισραήλ. Οφείλουμε να συνεχίσουμε να αναδεικνύουμε τη χώρα μας ως πυλώνα ασφάλειας, σταθερότητας και που αξίζει κανείς να εμπιστεύεται, να επενδύει και να προασπίζει. Ειδικά τώρα, που η Άγκυρα υποστηρίζει σθεναρά τη Χαμάς και τη Χεζμπολάχ έναντι του Ισραήλ.