Οι δυνάμεις των ανταρτών, με επικεφαλής τη Hayat Tahrir al-Sham, προχώρησαν στο Χαλέπι και νότια προς τη Χάμα, μόλις πέντε ημέρες μετά την έναρξη μιας αιφνιδιαστικής επίθεσής τους, που πυροδότησε μια νέα φάση στον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία που μαίνεται εδώ και 13 χρόνια.
Ο στρατός της Συρίας ανακοίνωσε την «προσωρινή απόσυρση των στρατευμάτων » από το Χαλέπι, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, λέγοντας ότι θα ανασυνταχθεί στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την άφιξη των ενισχύσεων για αντεπίθεση.
Οι δυνάμεις του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ έλεγχαν το Χαλέπι από το 2016 με την υποστήριξη του Ιράν, της Ρωσίας και της Χεζμπολάχ μετά από μια βάναυση αεροπορική εκστρατεία από ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη που βοήθησαν τον Άσαντ να ανακαταλάβει την πόλη περίπου δύο εκατομμυρίων κατοίκων.
Ποιες είναι οι κυριότερες ομάδες στη Συρία
Συριακές κυβερνητικές δυνάμεις: Ο στρατός, η κύρια στρατιωτική δύναμη της κυβέρνησης, πολεμά μαζί με τις Δυνάμεις Εθνικής Άμυνας που είναι φιλοκυβερνητική παραστρατιωτική ομάδα.
Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις: Αυτή η ομάδα αποτελείται ως επί το πλείστον από Κούρδους και υποστηρίζεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες ενώ ελέγχει τμήματα της ανατολικής Συρίας.
Hayat Tahrir al-Sham και άλλες συμμαχικές ομάδες ανταρτών: Το HTS είναι η μια επανάληψη του Μετώπου al-Nusra, το οποίο είχε ορκιστεί πίστη στην Αλ Κάιντα έως ότου διέκοψε τους δεσμούς το 2016.
Τουρκικές και φιλοτουρκικές δυνάμεις ανταρτών της Συρίας: Ο Συριακός Εθνικός Στρατός είναι μια δύναμη ανταρτών που υποστηρίζεται από την Τουρκία στη βόρεια Συρία.
Πως προχώρησε η επίθεση
Την Τετάρτη, οι δυνάμεις της συριακής αντιπολίτευσης υπό την ηγεσία του HTS, εξαπέλυσαν επίθεση από τη βάση τους στην επαρχία Ιντλίμπ στη βορειοδυτική Συρία.
Η ανταρτική ομάδα δήλωσε ότι οι επιθέσεις είναι αντίποινα για τις πρόσφατες επιθέσεις της συριακής κυβέρνησης σε πόλεις στην Ιντλίμπ, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα απώλειες αμάχων και είχαν στόχο να αποτρέψουν μελλοντικές επιθέσεις από το προπύργιο των ανταρτών.
Η επιχείρηση σηματοδότησε την πρώτη μεγάλη επίθεση κατά των δυνάμεων του Άσαντ στην περιοχή μετά την κατάπαυση του πυρός το 2020 , με τη μεσολάβηση του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.
Μέχρι το απόγευμα της Τετάρτης, οι τζιχαντιστές είχαν καταλάβει τουλάχιστον 19 πόλεις και χωριά από τις φιλοκυβερνητικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων στρατιωτικών χώρων, καθώς όδευαν προς το δυτικό κυβερνείο του Χαλεπίου.
Το συριακό καθεστώς απάντησε βομβαρδίζοντας περιοχές που ελέγχονται από αντάρτες, ενώ η ρωσική αεροπορία πραγματοποιούσε αεροπορικές επιδρομές.
Μέχρι την Πέμπτη, οι αντάρτες είχαν καταλάβει περισσότερα εδάφη και είχαν εκδιώξει τις κυβερνητικές δυνάμεις από χωριά στο ανατολικό Ιντλίμπ και στη συνέχεια άρχισαν να πιέζουν προς τον αυτοκινητόδρομο Μ5, έναν στρατηγικό δρόμο που οδηγεί νότια στην πρωτεύουσα, τη Δαμασκό, περίπου 300 χιλιόμετρα μακριά.
Μέχρι την Παρασκευή, οι δυνάμεις των ανταρτών είχαν εισέλθει σε τμήματα της πόλης του Χαλεπίου αφού πυροδότησαν δύο παγιδευμένα αυτοκίνητα και συγκρούστηκαν με κυβερνητικές δυνάμεις στο δυτικό άκρο της πόλης, σύμφωνα με Σύριο παρατηρητή.
Μέχρι το Σάββατο, εικόνες και βίντεο άρχισαν να κυκλοφορούν στο διαδίκτυο που έδειχναν αντάρτες να τραβούν φωτογραφίες δίπλα στην αρχαία Ακρόπολη του Χαλεπίου καθώς προχωρούσαν στην πόλη.
Αφού κατέλαβαν το Χαλέπι, οι αντάρτες προέλασαν νότια, αλλά υπάρχουν αντικρουόμενες αναφορές για το αν έχουν φτάσει στην κεντρική πόλη της Χάμα.
Η αντιπολίτευση ανακοίνωσε μια προσπάθεια να επεκτείνει τις ασφαλείς περιοχές και να επιτρέψει στους εκτοπισμένους αμάχους στην Ιντλίμπ να επιστρέψουν στα σπίτια τους σε εδάφη που «απελευθερώθηκαν» πρόσφατα.