Μέσα σε ένα ημερολογιακό έτος, ο όγκος εμπορικών συναλλαγών Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας, αυξήθηκε κατά 25%. Η Τουρκία αποτελεί τον πέμπτο μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Ένωσης με ποσοστό 4,1% το 2023, έναντι 3,3% το 2022 που σε πραγματικούς αριθμούς, αποτυπώνεται σε 206 δισεκατομμύρια ευρώ.
Σύμφωνα με τα επίσημα κοινοτικά στοιχεία, το 2023, η Τουρκία εξήγαγε προϊόντα ύψους 95,5 δισ. ευρώ, ενώ τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά προϊόντα που εξήχθησαν στη χώρα, ανήλθαν σε 111 δισ. ευρώ.
Η αύξηση του εμπορικού όγκου ευρωτουρκικών συναλλαγών, ενισχύει τις πιέσεις που εκδηλώνονται σε πολιτικό επίπεδο, κυρίως από τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο, ώστε να αναβαθμιστεί η Τελωνειακή Ένωση της Τουρκίας. Σύμφωνα, μάλιστα, με επίσημες κοινοτικές εκτιμήσεις, σε περίπτωση αναβάθμισης της Τελωνειακής Ένωσης, ο όγκος των ευρωτουρκικών εμπορικών συναλλαγών θα υπερδιπλασιαστεί καθώς θα ενταχθούν στην εξίσωση όλα τα τουρκικά αγροτικά προϊόντα, ενώ με τα υφιστάμενα δεδομένα, σήμερα διατίθενται στην ευρωπαϊκή αγορά μόνο μεταποιημένα αγροτικά προϊόντα.
Σημαντικό εμπόδιο αποτελεί το γεγονός ότι πολλά κράτη-μέλη θεωρούν ότι η αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης της Τουρκίας θα πρέπει να συνοδευτεί με μια ειδική σχέση, που θα συνεπάγεται τον οριστικό τερματισμό της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας.
Ωστόσο, ο Ταγίπ Ερντογάν διεκδικεί και τα δύο.
Και την αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης και την τυπική έστω συνέχιση της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας, παρά το γεγονός ότι επί του παρόντος βρίσκεται στον αναπνευστήρα.
Ενστάσεις υπάρχουν και από τη Λευκωσία, η οποία δικαιολογημένα διασυνδέει την αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης της Τουρκίας, με τη στάση της Άγκυρας στο Κυπριακό, αλλά και με το άνοιγμα των τουρκικών λιμανιών στο κυπριακό εμπόριο.
Διασύνδεση, πάντως, που δεν αποτυπώνεται στην πρόσφατη έκθεση Μπορέλ/Κομισιόν για την οικοδόμηση μιας νέας μακρόπνοης ευρωτουρκικής σχέσης.