Τηλεόραση Ραδιόφωνο
οθ7

Ειλημμένη απόφαση, για την κυβέρνηση,  η ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ, με  τον πρόεδρο της Δημοκρατίας να ξεκαθαρίζει πως το θέμα δεν είναι κατά πόσο η Κύπρος θα υποβάλει αίτηση ένταξης στην Βορειοατλαντική Συμμαχία, αλλά το πότε θα την υποβάλει, με την στήριξη όπως άφησε να νοηθεί και της Ουάσιγκτον.

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης

«Εντελώς ξεκάθαρη… Το γεγονός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν  μπορεί να είναι κράτος μέλος του ΝΑΤΟ λόγω των ενστάσεων της Τουρκίας, αποτρέπει την Εθνική Φρουρά από πολλές ευκαιρίες είτε αναβάθμισης είτε απόκτησης στρατιωτικού εξοπλισμού.  Και ακριβώς επειδή δεν θέλουμε την Εθνική Φρουρά να χάνει αυτές τις ευκαιρίες, συζητούμε με τις ΗΠΑ - και χαίρομαι για τη θετική ανταπόκριση - σε τρία επίπεδα που προσφέρει η ιδιότητα του κράτους μέλους του ΝΑΤΟ, για το πώς μπορεί η Κυπριακή Δημοκρατία να αξιοποιήσει αυτές τις ευκαιρίες, έτσι ώστε όταν όλα είναι στη θέση τους, η Κυπριακή Δημοκρατία να μπορεί να γίνει κράτος μέλος του ΝΑΤΟ.»

Τα τρία επίπεδα, όπως διευκρινίζουν κυβερνητικοί κύκλοι, αφορούν: 1ον. Στον εξοπλισμό της ΕΦ και με αμερικανικά οπλικά συστήματα, όπου προϋπόθεση παραμένει η επέκταση της άρσης του εμπάργκο πώλησης σε βάθος τριετίας,

2ον. Στην εκπαίδευση των στελεχών της δύναμης στις Αμερικανικές στρατιωτικές ακαδημίες, κάτι που έχει ήδη δρομολογηθεί και

3ον . στην αναβάθμιση των στρατηγικών υποδομών της Δημοκρατίας στη βάση Νατοϊκών προδιαγραφών, προκειμένου να μπορούν να φιλοξενούν σε πιο μόνιμη βάση πολεμικά αεροσκάφη, πλοία αλλά και  στρατιωτικά αποσπάσματα από χώρες μέλη της Συμμαχίας.

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης

«Έχουμε ένα συγκριτικό πλεονέκτημα που συνοψίζεται στη γεωγραφική μας θέση, σε μια περιοχή ιδιαίτερης γεωστρατηγικής σημασίας. Άρα, για τις υποδομές που έχουμε, είτε η ναυτική βάση είτε η αεροπορική βάση, έχει ήδη ληφθεί απόφαση για ενίσχυση και αναβάθμιση τους και μέσα σε αυτό το πλαίσιο είμαστε σε προχωρημένες διαβουλεύσεις για τη ναυτική βάση με την ΕΕ, για την αεροπορική βάση με τις ΗΠΑ.»

Ο Πρόεδρος, ο οποίος  μιλούσε κατά την άφιξη του στην Κρατική Έκθεση για τον  8ο Εθνικό  Διαγωνισμό Δεξιοτήτων, προανήγγειλε και άλλες σημαντικότατες, κατά την έκφραση του, εξελίξεις  στον τομέα της Άμυνας και της Ασφάλειας προς ενίσχυση  της  αποτρεπτικής ισχύ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης

«Η ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι για μας ύψιστης σημασίας και έτσι αξιοποιούμε  κάθε ευκαιρία, τόσο προς την κατεύθυνση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ όσο και προς την ΕΕ.»

ΕΡ: πότε θα ωριμάσουν οι συνθήκες που θα επιτρέπουν υποβολή της αίτησης;

- «Όσο πιο λίγα λέμε για αυτό το θέμα τόσο πιο κοντά είμαστε στον στόχο».

