Τηλεόραση Ραδιόφωνο
κθυ

Την ώρα που έκλεινε ένα μεγάλο πολεμικό μέτωπο στη Μέση Ανατολή με την συμφωνία εκεχειρίας Ισραήλ-Χεζμπολάχ, άνοιγε ένα άλλο, στη βόρεια Συρία, με τους ισλαμιστές της Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ και φατριών ανταρτών που υποστηρίζονται από την Τουρκία να καταλαμβάνουν σε μια επιχείρηση-αστραπή το Χαλέπι και άλλες περιοχές στη βόρεια Συρία, αιφνιδιάζοντας τις δυνάμεις του Μπασάρ Αλ Άσαντ αλλά και την διεθνή κοινότητα.

Πάμπος Χρυσοστόμου - Διεθνολόγος 

«Βρήκαν την ευκαιρία τώρα, καθώς η Ρωσία είναι επικεντρωμένη στο ουκρανικό και λόγω των εξελίξεων στο Λίβανο και την μετακίνηση εκεί δυνάμεων της Χεζμπολάχ, οι δυνάμεις του Άσαντ έμειναν στην ουσία μόνες τους.»

Ποιος όμως κινεί τα νήματα στη νέα σύγκρουση στη Συρία και τι επιδιώκει; Ο διεθνολόγος Πάμπος Χρυσοστόμου δείχνει την Τουρκία ως υποκινήτρια της ανάφλεξης, παρότι δημόσια η κυβέρνηση Ερντογάν δηλώνει ότι δεν είχε ούτε ανάμειξη, ούτε ενημέρωση. Όπως εξηγεί στον ΑΝΤ1, η Άγκυρα επιχειρεί τη δημιουργία νέων τετελεσμένων, με το βλέμμα στους Κούρδους.

Πάμπος Χρυσοστόμου - Διεθνολόγος 

«Η στροφή του Ισραήλ προς τους Κούρδους σε συνάρτηση με τη νέα διακυβέρνηση Τραμπ και τις επιλογές που έκανε, είτε του Μαρκ Ρούμπιο, είτε του Πρέσβη στο Ισραήλ, δείχνουν ότι επενδύουν στο κουρδικό στοιχείο. Τούτο ώθησε την Τουρκία κι έδωσε το πράσινο φως σε αυτή την αντεπίθεση για να δημιουργηθούν τετελεσμένα επί του εδάφους υπέρ της αντιπολίτευσης για να μην δημιουργηθούν δεδομένα υπέρ των Κούρδων μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον Τραμπ.»

Μιλά παράλληλα για το μεγάλο διακύβευμα των εξελίξεων και την σύγκρουση των συμφερόντων όλων των παικτών στην περιοχή. Πίσω από τον Μπασάρ Αλ Άσαντ βρίσκεται η Ρωσία και το Ιράν, χωρίς την στήριξη των οποίων, η εξουσία του απειλείται με κατάρρευση, πίσω από τις τζιχαντιστικές ομάδες και τους αντάρτες η Τουρκία και από τους Κούρδους, Ηνωμένες Πολιτείες και Ισραήλ.

Πάμπος Χρυσοστόμου - Διεθνολόγος 

«Αποτέλεσμα να επιχειρείται από όλους αυτούς τους παίκτες διά αντιπροσώπων, ο έλεγχος της Συρίας. Βλέπουμε τώρα ένα domino effect επίδρασης και στη Συρία το οποίο δεν αναμένεται να κλείσει σύντομα. Πάμε για νέα περίοδο αβεβαιότητας και αστάθειας στη Συρία, η οποία σίγουρα θα γεννήσει πάρα πολλά ζητήματα και θα επαναφέρει ξανά το κρίσιμο ζήτημα του μεταναστευτικού κυρίως από τη Συρία.»

Οι ισορροπίες εύθραυστες και όλα ανοιχτά, στο νέο μεγάλο πολεμικό μέτωπο της Μέσης Ανατολής.