Έτοιμη για παν ενδεχόμενο, εάν η Ρωσία υλοποιήσει τις απειλές εναντίον της, εμφανίζεται η Πολωνία. Στον απόηχο των προειδοποιήσεων της Ρωσίας, πως η νέα βάση βαλλιστικών πυραύλων του ΝΑΤΟ, στη βόρεια Πολωνία, αυξάνει το επίπεδο του πυρηνικού κινδύνου στην Ευρώπη, ο πρέσβης της Πολωνίας στη Λευκωσία δηλώνει στον ΑΝΤ1 πως η βάση έχει αμυντικό και μόνο χαρακτήρα. Δεν αποκλείει, ωστόσο, απάντηση και με αναβαθμισμένα όπλα, εάν η Ρωσία προχωρήσει σε επίθεση. Ο πρέσβης της Πολωνίας μίλησε αποκλειστικά στη Διευθύντρια Ειδήσεων του ΑΝΤ1, Έλλη Κοτζαμάνη.
Έλλη Κοτζαμάνη: Θα ήθελα να αρχίσω καλώντας σας να μας δώσετε την απάντηση της Πολωνίας, στις απειλές που ακούσαμε να έρχονται από τη Ρωσία, ότι μια νέα αμυντική πυραυλική βάση των Ηνωμένων Πολιτειών στη βόρεια Πολωνία «θα οδηγήσει σε κλιμάκωση του συνολικού επιπέδου ενός πυρηνικού κινδύνου (στην περιοχή)». Αυτά είναι τα λόγια του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, όπως ακούστηκαν ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και ο συνεχιζόμενος πόλεμος.
Marek Szczepanowski - Πρέσβης Πολωνίας: «Εμείς δεν πιστεύουμε ότι η εγκαθίδρυση της νέας βάσης του ΝΑΤΟ στο πολωνικό έδαφος θα αυξήσει το επίπεδο του κινδύνου. Εμείς απλώς απαντήσαμε στην κατάσταση την οποία προκάλεσε η ίδια η Ρωσία.
Η Ρωσία έχει εισβάλει στην Ουκρανία πριν από σχεδόν τρία χρόνια, δημιουργώντας συνθήκες φόβου και απειλών για όλες τις άλλες χώρες (στην περιοχή) και βεβαίως για τις άλλες χώρες που είναι μέλη του ΝΑΤΟ.
Η εγκαθίδρυση της βάσης του ΝΑΤΟ στην Πολωνία είναι απλώς μια απάντηση, μια αντίδραση, σε αυτές τις απειλές, σε αυτή την αίσθηση της απειλής με την οποία είμαστε τώρα αντιμέτωποι, στην Πολωνία, και σε όλα τα άλλα κράτη που είναι μέλη του ΝΑΤΟ.
Οι ηγέτες της Ρωσίας μας απειλούν, τακτικά, με κλιμάκωση της σύγκρουσης, μας απειλούν ακόμα και με ολοκληρωτική πυρηνική εξόντωση, άρα έπρεπε να προετοιμαστούμε για αυτές τις απειλές.
Όταν μας απειλούν, τους πιστεύουμε. Και αυτή ήταν η μόνη πιθανή απάντηση που θα μπορούσαμε να δώσουμε στην απειλή του Προέδρου Πούτιν, προτού φτάσει στα σύνορά μας. Προτού αποφασίσει να εισβάλει σε οποιαδήποτε χώρα μέλος του ΝΑΤΟ. Άρα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι.
Και αυτό είναι που θέλω να δηλώσω ξεκάθαρα εδώ. Πώς πρόκειται για μια βάση της συμμαχίας του ΝΑΤΟ, που είναι μια αμυντική συμμαχία. Άρα αυτή η βάση δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για επιθετικότητα, δεν θα χρησιμοποιηθεί για επίθεση. Αυτή είναι μια βάση που θα χρησιμοποιηθεί μόνο σε περίπτωση επίθεσης από την άλλη πλευρά.»
