Ο Μπάιντεν περηφανεύεται ότι κατάφερε να πετύχει «την επιστροφή της Αμερικής» στη διεθνή σκηνή, μετά την αναταραχή που προκάλεσε η πρώτη θητεία Τραμπ (2017-2021), ο οποίος έτεινε το χέρι στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν.
Τώρα όμως επιστρέφει ο Τραμπ.
Στην τελευταία του μεγάλη περιοδεία στο εξωτερικό ο Μπάιντεν φαίνεται να έχει επισκιαστεί από τον Ρεπουμπλικάνο, που θα ορκιστεί νέος πρόεδρος των ΗΠΑ στις 20 Ιανουαρίου.
Εξάλλου η υποδοχή που επιφύλαξε το Περού, οικοδεσπότης της APEC, στον Κινέζο πρόεδρο ήταν πιο εντυπωσιακή σε σχέση με αυτή που είχε προβλεφθεί για τον Μπάιντεν.
Το Περού έστρωσε κόκκινο χαλί για να υποδεχθεί τον Σι, ο οποίος παρέστη στα εγκαίνια του πρώτου υπερλιμανιού στη Λατινική Αμερική το οποίο χρηματοδοτήθηκε από την Κίνα. Εξάλλου η Περουβιανή πρόεδρος Ντίνα Μπολουάρτε συναντήθηκε με τον Σι στο κυβερνητικό μέγαρο στη Λίμα υπό τους ήχους στρατιωτικής μπάντας.
Η υποδοχή του Μπάιντεν την Πέμπτη ήταν πολύ πιο διακριτική, με δύο μικρές σειρές στρατιωτών να τον περιμένουν στο αεροδρόμιο.
Μπάιντεν και Σι πρόκειται να συναντηθούν πρόσωπο με πρόσωπο σήμερα, στην τρίτη και τελευταία διμερή τους συνάντηση. Όπως επεσήμαναν αξιωματούχοι, στόχος της σημερινής τους συνομιλίας θα είναι να εκμεταλλευθούν στο έπακρο την ιστορική τους συνάντηση που πραγματοποιήθηκε πριν έναν χρόνο και πάλι στη σύνοδο κορυφής του APEC στο Σαν Φρανσίσκο, χάρη στην οποία αμβλύνθηκαν οι διμερείς εντάσεις.
Οι σχέσεις ΗΠΑ- Κίνας επιδεινώθηκαν σημαντικά τα τελευταία χρόνια, κυρίως λόγω των διαφωνιών τους για το εμπόριο, το καθεστώς της Ταϊβάν, τα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά και λόγω του τεχνολογικού ανταγωνισμού.
Ο Αμερικανός σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν υπογράμμισε αυτή την εβδομάδα «τη σημασία» της συνάντησης των δύο ηγετών προκειμένου «να διαχειριστούν τη διμερή σχέση αυτή την ευαίσθητη μεταβατική περίοδο».
Σύμφωνα με τον ίδιο, Σι και Μπάιντεν αναμένεται να αναφερθούν σε ζητήματα, όπως η ένταση στη Νότια Σινική Θάλασσα και η διατήρηση των διαύλων επικοινωνίας –κυρίως στον στρατιωτικό τομέα.
«Δεν θα είναι απλώς μια συνάντηση αποχαιρετισμού», υπογράμμισε ο Σάλιβαν.
Ωστόσο η συνάντηση θα διεξαχθεί υπό τη σκιά του Τραμπ και το ενδεχόμενο νέων διμερών εντάσεων όπως και ενός εμπορικού πολέμου.
Χθες Παρασκευή ο Σι «προειδοποίησε κατά της ανόδου της μονομέρειας και του προστατευτισμού», όπως και για την άνοδο «του κατακερματισμού της παγκόσμιας οικονομίας», στη διάρκεια ομιλίας του.
Ο κόσμος «εισήλθε σε μια νέα περίοδο αναταράξεων και αλλαγών», εκτίμησε ο Κινέζος πρόεδρος.
Μετά τη Λίμα, τόσο ο Μπάιντεν όσο και ο Σι θα μεταβούν στη Βραζιλία για τη σύνοδο των χωρών της ομάδας G20.