Ουσιαστική και όχι μόνο κατ’ όνομα πολιτική προστασίας του ανταγωνισμού και πολιτική προστασίας των καταναλωτών, απαιτεί η Επιτροπή Εμπορίου της Βουλής, με αφορμή συζήτηση που έγινε για την τιμή των καυσίμων και για τους ελέγχους θα πρέπει να γίνονται από τις αρμόδιες εποπτικές και ρυθμιστικές αρχές. Οι βουλευτές μέλη της Επιτροπής εξαπέλυσαν πυρ ομαδόν κατά της Επιτροπής Προστασίας του Ανταγωνισμού, κατηγορώντας την ΕΠΑ για ανυπαρξία ελέγχων στην τιμολόγηση των καυσίμων.
Ομοβροντία, με σκληρές εκφράσεις, εναντίον της Επιτροπής Προστασίας του Ανταγωνισμού, στην κοινοβουλευτική επιτροπή Εμπορίου, Ενέργειας και Βιομηχανίας.
Κατηγορούν την ΕΠΑ για ανυπαρξία ελέγχου στην τιμολόγηση των καυσίμων, απουσία πολιτικής προστασίας του ανταγωνισμού και απουσία προστασίας των καταναλωτών.
Από τα πυρά δεν γλύτωσε ούτε ο πολιτικός προϊστάμενος του υπουργείου Εμπορίου, ούτε και η αρμόδια υπηρεσία του Καταναλωτή που σήμερα τα βρήκε όλα καλώς καμωμένα.
Κυριάκος Χατζηγιάννης – Πρόεδρος επιτροπής Εμπορίου
«Κάποιοι είναι υπάκουοι των συμφερόντων […] Στου κουφού τη πόρτα όσο θέλεις βρόντα. […] απόντες οι υπουργοί δεν θέλουν να ασχοληθούν».
Κώστας Κώστα-Βουλευτής ΑΚΕΛ
«Χωρίς ανάληψη ευθυνών, με την ΕΠΑ να μας λέει ουσιαστικά ότι δεν υπάρχει πρόβλημα. […] Δεν υπάρχει ανταγωνισμός στις τιμές των καυσίμων, ότι δεν ελέγχεται από το υπουργείο Εμπορίου αν υπάρχει αισχροκέρδεια».
Αίσθηση προκάλεσε η δημοσιοποίηση απόφασης της ΕΠΑ να απορρίψει καταγγελία του Συνδέσμου Πρατηριούχων το 2023. Η Επιτροπή ζήτησε στοιχεία τρεις φορές, τα παρουσιάσαμε και η καταγγελία 1200 σελίδων απορρίφθηκε, με την δικαιολογία ότι δεν ήταν συμπληρωμένη, ανέφερε ο επικεφαλής του συνδέσμου, Χριστόδουλος Χριστοδούλου.
Κυριάκος Χατζηγιάννης – Πρόεδρος επιτροπής Εμπορίου
«Όχι μόνο οι πρατηριούχοι αλλά και άλλοι πολλοί που δίνουν στοιχεία ότι αυτή η αγορά των καυσίμων δεν λειτουργεί σωστά, είναι κλειστή η πόρτα της ΕΠΑ στο να τα διερευνήσει».
Από την πλευρά του Γενικός Ελεγκτής Αντρέας Παπακωνσταντινου, σημείωσε πως χρειάζεται επανεξέταση η φόρμουλα καθορισμού της λογικής τιμής καυσίμων.
Ανδρέας Παπακωνσταντίνου – Γενικός Ελεγκτής
«Υπάρχουν 3-4 μεγάλες εταιρείες που ελέγχουν την αγορά, τα πρατήρια είναι «μικροί παίχτες» και δεν έχουν μεγάλη αγοραστική δύναμη για να ασκήσουν πίεση για πιο ανταγωνιστικές τιμές στις εταιρείες καυσίμων. Αναφορικά με την ύπαρξη υπερκερδών, εκ πρώτης όψεως και με βάση τους ελεγμένους λογαριασμούς του 2022, φαίνεται ότι η κερδοφορία για τις 3 από τις 4 εταιρείες δεν είναι τόσο υπερβολική».
Πρόσθεσε ότι η Κύπρος αγοράζει πριν τους φόρους σχετικά ακριβά σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά μετά τους φόρους έχει πιο χαμηλή τελική τιμή, και αυτό έγκειται στις κατά καιρούς πολιτικές αποφάσεις.