Σοβαρές επιφυλάξεις για τη συνταγματικότητα της πρότασης νόμου που θα υποχρεώνει τους αξιωματούχους του κράτους να καταθέτουν στοιχεία και πληροφορίες στη Βουλή των Αντιπροσώπων και στις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές, εκφράζουν βουλευτές, Νομική Υπηρεσία, Υπουργείο Δικαιοσύνης και Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος.
Σε σχετική συζήτηση στην Επιτροπή Νομικών, ο πρόεδρός της Νίκος Τορναρίτης, ανέφερε ότι αυτό που συζητείται είναι πρόδηλα αντισυνταγματικό, για να προσθέσει πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε περίπτωση που περάσει η πρόταση νόμου, μπορεί να μην αναπέμψει το νόμο, ενεργώντας πολιτικά.
Παρά ταύτα, σημείωσε πως ζούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις, και ως εκ τούτου πρέπει ξεπεραστεί κάθε εμπόδιο, για να ψηφιστεί ένας νόμος που θα επιτρέπει, εντέλει, την κατάθεση στοιχείων.
Η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας, τόνισε πως υπάρχουν όρια στον έλεγχο που ασκεί η Βουλή, ενώ σημείωσε ότι, βάσει Συντάγματος, το Σώμα δεν έχει το μονοπώλιο ελέγχου του κράτους.
Πρόσθεσε, ότι δεν έχει εντοπιστεί συνταγματική βάση για αυτή την πρόταση νόμου και πως σωστά αφαιρέθηκαν Γενικός και Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας από την πρόταση.
Η εκ των εισηγητών της πρότασης νόμου και βουλεύτρια του ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, έκανε αναφορά σε γνωματεύσεις τριών έγκριτων νομικών, εκ των οποίων η μία τάσσεται εναντίον της πρότασης νόμου, η άλλη τηρεί ισορροπημένη στάση και η τρίτη τάσσεται υπέρ.
Έθεσε παράλληλα ως παράδειγμα, την περίπτωση κατά την οποία ζητήθηκε από Υπουργό η κατάθεση στοιχείων για το σκάνδαλο των πολιτογραφήσεων, και ο ίδιος, όπως ανέφερε η Ειρήνη Χαραλαμπίδου, δεν παραχώρησε τίποτα, επικαλούμενος γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα που αναφέρει ότι δεν υποχρεούται σε κατάθεση στοιχείων.
Ειρήνη Χαραλαμπίδου - Βουλεύτρια ΑΚΕΛ
Η πρόταση νόμου για την κατάθεση στοιχείων και πληροφοριών στο κοινοβούλιο στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα προς την κατεύθυνση της διαφάνειας και της λογοδοσίας. Δεν μπορεί να επαφίεται στη διακριτική ευχέρεια των υπουργών μιας κυβέρνησης εάν θα εμφανιστούν ενώπιον του κοινοβουλίου ή αν θα καταθέσουν στοιχεία. Κάποια πράγματα πρέπει να τίθενται και ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου, για να έχουμε ξεκάθαρη εικόνα.
Υπενθυμίζεται ότι και πριν από δύο 24ωρα, στο πλαίσιο συζήτησης της πρότασης νόμου για την αντιμετώπιση των πολλαπλών συντάξεων, οι βουλευτές επικαλέστηκαν το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο, ως τελικό κριτή της συνταγματικότητας των νόμων που ψηφίζονται από τη Βουλή.