Έλλη Κοτζαμάνη: Η κύρια δικαιολογία που χρησιμοποιήθηκε από τη Ρωσία, μετά από την εκτόξευση αυτών των απειλών, είναι πως αυτή η βάση θα αυξήσει τον πυρηνικό κίνδυνο εναντίον της Ρωσίας. Υπάρχει, άρα, η πιθανότητα αυτή η βάση να αξιοποιηθεί για την χρήση πυρηνικών όπλων;
Marek Szczepanowski: «Προς το παρόν, σε αυτή τη βάση δεν υπάρχουν πυρηνικά όπλα. Αλλά, φυσικά, εάν το επίπεδο της έντασης αυξηθεί... και όταν η κατάσταση στο μέτωπο καταστεί ακόμα δυσκολότερη, θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν όλα τα σενάρια. Δεν μπορώ να αποκλείσω οποιοδήποτε σενάριο. Από αυτή την άποψη, θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για κάθε δύσκολη στιγμή που μπορεί να προκύψει στη διάρκεια αυτής της εισβολής, αυτής της επιθετικής συμπεριφοράς της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας»
Έλλη Κοτζαμάνη: «Εσείς ο ίδιος δηλώσατε πως αυτή είναι μια αμυντική βάση. Στην πραγματικότητα καθιστά την Πολωνία μέρος μιας ευρύτερης πυραυλικής ασπίδας στην ανατολική Ευρώπη. Η Πολωνία αισθάνεται ασφαλέστερη χάρη σε αυτή τη βάση; Πιστεύετε πως το σύστημα «Aegis Ashore» όπως είναι γνωστό, αυτή η ευρύτερη πυραυλική ασπίδα, σας προσφέρει περισσότερη ασφάλεια;»
Marek Szczepanowski: «Φυσικά. Αυτή η βάση θα αυξήσει το επίπεδο της ασφάλειας και το επίπεδο της προφύλαξης στο πολωνικό έδαφος. Είμαστε μέλος του ΝΑΤΟ και αυτό είναι μέρος της κοινής ασπίδας του ΝΑΤΟ, είναι μέρος της κοινής αμυντικής στρατηγικής μας. Το γεγονός ότι γίναμε μέρος αυτής της ασπίδας, μας κατέστησε μέρος και του κοινού συστήματος ασφάλειας του ΝΑΤΟ.Και είναι δεδομένο ότι τέτοιου είδους λύσεις, τέτοιες στρατιωτικές λύσεις, δημιουργήθηκαν στο πολωνικό έδαφος για να αυξήσουν τις δυνατότητες και τις ικανότητες του ΝΑΤΟ.»
Έλλη Κοτζαμάνη: Και θα λέγατε πως ισχύει η θέση που διατυπώσατε πως η απειλή ενός παγκόσμιου πολέμου είναι πλέον και σοβαρή και πραγματική, μετά από όσα ακούσαμε από την πλευρά της Ρωσίας;
Marek Szczepanowski: Δεχθήκαμε εισβολή από τη Ρωσία πολλές φορές στην ιστορία μας. Όταν οι Ρώσοι μας απειλούν πιστεύουμε πως μπορούν και να υλοποιήσουν τις απειλές τους. Είναι γι` αυτό που θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι ακόμα και για το πιο σκοτεινό σενάριο. Όταν η Ρωσία μας απειλεί πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι.
Έλλη Κοτζαμάνη: Και άλλα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ στην περιοχή μοιράζονται τον ίδιο φόβο; Και τί γίνεται με τις Ηνωμένες Πολιτείες; Θα έχουμε και αλλαγή της διακυβέρνησης στις Ηνωμένες Πολιτείες τους επόμενους μήνες. Βλέπετε, άρα, αυτή την άποψη της Πολωνίας να την υιοθετούν και άλλοι σύμμαχοί σας;
Marek Szczepanowski: «Θα δούμε πόσο μεγάλη θα είναι η αλλαγή στη θέση και την συμπεριφορά των Ηνωμένων Πολιτειών μετά τις 28 Ιανουαρίου. Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε οποιοδήποτε σενάριο. Αλλά, νομίζω πως στη διάρκεια αυτής της προεκλογικής εκστρατείας, ήταν πολύ διαφορετικές οι θέσεις που διατυπώθηκαν, για παράδειγμα και από τους Ρεπουπλικάνους, σχετικά με την προσέγγιση των Ηνωμένων Πολιτειών σε σχέση με την επιθετικότητα της Ρωσίας ενάντια στην Ουκρανία. Υπήρχαν και αυτοί που υποστήριζαν ότι για να επιτύχουμε τερματισμό του πολέμου το συντομότερο δυνατό, θα πρέπει να αυξήσουμε την στήριξη προς την Ουκρανία, ώστε να δοθούν περισσότερα κίνητρα στον Πρόεδρο Πούτιν για να γίνει πιο ρεαλιστής, αφού θα βρισκόταν σε δύσκολη θέση. Ένα τέτοιο σενάριο σίγουρα θα το αποδεχόμασταν και θα το εφαρμόζαμε.
