Η ελληνοκυπριακή πλευρά θα προσπαθήσει η τριμερής συνάντηση που συγκάλεσε ο ΓΓ του ΟΗΕ στις 15 Οκτωβρίου, στη Νέα Υόρκη, "να αποφέρει ένα όσο το δυνατό πιο καλό αποτέλεσμα", δήλωσε ο Ελληνοκύπριος Διαπραγματευτής για το Κυπριακό Μενέλαος Μενελάου.
"Εκείνο το οποίο χρειάζεται είναι να διασφαλίσουμε ότι αυτή η προσπάθεια η οποία έχει ξεκινήσει, θα έχει συνέχεια ότι σταδιακά θα μπορούμε να κτίζουμε ώστε να διευρύνουμε τον αναγκαίο χώρο ο οποίος πρέπει να δημιουργηθεί για να φτάσουμε στο σημείο, να έχουμε μια αναζωογονημένη διαδικασία", είπε ο κ. Μενελάου, μιλώντας το Σάββατο σε πάνελ, στο συνέδριο του ΑΚΕΛ με θέμα «50 χρόνια Κυπριακό - Ώρα μηδέν».
"Πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθειά έτσι ώστε να μπορέσουμε να φτάσουμε στο σημείο όπου σε αυτόν το πλαίσιο που καθορίζουν τα ψηφίσματα και που είναι ο ιστορικός συμβιβασμός μεταξύ όλων των εμπλεκομένων θα μπορέσουμε να έχουμε αναζωογονημένη προσπάθεια. Ποιο θα είναι το αποτέλεσμα αυτής της συνάντησης η οποία θα γίνει θα το δούμε στην πράξη", είπε ο κ. Μενελάου.
«Θα επιδιώξει αποτέλεσμα ο Γκουτέρες»
Κληθείς να αναφέρει αν ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ θα προτείνει κάτι κατά την τριμερή συνάντηση στις 15 Οκτωβρίου, ανάμεσα στον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη και τον Ερσίν Τατάρ, ο κ. Μενελάου είπε ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ "ποτέ δεν συγκαλεί συναντήσεις στο δικό του επίπεδο, απλώς για να γίνουν εθιμοτυπικά" και πρόσθεσε πως "ο Γενικός Γραμματέας θα επιδιώξει να υπάρξει, μέσα από αυτήν τη συνάντηση, κάποιο αποτέλεσμα".
Ανέφερε επίσης ότι "ο Γενικός Γραμματέας συγκαλεί αυτή την συνάντηση, διότι αυτή είναι η δουλειά του και αυτό είναι εκείνο το οποίο χρειάζεται".
"Και εμείς έχουμε διαβιβάσει προς τα ΗΕ ότι θεωρούμε ότι σε αυτό το στάδιο είναι αναγκαίο να γίνει μια αξιολόγηση αυτής της πρώτης φάσης των επαφών που πραγματοποίησε η προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ και να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα", ανέφερε και πρόσθεσε ότι "είναι σημαντικό, εφόσον γίνονται τέτοιες συναντήσεις, αυτές να έχουν αποτέλεσμα".
«Αντιμέτωποι με ένα δύσκολο περιβάλλον»
Είπε ακόμη ότι "και από πλευράς Ηνωμένων Εθνών, η αίσθηση, η οποία υπάρχει, όπως την αποκομίζουμε από τις επαφές μας μαζί τους, είναι πως είμαστε αντιμέτωποι με ένα δύσκολο περιβάλλον".
"Αυτή τη στιγμή είμαστε αντιμέτωποι με συνθήκες τις οποίες η μια από τις δύο πλευρές έχει επίσημα και το δηλώνει τη θέση ότι δεν αποδέχεται τον ιστορικό συμβιβασμό, τη συμφωνημένη βάση", πρόσθεσε.