Αντιδρά η Άγκυρα

Άμεση και κατηγορηματική ήταν πρώτη αντίδραση της Άγκυρας. Πηγές του τουρκικού Υπουργείο Άμυνας έκαναν λόγο για απαράδεκτη εξέλιξη, καθώς όπως ισχυρίστηκαν, τυχόν ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ θα επηρεάσει αρνητικά τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

Τουρκικό ΥΠΕΞ

 «Η Τουρκία, ως χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, υπενθυμίζει ότι οι αποφάσεις επέκτασης της συμμαχίας λαμβάνονται ομόφωνα και υποστηρίζει ότι αυτές οι διαδικασίες πρέπει να πραγματοποιούνται λαμβάνοντας υπόψη τις ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια οποιασδήποτε χώρας. Στην παρούσα συγκυρία, αίτηση της ελληνοκυπριακής διοίκησης για ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι μια απαράδεκτη εξέλιξη για την Τουρκία».

Τη κάθετη διαφωνία του με την πολιτική ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ εξέφρασε και το ΑΚΕΛ,  υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων πως μετατρέπει την Κύπρο σε «προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης» και κατά συνέπεια  στόχο.

ΑΚΕΛ

«Τα όσα δηλώνει ο Πρόεδρος για την Κύπρο και το ΝΑΤΟ μόνο ζημιά προκαλούν για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και για την προοπτική της λύσης, αλλά και για την ίδια την ασφάλεια της χώρας μας. Μπορεί ο Πρόεδρος να προσπαθεί να επιχρυσώσει επικοινωνιακά την επιλογή του για την εξωτερική πολιτική της χώρας αλλά δεν παύει να είναι κοντόφθαλμη, επικίνδυνη και αντίθετη με τα συμφέροντα της πατρίδας και του λαού μας.»

Κόντρα ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ

Σε ψυχροπολεμικό κλίμα συνεχίστηκε και σήμερα η κόντρα Δημοκρατικού Συναγερμού και ΑΚΕΛ με την Πινδάρου να καταγγέλλει τις χυδαίες, όπως τις χαρακτηρίζει, επιθέσεις κατά του βουλευτή του κόμματος Χάρη Γεωργιάδη, στον απόηχο των επικρίσεων του για την συμμετοχή σύσσωμης της ηγεσίας του ΑΚΕΛ στην αντιαμερικανική εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το κέντρο cyclops.

ΔΗΣΥ

«Άθελα του αλλά σίγουρα αφελώς, μας ζητεί σε αρκετές περιπτώσεις να μπούμε στο ίδιο χαράκωμα με το Ιράν, την Χεζπολάχ και την Τουρκία. Είναι γι’ αυτό που λέμε ότι οι αντιλήψεις του ΑΚΕΛ υπονομεύουν τα συμφέροντα της πατρίδας μας. Εν ελλείψει ουσιαστικών επιχειρημάτων καταφεύγει στην κινδυνολογία. Αυτό μπορεί να γίνει ανεκτό. Είναι όμως απαράδεκτο, αισχρό και εκτός πολιτικού πολιτισμού να καταφεύγει σε διαστρεβλώσεις και χυδαίες επιθέσεις κατά ενός συναδέλφου.»

Αναφορές που παραπέμπουν στις κατηγορίες που διατύπωσε κατά του Χάρη Γεωργιάδη ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης, ότι στη βάση του «νέου ρεαλισμού» εισηγείται λύση δύο κρατών. Κατηγορίες που επανέλαβε και σήμερα, κατά ολόκληρης της ηγεσίας του ΔΗΣΥ.         

«Η ηγεσία του ΔΗΣΥ μπορεί να χυδαιολογεί και να λέει ότι εμείς θέλουμε την Κύπρο με την Τουρκία, επειδή δεν θέλουμε την ένταξη στο ΝΑΤΟ. Αλλά η αλήθεια είναι ότι η θέση τους για δύο κράτη και ένα «νέο ρεαλισμό» είναι η πραγματική φαντασίωση της Τουρκίας την οποία φρόντισαν και φροντίζουν να κάνουν πραγματικότητα».

Ονούφριος Κουλλά – Εκπρόσωπος Τύπου ΔΗΣΥ

«Ο κος Χριστοφίιδης οποίος επιμένει στις διαστρεβλώσεις για να δημιουργήσει τα δημόσια αφηγήματά του και να αιτιολογήσει τις χυδαίες επιθέσεις αυτού και του ΑΚΕΛ. Η πολιτική χρειάζεται «πολιτισμό» και διδαχή εκ του παραδείγματος. Στα από καθέδρας μαθήματα για όλους τους άλλους το ΑΚΕΛ παίρνει άριστα».