Τηλεόραση Ραδιόφωνο
καλας

Δύσκολο έργο έχει ενώπιόν της η Κάγια Κάλας, τέως πρωθυπουργός της Εσθονίας, η οποία προορίζεται να αναλάβει τη θέση της Ύπατης Εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας.

Η επιλογή της Κάγια Κάλας στη θέση της Ύπατης Εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποτελεί ένα ισχυρό μήνυμα προς τη Ρωσία και τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η τέως Πρωθυπουργός της Εσθονίας, που τις προσεχείς μέρες θα αντιμετωπίσει τη διαδικασία ακροάσεων της Ευρωβουλής, είναι ίσως η πιο γνωστή πολέμιος της Μόσχας και βρίσκεται ήδη στη λίστα καταζητουμένων προσώπων της Ρωσίας, καθώς κατηγορείται ότι δρομολόγησε την «αποκαθήλωση» μνημείων Ρώσων πεσόντων στρατιωτών του δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, στην Εσθονία.

Πέραν όμως της σημειολογίας και των μηνυμάτων που στέλνει η επιλογή της Κάγια Κάλας, η Εσθονή τέως Πρωθυπουργός, έχει να αντιμετωπίσει ουσιαστικά κενά τα οποία χωρίζουν την Ευρώπη σε δύο και ενίοτε σε τρία και τέσσερα στρατόπεδα.

Στο Μεσανατολικό, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι απούσα και δεν διαδραματίζει κανένα ρόλο, αδυνατώντας να εκδηλώσει ουσιαστική παρέμβαση στη Γάζα και στο Λίβανο.

Στο Ουκρανικό, οι κυρώσεις κατά του Πούτιν ήταν μεν επιβεβλημένες και σωστά υιοθετήθηκαν, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις η ζημιά ήταν μικρότερη για την Μόσχα και μεγαλύτερη για τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι διαφωνίες στο κομμάτι αυτό, υπερβαίνουν την εξωτερική πολιτική και αγγίζουν την ευρωπαϊκή άμυνα, για την οποία μεγάλος αριθμός κρατών-μελών ζητάει έκδοση ευρω-ομολόγων, με ανάληψη κοινού χρέους.

Αλλά η Γερμανία, η Ολλανδία, η Αυστρία και οι σκανδιναβικές χώρες λένε όχι οριζοντίως και καθέτως.

Η Κάγια Κάλας θα έχει λοιπόν δύσκολη αποστολή, η οποία εκτιμάται ότι θα καταστεί ακόμη δυσκολότερη, εάν στις Ηνωμένες Πολιτείες εκλεγεί ο Ντόνανλντ Τραμπ, ο οποίος στην προηγούμενη του θητεία είχε απειλήσει τους ευρωπαίους συμμάχους στο ΝΑΤΟ, ότι εάν δεν βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες, τότε θα μετακινούσε την έδρα της Συμμαχίας από τις Βρυξέλλες, στο Λονδίνο.

Στο Κυπριακό, τώρα, τα πράγματα δείχνουν ευκολότερα για την Κάγια Κάλας, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση διαθέτει συμφωνημένο λεκτικό για λύση στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και παράλληλα μια νέα υπό οικοδόμηση σχέση με την Τουρκία, η οποία δεν εξαρτάται μεν από το Κυπριακό, αλλά είναι κοινώς παραδεκτό ότι η επίλυσή του, θα την ενισχύσει περαιτέρω.