«Μηδενική ανταπόκριση»
Ο κ. Μενελάου είπε ότι "η εμπλοκή μας με την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ δεν ήταν διαδικαστική, αλλά ουσιαστική και εναρμονισμένη με τη θέση για διαφύλαξη του κεκτημένου με ό,τι περιλαμβάνει (τη βάση λύσης, τις συγκλίσεις, τα έξι σημεία του ΓΓ του ΟΗΕ)» και πρόσθεσε πως "κάναμε προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση και με την τ/κ πλευρά".
"Το γεγονός είναι γεγονός ότι η ανταπόκριση υπήρξε μηδενική", υπογράμμισε.
«Κάναμε προσπάθεια και πέραν της ουσίας – των θεμάτων της κυριαρχικής ισότητας, του ξεκαθαρίσματος το πως συνεχίζουμε από εκεί που μείναμε και σε άλλες πτυχές που έχουν να κάνουν με προτάσεις που κατατέθηκαν κατά καιρούς και περιλάμβαναν ιδέες για εμπόριο, επιστροφή Βαρωσίων, εφαρμογή υποχρεώσεων της Τουρκίας – όπου και πάλι η ανταπόκριση υπήρξε μηδενική», πρόσθεσε.
Κληθείς να σχολιάσει το διεθνές πολιτικό περιβάλλον και τις στρατιωτικές συγκρούσεις στην περιοχή της Κύπρου, ο κ. Μενελάου είπε ότι το διεθνές σύστημα βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπο με προκλήσεις και εμπόδια, αλλά "αυτό ταυτόχρονα λειτουργεί και προς μιαν άλλη κατεύθυνση, υπογραμμίζοντας την ανάγκη εν μέσω αυτού του πάρα πολύ δύσκολου γενικού περιβάλλοντος να αναζωογονηθεί η πολιτικο- διπλωματική οδός, η προσπάθεια για να μπορέσουν να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για ύπαρξη πολιτικών διαδικασιών, οι οποίες να διαμορφώνουν τις συνθήκες για να οδηγηθούν τα πράγματα προς την επίτευξη πολιτικών λύσεων".
Επίσης, ο κ. Μενελάου είπε ότι "το ευρύτερο γεωπολιτικό περιβάλλον, πρέπει να λειτουργεί ως μια υπόμνηση της ανάγκης να πολλαπλασιάσουμε τις προσπάθειες για να μπορέσει αυτό, το οποίο έχει ξεκινήσει με το διορισμό της προσωπικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα, τους τέσσερις κύκλους επαφών τους οποίους έχει πραγματοποιήσει, την υποβολή της έκθεσης της στον ΓΓ του ΟΗΕ στις αρχές Ιουλίου, την αξιολόγησή της έκθεσης από τον Γενικό Γραμματέα και την απόφαση του μετά την αξιολόγηση να συγκαλέσει τη συνάντηση στις 15 Οκτωβρίου, για να δούμε πως θα μπορέσουμε, εν μέσω αυτών των δυσκολιών, τις οποίες αντιμετωπίζουμε και οι οποίες ταυτόχρονα μας υπενθυμίζουν ότι είναι σημαντικό να είμαστε και πραγματιστές, να βρούμε επόμενα βήματα απτά βήματα προς την κατεύθυνση της αναζωογόνησης της πολιτικής διαδικασίας και κατ’ επέκταση της προοπτικής επίτευξης λύσης του Κυπριακού".
«Δεν υπάρχουν παγωμένες συγκρούσεις. Δεν υπάρχει δηλαδή σταθερότητα, ασφάλεια, μακροπρόθεσμη ειρήνη, επειδή μια σύγκρουση παραμένει ανοιχτή, κάποια στιγμή θα κακοφορμίσει και θα κακοφορμίσει, δυστυχώς με έναν τρόπο ο οποίος μπορεί να οδηγήσει σε πάρα πολύ μεγάλες απειλές, περιλαμβανομένου και του κινδύνου ενός γενικευμένου πολέμου», κατέληξε.