Στην υλοποίηση των συμφωνηθέντων με την Ουάσιγκτον, στρέφεται η προσοχή της Λευκωσίας, μετά την ιστορική, όπως χαρακτηρίστηκε, συνάντηση των προέδρων Τζο Μπάιντεν και Νίκου Χριστοδουλίδη, στον Λευκό Οίκο. Η αποτίμηση που γίνεται από κυβερνητικής πλευράς, χαρακτηρίζεται από απόλυτα θετικό πρόσημο, τόσο για το Κυπριακό όσο και για τις διμερείς σχέσεις. Πλέον υπάρχει αναμονή για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, στην στρατιωτική συνεργασία για την περιφερειακή ασφάλεια, καθώς και για την άρση των θεωρήσεων εισόδου Κυπρίων στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Να επενδύσει στα αποτελέσματα της συνάντησης Τζο Μπάιντεν και Νίκου Χριστοδουλίδη είναι πλέον το ζητούμενο που έχει μπροστά της η Λευκωσία.
Η κυβέρνηση δεν κρύβει την απόλυτη ικανοποίηση της, και κάνει λόγο για ισχυρά μηνύματα σε ένα ευρύ φάσμα πεδίων που δεν στερούνται ουσίας και συμβολισμού.
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε δηλώσεις στο περιθώριο της τελετής των αποκαλυπτηρίων της αναδιαμορφωμένης προτομής του Κυριάκου Μάτση στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, έκανε ιδιαίτερη μνεία στην αναφορά του προέδρου Τζο Μπάιντεν για την ανάγκη λύσης του Κυπριακού, στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
«Αυτό είναι σημαντικό σε μια περίοδο που βλέπουμε από τουρκικής πλευράς μια διαφορετική προσέγγιση σε σχέση με τον επιδιωκόμενο στόχο. Από εκεί και πέρα, κρατώ ιδιαίτερα την ανάγκη, όπως εκφράστηκε από τον Αμερικανό Πρόεδρο, κάτι για το οποίο συμφωνούμε απόλυτα, μέσα από την επίλυση του Κυπριακού, η Κυπριακή Δημοκρατία να μπορέσει, όχι μόνο να συνεχίσει να διαδραματίζει τον ρόλο που διαδραματίζει σήμερα, αλλά αυτός ο ρόλος να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο. Αντιλαμβάνεστε όλοι, και είμαι σίγουρος, τη σημασία αυτής της αμερικανικής προσέγγισης».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, στην πρωινή ενημέρωση και αποτίμηση της συνάντησης της Τετάρτης στον Λευκό Οίκο, μίλησε για ισχυρά μηνύματα που έστειλε η πρόσκληση Τζο Μπάιντεν και η συνάντηση του με τον πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη, η οποία ήταν η τελευταία που πραγματοποίησε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών πριν από τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές της ερχόμενης Τρίτης.
Ισχυρά μηνύματα που, όπως είπε, δεν στερούνται ούτε ουσίας ούτε συμβολισμού.
«Αναγνωρίζουν την Κύπρο ως έναν αξιόπιστο και σταθερό εταίρο στην περιοχή, μια χώρα που η εξωτερική της πολιτική είναι σαφής και ξεκάθαρη, χωρίς παρεκκλίσεις και παλινδρομήσεις. Αυτό είναι το αποτέλεσμα μεθοδικής και συστηματικής δουλειάς, που συνοδεύεται από πράξεις και έργα και όχι διακηρύξεις».
Σάρκα και οστά στις αποφάσεις
Η υλοποίηση των αποφάσεων, βάσει και του στρατηγικού διαλόγου που εγκαινίασαν Ουάσιγκτον και Λευκωσία, σύμφωνα με την κυβέρνηση θα αρχίσει να παίρνει σάρκα και οστά τους επόμενους μήνες.
Το πρώτο στάδιο θα είναι η ένταξη της Κύπρου στο πρόγραμμα απαλλαγής από τις θεωρήσεις εισόδου που απαιτούνται από ξένους πολίτες για είσοδο στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης – Κυβερνητικός Εκπρόσωπος
«Αναμένεται ομάδα τεχνοκρατών να επισκεφθεί την Κύπρο, μάλλον εντός Δεκεμβρίου για τις τελικές αξιολογήσεις, και οι εκτιμήσεις είναι ότι εντός των πρώτων μηνών του 2025 θα πετύχουμε την ένταξη μας στο πρόγραμμα».
Στα μεσοπρόθεσμα πλάνα είναι και η αναβάθμιση κρίσιμων υποδομών της Κυπριακής Δημοκρατίας που ενδιαφέρουν και τα αμερικανικά συμφέροντα, καθώς και η άρση του εμπάργκο πώλησης αμερικανικών όπλων για περίοδο τριών ετών αντί της ισχύουσας σήμερα ετήσιας ανανέωσης του, καθώς και η επέκταση του ως προς τις δυνατότητες εξασφάλισης οπλισμού από πλευράς Εθνικής Φρουράς.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κλήθηκε και απάντησε και στις επικρίσεις που διατύπωσε το ΑΚΕΛ αναφορικά με την προσέγγιση Κυπριακής Δημοκρατίας – Ηνωμένων Πολιτειών.
«Έχουμε πετύχει μέσα από σαφήνεια στον προσανατολισμό μας, με συνέπεια στην εξωτερική μας πολιτική, να είμαστε σήμερα σημαντικοί εταίροι μιας χώρας όπως οι ΗΠΑ».
Ικανοποίηση για έκθεση ΕΕ
Η Λευκωσία σημειώνει με ικανοποίηση και τις αναφορές στο Κυπριακό που συμπεριλήφθηκαν στην έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Τουρκία.
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο με σαφήνεια διατυπώνεται η άρνηση της Άγκυρας να συμμορφωθεί με τις κυπρογενείς της υποχρεώσεις και να αντιστρέψει τις έκνομες ενέργειες στα Βαρώσια, και στον αντίποδα την σημασία που αποδίδει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην συνέχιση και την πρόοδο των συνομιλιών επίλυσης του Κυπριακού.
«Ιδιαίτερης σημασίας αξιολογείται το νέο στοιχείο της φετινής έκθεσης ως προς την αναφορά σε σταδιακή, αναλογική και αναστρέψιμη εμπλοκή της ΕΕ με την Τουρκία’, στοιχείο που ανάγεται και εναρμονίζεται με τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Απριλίου του 2024».
Σημαντική για τις μετέπειτα εξελίξεις, κρίνεται η συνάντηση που θα έχουν την ερχόμενη Παρασκευή στην Αθήνα οι υπουργοί εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Γεραπετρίτης και της Τουρκίας Χακάν Φιντάν.
Τέλος ανακοινώθηκε ότι στις 27 Νοεμβρίου θα φιλοξενηθούν στη Λευκωσία οι εργασίες της 2ης Διακυβερνητικής Συνόδου Ελλάδας - Κύπρου.