Κοινό βηματισμό στη μεταναστευτική κρίση αναζητούν οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες. Το ζήτημα διχάζει τους είκοσι-επτά, καθώς επί τάπητος τίθενται οι επιστροφές μεταναστών στις χώρες προέλευσης τους, υπό το πρίσμα και της εμπόλεμης κατάστασης στη Μέση Ανατολή.
Το προσχέδιο συμπερασμάτων το οποίο είναι εις γνώσιν του ΑΝΤ1, κινείται σε δύο κατευθύνσεις. Αναφέρεται σε επίσπευση των επιστροφών, ζητάει δράση και καλεί την Κομισιόν να υποβάλει νέα νομοθετική πρόταση χωρίς όμως να δίνει γραμμή για το περιεχόμενο της, δεδομένων των πολλών διαφωνιών που υπάρχουν.
Το ζήτημα τίνει να εξελιχθεί σε καυτή πατάτα στη Σύνοδο Κορυφής. Ήδη έγινε μια πρώτη προσπάθεια συνεννόησης από μία ομάδα 11 χωρών που συναντήθηκαν σε αίθουσα της αντιπροσωπείας της Ιταλίας με τη συμμετοχή και της Κύπρου. Η εικόνα για την προοπτική συνεννοόησης των 27 κρατών μελών δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική και στα δύο βασικά ζητήματα που επικρατούν αυτή την στιγμή στις συζητήσεις.
Το πρώτο ζήτημα είναι η επιστράτευση τρίτων χωρών όπως για παράδειγμα η Αλβανία η οποία συμφώνησε διμερώς με την Ιταλία, να εισπράξει 160 εκατομμύρια ευρώ ετησίως για την φιλοξενία χίλιων μεταναστών, ποσό που θα αυξάνεται παράλληλα, όσο ανεβαίνει και ο αριθμός των φιλοξενούμενων μεταναστών με οροφή 3 χιλιάδες πρόσωπα. Η ρύθμιση αυτή για την οποία έχουν ήδη εκδηλωθεί εντονότατες αντιδράσεις ανθρωπιστικών οργανώσεων, δεν φαίνεται να βρίσκει σύμφωνους όλους τους ηγέτες. Πριν από λίγο ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς, απέρριψε μια τέτοια ρύθμιση ενώ αρχικά τοποθετήθηκε και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης.
Το δεύτερο ζήτημα είναι αυτό των επιστροφών σε χώρες που σήμερα δεν θεωρούνται ασφαλείς όπως για παράδειγμα η Συρία που ενδιαφέρει και την Κύπρο. Εδώ υπάρχει σαφές νομικό φρένο από το Ευρωπαϊκό Δικαστηρίο το οποίο θα μπορούσε πάντως να ξεπεραστεί εάν υποβληθεί νέα νομοθεσία από την Κομισιόν που διαφοροποιεί βεβαίως το υφιστάμενο πλαίσιο.
Επι του προκειμένου, η Ιταλίδα Πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, ζήτησε επανεξέταση των σχέσεων με τη Συρία ενώ ο Καγκελάριος της Αυστρίας Καρλ Νεχάμερ υποστήριξε ότι είναι εφικτή η επιστροφή προσφύγων στη Συρία και στο Αφγανιστάν. Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης υπενθύμισε ότι όταν η Κύπρος ζητούσε να αξιολογηθεί εκ νέου το ζήτημα επιστροφής προσφύγων στη Συρία, μόνο δύο χώρες στήριζαν αυτή την προσπάθεια ενώ όπως είπε τώρα ο αριθμός είναι διψήφιος. Ο ΠτΔ αναφέρθηκε και στη δέσμευση Φον ντερ Λάιεν για καινοτόμες λύσεις στο μεταναστευτικό, θέση την οποία χαιρέτησε. Θα πρέπει να επισημάνουμε, ότι με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία η επιστροφή Σύρων προσφύγων στη χώρα τους θα μπορούσε να γίνει μόνο εθελοντικά.
Μέσα σε όλα αυτά ο ηγέτης της Ουκρανίας, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, ενημέρωσε την Ευρωβουλή και εν συνεχεία ενημερώνει τους 27 ηγέτες για το Σχέδιο Νίκης κατά της Ρωσίας, όπως αποκαλείται και το οποίο αποτελείται από πέντε σημεία, τα τρία με απόρρητες πληροφορίες. Σε κάθε περίπτωση το Σχέδιο Νίκης του Ζελένσκι, έχει ήδη προκαλέσει τις αντιδράσεις της Μόσχας καθώς θέτει στο επίκεντρο της προσπάθειας την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.