Πραγματοποιήθηκε σήμερα η 44η Αντικατοχική Πορεία Μόρφου.
Η εκδήλωση ξεκίνησε στις 09:00 με την τέλεση του μνημόσυνου πεσόντων στην εκκλησία του Αγίου Αυξιβίου στον Αστρομερίτη, με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου και προσκεκλημένων. Το παρών έδωσε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και απηύθυνε χαιρετισμό, στέλνοντας παράλληλα μήνυμα για την επικείμενη τριμερή συνάντηση που θα έχει την Τρίτη με τον ΓΓ του ΟΗΕ και τον κατοχικό ηγέτη.
Ακολούθως πραγματοποιήθηκε η πορεία προς το Μνημείο Πεσόντων στο οδόφραγμα, όπου έγινε κατάθεση στεφάνων, προσκλητήριο πεσόντων και επίδοση ψηφίσματος προς τα Ηνωμένα Έθνη.

«Καλούμε εσάς, ως τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, να επιρρίψετε επιτέλους ευθύνες στην Τουρκία και να την πιέσετε να επιστέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, με στόχο τον τερματισμό της κατοχής του 36% της Κυπριακής Δημοκρατίας» υπογραμμίζει το ψήφισμα διαμαρτυρίας των κατοίκων της Μόρφου.
Το ψήφισμα που επιδόθηκε στα ΗΕ, τονίζει τις τραγικές συνέπειες της τουρκικής εισβολής και κατοχής, πληγές οι οποίες εδώ και πενήντα χρόνια παραμένουν ανοικτές, ενώ προσθέτει πως οι προσπάθειες για λύση του Κυπριακού «καταλήγουν σε αδιέξοδο εξαιτίας της απαράδεκτης επιμονής της Τουρκίας για λύση δύο κρατών, στην μόνιμη παρουσία στρατιωτικών δυνάμεων και στη διατήρηση των επεμβατικών της δικαιωμάτων στην Κύπρο».
«Οραματιζόμαστε μια ελεύθερη και επανενωμένη Κύπρο για όλους τους νόμιμους κατοίκους της. Μια λύση που θα είναι συμβατή με το ευρωπαϊκό δίκαιο, θα προβλέπει την πλήρη αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων, την κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος εγγυήσεων, την αποχώρηση των εποίκων, την επιστροφή των προσφύγων στα σπίτια και τις περιουσίες τους», σημειώνεται παράλληλα.

Δήμαρχος Μόρφου: Χαραμάδα ελπίδας η Τριμερής
«Στέκομαι για άλλη μια φορά μπροστά σας γεμάτος με συναισθήματα, λύπης, θυμού, αδικίας αλλά και ελπίδας και προσδοκίας. Σήμερα, 50 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, βρισκόμαστε εδώ για να τιμήσουμε όλους αυτούς που έχασαν τη ζωή τους, το σπίτι τους, τα όνειρά τους, αλλά και να διακηρύξουμε ότι ο αγώνας μας για μια ελεύθερη και επανενωμένη πατρίδα συνεχίζεται ακόμη και σήμερα, μισό αιώνα μετά το μαύρο καλοκαίρι του 1974», ανέφερε κατά τον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Μόρφου Βίκτωρας Χατζηαβραάμ.
«Πενήντα χρόνια κατοχής είναι πολλά. Φτάνει πια! Η Κύπρος πρέπει επιτέλους να επανενωθεί! Η Μόρφου πρέπει να απελευθερωθεί!»
Ο Δήμαρχος εξέφρασε παράλληλα την ανησυχία του για την σκληρή στάση της Τουρκίας στο Κυπριακό, η οποία γίνεται το τελευταίο διάστημα «ακόμη χειρότερη».
«Είναι για το λόγο αυτό που χρειάζεται επιτέλους να αποκτήσουμε μια ενιαία πολιτική στο κυπριακό. Δεν γίνεται 50 ολόκληρα χρόνια μετά να μην μιλάμε όλοι την ίδια γλώσσα και να μην έχουμε όλοι τις ίδιες απαιτήσεις για τη λύση του Κυπριακού προβλήματος. Δεν γίνεται να προσφέρουμε εμείς, με τις όποιες διχογνωμίες μας, την ευκαιρία στον κατακτητή να ξεγλιστρά από τα συμφωνηθέντα και να προβάλλει σήμερα παράλογες απαιτήσεις για δύο κράτη», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Χατζηαβραάμ.
«Είναι καιρός, λοιπόν, να ξαναβάλουμε την Κύπρο στην κορυφή της διεθνούς ατζέντας. Είναι ώρα να πιέσουμε ώστε να επανεκκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για να βρεθεί επιτέλους μια βιώσιμη και λειτουργική λύση».

«Χαραμάδα ελπίδας» είναι η τριμερής συνάντηση «για την επίτευξη του ουσιαστικού στόχου, που δεν μπορεί να είναι άλλος από την επανέναρξη των συνομιλιών στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου, από το σημείο που σταμάτησαν στο Κραν Μοντανά πριν από 7 ολόκληρα χρόνια και η κατάληξη σε συμφωνημένη λύση», πρόσθεσε ο Δήμαρχος Μόρφου.
«Συμπληρώνεται φέτος αγαπητοί φίλοι, μισός αιώνας από το πραξικόπημα και τη βάρβαρη εισβολή του 1974, και δυστυχώς η Τουρκία συνεχίζει ανενόχλητη να παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κύπρο, ενώ εμείς οι πρόσφυγες ζούμε για πέντε ολόκληρες δεκαετίες με ανοιχτές πληγές. Η κατοχή εξακολουθεί να αποτελεί μια συνεχή πηγή πόνου και αδικίας», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Χατζηαβραάμ.