Η Γεωργία πέρασε την τέταρτη νύχτα διαδηλώσεων στους δρόμους και με μια σειρά από δημόσιες παραιτήσεις, που προκλήθηκαν από την απόφαση του κυβερνώντος κόμματος να αναστείλει τη διαδικασία για έναρξη των συνομιλιών για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Καθώς δεκάδες χιλιάδες Γεωργιανοί βρίσκονται στους δρόμους των πόλεων, ο πρωθυπουργός Irakli Kobakhidze ανέφερε ότι έπεσαν θύματα των ψεμάτων της αντιπολίτευσης και απέρριψε τις εκκλήσεις για νέες εκλογές.
Επιβεβαίωσε αναφορές ότι ο πρεσβευτής της Γεωργίας στις ΗΠΑ, David Zalkaliani, είναι ο τελευταίος ανώτερος διπλωμάτης που παραιτήθηκε, εξηγώντας ότι είχε δεχθεί σημαντική πίεση.
Όμως ο Kobakhidze προσπάθησε να αρνηθεί τον λόγο των διαδηλώσεων, λέγοντας την Κυριακή ότι «δεν έχουμε αναστείλει τίποτα, είναι ψέμα».
Μόλις τρεις ημέρες πριν, το κόμμα του «Γεωργιανό Όνειρο» είχε κατηγορήσει την ΕΕ ότι χρησιμοποιεί τις συνομιλίες για ένταξη στην Ένωση ως «εκβιασμό» και είπε ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να μην θέσει αυτό το θέμα στην ημερήσια διάταξη μέχρι το τέλος του 2028.
Οι διαδηλωτές υπέρ της ΕΕ βρέθηκαν και πάλι στους δρόμους το βράδυ της Κυριακής και όταν πυροτεχνήματα στόχευσαν το κτίριο του κοινοβουλίου καθώς και τα ΜΑΤ, η αστυνομία απάντησε με κανόνια νερού. Ομάδες ΜΑΤ συγκεντρώθηκαν στους παράδρομους δίπλα στο κοινοβούλιο και αργά το βράδυ έγιναν αναφορές για συγκρούσεις με διαδηλωτές.
Η ολοένα και πιο αυταρχική κυβέρνηση της Γεωργίας έχει κατηγορηθεί από την ΕΕ και τις ΗΠΑ για δημοκρατική οπισθοδρόμηση. Το Σάββατο, οι ΗΠΑ έκαναν το σημαντικό βήμα να αναστείλουν τη στρατηγική τους συνεργασία με τη Γεωργία.
Ο Kobakhidze επέμεινε ότι το «Γεωργιανό Όνειρο» εξακολουθεί να είναι «δεσμευμένο στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση... και εμείς συνεχίζουμε την πορεία μας προς το ευρωπαϊκό όνειρο».
Παρ’ όλα αυτά, αυξανόμενος αριθμός δημοσίων υπαλλήλων δεν πείστηκε με την αναφορές του πρωθυπουργού. Ενώ αρκετοί πρεσβευτές παραιτήθηκαν και εκατοντάδες δημόσιοι υπάλληλοι και περισσότεροι από 3.000 δάσκαλοι υπέγραψαν επιστολές καταδικάζοντας την απόφαση να ανασταλεί η διαδικασία ένταξης στην ΕΕ.
Πολλοί Γεωργιανοί έχουν συγκλονιστεί από το επίπεδο βίας που στρέφεται εναντίον γεωργιανών δημοσιογράφων καθώς και διαδηλωτών. Δεκάδες δημοσιογράφοι ξυλοκοπήθηκαν ή ψεκάστηκαν με σπρέι πιπεριού και κάποιοι χρειάστηκαν περίθαλψη.
Ο διαμεσολαβητής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Γεωργίας, Levan Ioseliani, είπε ότι «αυτή είναι βαρβαρότητα» και κάλεσε την αστυνομία να μην κάνει κατάχρηση της εξουσίας της.
Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι ασκεί «συστημική βία».
Η πρώην πρέσβειρα της Γεωργίας στην ΕΕ Natalie Sabanadze, τώρα στο Chatham House στο Ηνωμένο Βασίλειο, πιστεύει ότι το επίπεδο βίας, η σειρά των παραιτήσεων και η πολιτική ανυπακοή υποδηλώνουν μια «ποιοτική αλλαγή» στις διαδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα τώρα.
«Ίσως [η κυβέρνηση] να πίστευε ότι ο κόσμος θα φοβόταν, αλλά δεν πάει έτσι», είπε στο BBC. «Χθες ακτιβιστές και καλλιτέχνες της κοινωνίας των πολιτών πήγαν στον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό και μπήκαν με το ζόρι στη ζωντανή μετάδοση. Το έχω ξαναδεί, στην προεπαναστατική Γεωργία».
Η φιλοδυτική πρόεδρος της Γεωργίας, Salome Zourabichvili, πρόκειται να παραιτηθεί σε λίγες εβδομάδες, ωστόσο από τις αμφισβητούμενες βουλευτικές εκλογές του περασμένου μήνα, τις οποίες τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατήγγειλαν ως νοθευμένες, έχει γίνει ισχυρό πρόσωπο, συγκεντρώνοντας διαδηλωτές κοντά της.
Αυτή και οι διαδηλωτές κατηγορούν την κυβέρνηση ότι στοχεύει να επαναφέρει τη χώρα τους στη σφαίρα επιρροής της Ρωσίας, παρόλο που η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού υποστηρίζει την ένταξη στην ΕΕ.
Η Γεωργία έχει πληθυσμό περίπου 3,7 εκατομμύρια και το 20% της επικράτειάς της βρίσκεται υπό ρωσική στρατιωτική κατοχή σε δύο αποσχισμένες περιοχές.
Κατά τη διάρκεια της Κυριακής, μια ομάδα διαδηλωτών κατέλαβε μια διασταύρωση κυκλοφορίας μπροστά από το Κρατικό Πανεπιστήμιο της Τιφλίδας.
Ενώ το «Γεωργιανό Όνειρο» αρνείται κατηγορηματικά οποιαδήποτε σχέση με το Κρεμλίνο, τον περασμένο χρόνο υιοθέτησε νόμους ρωσικού τύπου που στοχεύουν ομάδες της κοινωνίας των πολιτών με χρηματοδότηση από το εξωτερικό καθώς και δικαιώματα LGBT.
Το ερώτημα τώρα είναι τι θα συμβεί στη συνέχεια στην εντεινόμενη πολιτική και συνταγματική κρίση της Γεωργίας.
Η νέα επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Κάγια Κάλλας, προειδοποίησε ότι οι ενέργειες της κυβέρνησης θα «έχουν άμεσες συνέπειες από την πλευρά της ΕΕ» και η απόφαση των ΗΠΑ να αναστείλουν τη στρατηγική της συνεργασία θα γίνει επίσης ευρέως αισθητή.