Τηλεόραση Ραδιόφωνο Podcasts
1

Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης απορρίπτει το διαχωρισμό μιας χώρας σε ασφαλείς και μη ασφαλείς περιοχές. Η απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου αποκτά ιδιαίτερη σημασία υπό το φως των εξελίξεων στο Λίβανο, ενώ παράλληλα δεν εξυπηρετεί την προσπάθεια της Κύπρου αλλά και της Γερμανίας, για επιστροφή Σύρων προσφύγων στη Συρία.

Φρένο σε κάθε σκέψη για διαχωρισμό μιας τρίτης χώρας σε «ασφαλείς» και «μη ασφαλείς» περιοχές, βάζει το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην απόφαση αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «το Δικαστήριο κρίνει ότι το δίκαιο της Ένωσης δεν επιτρέπει σε κράτος-μέλος να χαρακτηρίσει τρίτη χώρα ως ασφαλή χώρα καταγωγής μόνον ως προς ένα τμήμα του εδάφους της», κάτι που αποκτά πρόσθετη αξία υπό το φως και των εξελίξεων στο Λίβανο και του κινδύνου δημιουργίας νέων μεταναστευτικών ροών.

Αν και το προδικαστικό ερώτημα αφορούσε στην Μολδαβία, η απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δημιουργεί ένα πολύ ενδιαφέρον προηγούμενο που εκτείνεται και στο ζήτημα της Συρίας, καθιστώντας σαφές ότι δεν υπάρχει δυνατότητα χαρακτηρισμού κάποιων περιοχών της εν λόγω χώρας, ως «ασφαλείς», κάτι που επιδιώκουν τόσο η Κυπριακή Δημοκρατία όσο και η Γερμανία, προκειμένου να ενεργοποιηθεί δυνατότητα επιστροφής Σύρων προσφύγων.

Κύκλοι στις Βρυξέλλες που μίλησαν στον ΑΝΤ1 χαρακτήρισαν ως σταθμό την απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Την ίδια ώρα όμως, αν και η Γερμανία είθισται να συμμορφώνεται με τις αποφάσεις του Δικαστηρίου, δεν ήταν σε θέση να προεξοφλήσουν τη στάση του Βερολίνου. Καθώς, η γερμανική ηγεσία, εν μέσω προεκλογικής εκστρατείας, έχει δεσμευτεί ακόμη και για απελάσεις Σύρων προσφύγων, τις οποίες απαιτεί ακόμη περισσότερο η αντιπολίτευση.

Στη Λευκωσία, η κυβέρνηση παρακολουθεί τις εξελίξεις τόσο σε νομικό, όσο και σε πολιτικό επίπεδο, προσδοκώντας στη δημιουργία συνθηκών χαρακτηρισμού κάποιων περιοχών της Συρίας «ως ασφαλείς», ώστε να καταστεί δυνατή η επιστροφή Σύρων προσφύγων στη χώρα τους.