Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Στη Νέα Υόρκη είναι στραμμένα σήμερα τα βλέμματα για το Κυπριακό ενόψει της τριμερούς συνάντησης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη και τον Ερσίν Τατάρ. 

Το δείπνο είναι προγραμματισμένο για τις 19.00 μμ ώρα Νέας Υόρκης (2.00 τα ξημερώματα της Τετάρτης, ώρα Κύπρου). Επί τάπητος αναμένεται να τεθούν τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό. 

Τις εξελίξεις παρακολουθεί ο απεσταλμένος του ΑΝΤ1 στη Νέα Υόρκη, Κυριάκος Πομηλορίδης, ο οποίος ανέφερε στο ρεπορτάζ του τις πρώτες εκτιμήσεις για το αποψινό δείπνο.

Το δείπνο που ο Ερσίν Τατάρ αποκαλεί "ανοικτό", χωρίς ατζέντα δηλαδή, αφού αυτή ήταν η "φόρμουλα" για να επανέλθει στο τραπέζι των συνομιλιών. Υπενθυμίζεται ότι χρειάστηκε η παρέμβαση και της Τουρκίας και το πράσινο φώς από τον Ταγίπ Ερντογάν έτσι ώστε ο Τατάρ να αποδεχτεί την πρόσκληση. 

Όπως ανέφερε ο απεσταλμένος μας στη Νέα Υόρκη, όσον αφορά στις προοπτικές της συνάντησης, σε ό,τι αφορά την ουσία του Κυπριακού, το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικά περιορισμένο.  

Η δική μας πλευρά ζητά επανέναρξη διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο του συμφωνημένου πλαισίου των ΗΕ με αφετηρία εκεί και όπου διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά. Από την άλλη, και όπως είναι γνωστό, η τ/κ πλευρά επιμένει σε λύση δύο κρατών, κάτι που έσπευσε να επαναλάβει και ο Τατάρ σε δηλώσεις του πριν την αναχώρησή του για τη Νέα Υόρκη. 

Η τ/κ πλευρά θέτει ως προϋπόθεση τα δύο κράτη για να προχωρήσει σε ουσιαστικό διάλογο καθώς θεωρεί ότι το σημερινό δείπνο δεν θα είναι διαπραγματευτικής φύσεως αλλά ένα άτυπο δείπνο. 

Καθοριστικός παράγοντας αυτής της συνάντησης φαίνεται να είναι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ με το ενδιαφέρον να στρέφεται στις κινήσεις του, στο τι θα πράξει και εάν θα μεταφέρει τη συζήτηση στην ουσία του Κυπριακού. 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, είναι αυτονόητο το χάσμα όσον αφορά στις θέσεις των δύο πλευρών.  

Ο Αντόνιο Γκουτέρες αναμένεται να κινηθεί βάση της έκθεσης και των εισηγήσεων που έχει στα χέρια του αλλά και από την Προσωπική Απεσταλμένη του για την Κύπρο, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ. Πρόκειται για μία έκθεση και εισηγήσεις που καμία πλευρά δεν έχει δει, παρά το γεγονός ότι ο κ. Γκουτέρες έχει συναντηθεί και με τις δύο πλευρές. 

Πηγές στη Νέα Υόρκη φαίνεται να κάνουν λόγο για μία διαδικασία εν εξελίξει. 

Το θέμα επικεντρώνεται στην αφετηρία της συζήτησης, από πού δηλαδή θα ξεκινήσει η συνομιλία. Αυτονόητο είναι ότι η τουρκική πλευρά δεν θεωρεί ότι θα ξεκινήσει η διαδικασία από εκεί που έμεινε στο Κραν Μοντανά. Έτσι και αλλιώς, ο κ. Τατάρ θεωρεί πως οποιαδήποτε συζήτηση στο ομοσπονδιακό πλαίσιο, είναι χάσιμο χρόνου. 

Υπάρχει η εκτίμηση ότι ο κ. Γκουτέρες θα προλογίσει τη συζήτηση με στοιχεία που θα θέλουν και οι δύο πλευρές να συζητήσουν. Δηλαδή τα θέματα διακυβέρνησης στα οποία επιμένει ο κ. Τατάρ, ενδεχομένως και κάποια ζητήματα χαμηλής πολιτικής όπως τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης αλλά και τα θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων, τα οποία θέτει η Κυπριακή Δημοκρατία.  

Εάν δεν γίνει κάποια προσπάθεια από τον κ. Γκουτέρες για να γεφυρωθεί το χάσμα ανάμεσα στις δύο πλευρές τότε θα προχωρήσουμε σε ένα δεύτερο, ενδιάμεσο, σενάριο όπου ο ΓΓ θα δώσει μια διαπραγματευτική πρόταση για το πώς θα προχωρήσουν παρακάτω. Θα υπάρξει ενδεχομένως και εκ νέου ενεργοποίηση της κ. Ολγκίν, ίσως με κάποιες επιπρόσθετες αρμοδιότητες, προκειμένου να φέρει ξανά τις δύο πλευρές στο τραπέζι μαζί με τις εγγυήτριες δυνάμεις. 

Φαίνεται ότι ο κ. Γκουτέρες επενδύει σε μια πενταμερή συνάντηση καθώς θεωρεί ότι τον πρώτο και τελευταίο λόγο στο Κυπριακό τον έχει η Τουρκία σε σχέση με την τουρκική πλευρά και όχι εξ ολοκλήρου ο κ. Τατάρ. Η Τουρκία, κατά τον ΓΓ, έχει πράγματα να κερδίσει, όπως και η δική μας πλευρά, αν όχι στο Κυπριακό, σε ό,τι αφορά στα Ευρωτουρκικά θέματα. Κάτι που αποτελεί και πεποίθηση της Κυπριακής Κυβέρνησης που διατηρεί την ελπίδα επανέναρξης ενός ουσιαστικού διαλόγου.  

 

Με ειλικρινή πολιτική βούληση στη συνάντηση ο ΠτΔ

Σε γραπτή δήλωση του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, υπογράμμισε ότι στόχος αυτής της συνάντησης είναι η διερεύνηση της προοπτικής επανέναρξης των διαπραγματεύσεων, εντός του πλαισίου που καθορίζουν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με ειλικρινή πολιτική βούληση προσέρχεται σε αυτή τη συνάντηση με στόχο να διεξαχθεί μια εποικοδομητική, γόνιμη συζήτηση, ευθυγραμμισμένη με το διεθνές δίκαιο και το πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών που θα αποτελέσει το εφαλτήριο για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Μετά την ολοκλήρωση της κοινής συνάντησης ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα προβεί σε δηλώσεις σε εκπροσώπους των ΜΜΕ.

Τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη συνοδεύουν ο Υπουργός Εξωτερικών Δρ. Κωνσταντίνος Κόμπος, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, ο Ελληνοκύπριος Διαπραγματευτής κ. Μενέλαος Μενελάου και ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου κ. Δώρος Βενέζης.

Μετά τη συνάντηση ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα αναχωρήσει, απόψε, για τις Βρυξέλλες ενόψει των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.