Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Τις διαχρονικά αδιάλλακτες θέσεις του, τις οποίες χαρακτήρισε ως εθνική υπόθεση Τουρκίας και ψευδοκράτους, δήλωσε ότι θα επαναλάβει στην άτυπη τριμερή ο Ερσίν Τατάρ.

Λίγες ώρες πριν από το κρίσιμο για το μέλλον του Κυπριακού δείπνο με τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και τον πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη, που θα φιλοξενηθεί στον 38ο όροφο του μεγάρου τους διεθνούς οργανισμού στη Νέα Υόρκη, και μιλώντας στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου, προτού αναχωρήσει για την Κωνσταντινούπολη, ο κατοχικός ηγέτης δήλωσε χαρακτηριστικά ότι το δεφτέρι της ομοσπονδίας έχει κλείσει.

Ερσίν Τατάρ

«Φυσικά, σε διάφορα ΜΜΕ, στη νότια Κύπρο, στο διεθνή Τύπο γίνονται κάποιες εικασίες. Όμως, σε καμία από αυτές δεν πρέπει να δίδεται σημασία, δεν πρέπει να λαμβάνεται υπόψη καμία από αυτές. Το σημαντικό είναι το τι θα πούμε εμείς. Με την εξουσία που πήραμε από τον λαό μας και βεβαίως μετά τη διαβούλευση με τη μητέρα πατρίδα Τουρκία, θα είμαστε στη Νέα Υόρκη για να υπερασπιστούμε τη δίκαιη μας υπόθεση».

Ο Ερσίν Τατάρ ισχυρίστηκε ότι στη συνάντηση που είχε με την Μαρία Άνχελα Ολγκίν στο Λονδίνο, η προσωπική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα τού εκμυστηρεύθηκε ότι στις επαφές που είχε με τις πλευρές, δεν έχει εντοπίσει κοινό έδαφος που θα επέτρεπε την επιστροφή στις συνομιλίες.

Πρόσθεσε ότι η εξεύρεση κοινού εδάφους θα είναι εφικτή μόνο με αναγνώριση της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος στην αποσχιστική οντότητα.

Ενώ ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια του δείπνου θα θίξει και το θέμα των συλλήψεων σφετεριστών ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα, τις οποίες χαρακτήρισε ως τεχνάσματα που αυξάνουν την ένταση στο νησί.

Μάλιστα προκλητικά ισχυρίστηκε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι αυτή που σφετερίζεται την Κυπριακή Δημοκρατία. 

Ερσίν Τατάρ

«Πήραν την Κυπριακή Δημοκρατία υπό την απειλή των όπλων μετά τα αιματηρά Χριστούγεννα του 1963 και έφυγαν. Μετά το ψήφισμα του 1964, προσπάθησαν να παρουσιάσουν την Κυπριακή Δημοκρατία σε όλο τον κόσμο σαν να ήταν ιδιοκτησία τους και μετά το σχέδιο Ανάν του 2004, έγιναν μονομερώς δεκτοί στην ΕΕ ως κράτος μέλος, παρόλο που είπαμε ναι και είπαν όχι».

Απαντώντας, εξάλλου, στις χθεσινές αναφορές του προέδρου της Δημοκρατίας στην αντικατοχική εκδήλωση των Μορφιτών, έσπευσε να δηλώσει ότι η Μόρφου δεν είναι προς διαπραγμάτευση.

Ερσίν Τατάρ

«Εμείς δεν θα επιτρέψουμε ποτέ να γίνουν ξανά πρόσφυγες οι Τούρκοι της Κύπρου. Δεν μπορούμε να προβούμε σε υποχωρήσεις από την κυριαρχία των Τούρκων της Κύπρου. Και οι Τούρκοι της Κύπρου μπορούν πλέον να βαδίσουν με το δικό τους "κράτος"».

Στήριξη από Πρόεδρο Βουλής 

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν χθες βράδυ ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και η πρόεδρος της Βουλής, πριν από την αναχώρηση του Νίκου Χριστοδουλίδη για τη Νέα Υόρκη και αμέσως μετά την επιστροφή της Αννίτας Δημητρίου από την Κίνα.

Σε γραπτή δήλωση που έδωσε το μεσημέρι στη δημοσιότητα, η πρόεδρος του ΔΗΣΥ μεταξύ άλλων αναφέρει ότι ενημέρωσε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις επαφές που είχε στην Κίνα, ενώ υπήρξε ανταλλαγή απόψεων και εκτιμήσεων ενόψει της συνάντησης της Νέας Υόρκης.

Αννίτα Δημητρίου - Πρόεδρος Βουλής 

«Υπογράμμισα τη θέση μας πως θα πρέπει να αξιοποιηθεί κάθε ευκαιρία προκειμένου να πετύχουμε επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στη βάση του Συμφωνημένου Πλαισίου και από εκεί που αυτές διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά, επαναλαμβάνοντας πως ο Πρόεδρος στην προσπάθειά του αυτή θα έχει τη στήριξή μας». 

Η Αννίτα Δημητρίου στην ανακοίνωση της σημειώνει ότι το Κυπριακό δεν μπορεί να διαβάζεται μονοδιάστατα αλλά πάντοτε υπό το πρίσμα των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας και Αθηνών – Άγκυρας.