Η λύση δυο κρατών στην Κύπρο δεν στέκεται σε καμία βάση, ήταν το ξεκάθαρο μήνυμα που έστειλε ο απερχόμενος Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, από το βήμα της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, που συζήτησε τις εξελίξεις στο Κυπριακό, και καταδίκασε τα σαράντα-ένα χρόνια από την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους.
«Και όποιοι βαυκαλίζονται ακόμα ότι μπορεί τάχα να προκύψει κάποιο είδους διευθέτηση μέσω δύο κρατών ή δύο ενοτήτων μάλλον δεν έχουν μιλήσει με κανέναν στην Ευρώπη γιατί με όποιον και να μιλήσουν στην Ευρώπη θα διαπιστώσουν ότι αυτό το πράγμα δεν στέκεται πουθενά, σε καμιά βάση. Ούτε πολιτικά, ούτε κοινοτικά ούτε οικονομικά, ούτε νομικά ούτε στη βάση του διεθνούς δικαίου.», ανέφερε ο κ. Σχοινάς.
Το μέλλον της Κύπρου δεν μπορεί παρά να είναι ευρωπαϊκό και θα είναι ευρωπαϊκό, υπογράμμισε ο Μαργαρίτης Σχοινάς, και γι αυτό η Ευρωπαϊκή Ένωση εργάζεται για ενα επανενωμένο κράτος, το οποίο θα λειτουργεί αποτελεσματικά, και σύμφωνα με το κοινοτικό κεκτημένο, από την πρώτη μέρα.
«Φυσικά η διαδικασία είναι κάτω από την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, φυσικά ο λόγος μας και ο ρόλος μας δεν μπορεί παρά να είναι επικουρικός αλλά πρέπει να σας πω θα είναι καταλυτικός. Χωρίς την Ευρώπη δεν θα υπάρξει μια τέτοια προοπτική.», σημείωσε ο κ. Σχοινάς.
Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι ο Αντιπρόεδρος της απερχόμενης Κομισιόν δεν χρησιμοποίησε ούτε μία φορά στην τοποθέτησή του τη λέξη «Τουρκία».
Στην πλειοψηφία τους, οι Κύπριοι ευρωβουλευτές οι οποίοι πήραν τον λόγο, επέκριναν την στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κυπριακό.
«Από λόγια χορτάσαμε. Ας είμαστε ξεκάθαροι: η στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στο Κυπριακό είναι ένα μνημείο υποκρισίας.», υπογράμμισε ο Ευρωβουλευτής ΕΛΚ Λουκάς Φουρλάς.
«Το Κυπριακό είναι και ευρωπαϊκό πρόβλημα. Θέλουμε και απαιτούμε την πλήρη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.», σημείωσε ο Ευρωβουλευτής ΕΛΚ, Μιχάλης Χατζηπαντέλα.
«Επιμένουμε στη λύση του Κυπριακού, λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, και την επανένωση της Κύπρου και του λαού της διότι μόνο έτσι καταργείται το ψευδοκράτος.», επισήμανε ο Ευρωβουλευτής της Ομάδας Αριστεράς, Γιώργος Γεωργίου.
«Στον τίτλο της σημερινής συζήτησης απουσιάζει μια λέξη. Η λέξη Τουρκία, η οποία δημιούργησε το ψευδοκράτος, το χρηματοδοτεί και το στηρίζει.», τόνισε ο Ευρωβουλευτής Σοσιαλιστικών – Δημοκρατών, Κώστας Μαυρίδης.
«Η Ευρώπη δεν πρέπει να μένει πλέον αμέτοχη. Πρέπει να επιβληθούν αυστηρές κυρώσεις και εμπάργκο πώλησης όπλων στην Τουρκία.», επισήμανε ο Ευρωβουλευτής Συντηρητικών -Μεταρρυθμιστών Γεάδης Γεάδη.
«Ζητώ από την ΕΕ να ενισχύσει τις προσπάθειες της ώστε να ενθαρρύνει την Τουρκία να επανέλθει στις διαπραγματεύσεις και να τερματιστεί αυτό το χρονίζον πρόβλημα.», σημείωσε ο Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής Φειδίας Παναγιώτου.
Η συζήτηση διεξήχθη σε σχεδόν άδεια αίθουσα, και είχε διάρκεια μικρότερη της μίας ώρας, ενώ πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, τον λόγο έλαβαν Ευρωβουλευτές κυρίως της Κύπρου και της Ελλάδας.