Υπάρχει, βεβαίως, και η στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην περίπτωση που οι Ηνωμένες Πολιτείες αποφασίσουν να μείνουν μακριά από την Ευρώπη, είναι η στιγμή για εμάς, για την Ευρώπη, να αναλάβουμε τις δικές μας ευθύνες για τη δική μας ασφάλεια. Αυτή είναι η στιγμή για `μας, για να είμαστε πιο ενωμένοι. Αυτή είναι η στιγμή για `μας, για να μοιραστούμε την ίδια άποψη, όπως είχαμε κάνει και κατά την έναρξη του πολέμου.
Και δεν ήταν, βεβαίως, μόνο η θέση των ευρωπαϊκών κρατών αυτών. Μπορώ απλώς να πω πως ήταν η θέση της πλειοψηφίας των κρατών όλου του κόσμου. Η ψηφοφορία, αμέσως μετά το ξέσπασμα του πολέμου, στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, ήταν μια ψηφοφορία με μία από τις μεγαλύτερες πλειοψηφίες στην ιστορία των Ηνωμένων Εθνών, μέσα από την οποία η επιθετικότητα καταδικάστηκε.
Άρα, ως Ευρωπαϊκή Ένωση έχουμε καθήκον να βοηθήσουμε το θύμα να πατάξει την επιθετικότητα.»
Έλλη Κοτζαμάνη: Με οδηγείτε στην τελευταία μου ερώτηση, που σχετίζεται με την κοινή στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Βλέπουμε, για παράδειγμα, την Ουγγαρία, που είναι ο μεγαλύτερος σύμμαχος της Ρωσίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ευρύτερα στην Ευρώπη, να διαχωρίζει τον εαυτό της από μια κοινή θέση σε αυτή την κατάσταση, τόσο στον πόλεμο όσο και στις απειλές. Πιστεύετε, άρα, πως υπάρχει όντως μεγάλη πιθανότητα να πετύχει η Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει μια κοινή στάση, και βεβαίως ένα κοινό σύστημα ασφάλειας απέναντι στην Ρωσία;
Marek Szczepanowski: Η θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και εννοώ όλων των κρατών-μελών δεν είναι, ίσως, τόσο ενωτική, όσο ήταν στην αρχή του πολέμου, και μιλώ με απόλυτη ειλικρίνεια. Για το γιατί η Ουγγαρία, και ο Πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, δεν είναι πρόθυμη να συνεχίσει με την ίδια προσέγγιση απέναντι σε αυτό τον πόλεμο, όπως όλες οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες είχαν συμφωνήσει στην αρχή. Μπορώ να πω μόνο ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένας θεσμός με 27 μέλη. Μέχρι σήμερα ήμασταν ικανοί να ανταποκριθούμε σε όλες τις απαιτήσεις των κοινών θέσεων. Πιστεύω πως μπορούμε να το συνεχίσουμε αυτό και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις μιας λύσης που θα είναι αποδεκτή από όλους μας, από όλες τις χώρες-μέλη. Είναι δύσκολο για μένα να εξηγήσω τη θέση της Ουγγαρίας, την οποία έχετε αναφέρει, αλλά, φυσικά, κάνουμε ό,τι μπορούμε, όλες οι άλλες χώρες-μέλη, για να πείσουμε την Ουγγαρία να μοιραστεί την ίδια άποψη και να συνεχίσει στην ίδια θέση που είχε παρουσιάσει η Ευρωπαϊκή Ένωση κατά την έναρξη της σύγκρουσης στην Ουκρανία, όταν ήμασταν ενωμένοι και όλοι μαζί είχαμε καταδικάσει τον εισβολέα.
Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ
Η Πολωνία έτοιμη να απαντήσει στις απειλές της Ρωσίας (ΒΙΝΤΕΟ)