Φρένο στα σχέδια του βουλευτή του Δημοκρατικού Κόμματος Ζαχαρία Κουλία, να διορίσει νέο Γενικό Ελεγκτή, όταν θα αναλάμβανε ως Προεδρεύων της Δημοκρατίας, έβαλε η Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, η οποία παραμένει Προεδρεύουσα της Δημοκρατίας, εν τη απουσία του Προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη.
Ο Ζαχαρίας Κουλίας είχε ψέξει την καθυστέρηση στο διορισμό αντικαταστάτη του απολυθέντος Οδυσσέα Μιχαηλίδη, και είχε διακηρύξει δημοσίως, εδώ και μέρες, πως όταν θα αναλάμβανε να ασκήσει καθήκοντα Προεδρεύοντος, από τις 25 ως τις 27 Σεπτεμβρίου, και εν τη απουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Νέα Υόρκη και της Προέδρου της Βουλής στη Μάλτα, θα προχωρούσε από μόνος του στο διορισμό νέου Γενικού Ελεγκτή.
Οι δημόσιες τοποθετήσεις του προκάλεσαν πολιτικό σεισμό και έγιναν αιτία έντονου παρασκηνίου, και με παρέμβαση του προεδρικού, όπως πληροφορείται ο ΑΝΤ1.
Το παρασκήνιο λειτούργησε ταχύτατα, και η Προεδρεύουσα της Δημοκρατίας, Αννίτα Δημητρίου, έδωσε τη λύσηπριν από το μεσημέρι.
Με ανακοίνωσή της γνωστοποίησε ότι αποφάσισε να ακυρώσει το προγραμματισμένο ταξίδι της στη Μάλτα, όπου επρόκειτο να εκπροσωπήσει την Κύπρο στη 17η Διάσκεψη των Προέδρων Κοινοβουλίων των Μικρών Κρατών Ευρώπης, Αντ' αυτής τη Βουλή των Αντιπροσώπων θα εκπροσωπήσει ο Χάρης Γεωργιάδης, ως Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων.
Η ανακοίνωση έδινε και το στίγμα της πολιτικής παρέμβασης της Αννίτας Δημητρίου, η οποία χάλασε τα σχέδια του Ζαχαρία Κουλία.
«Δεν είναι δυνατόν να επιτρέπουμε σε μία κρίση να γεννάει άλλη κρίση, αλλά οφείλουμε με υπευθυνότητα να θωρακίσουμε θεσμούς και να τιμήσουμε τα αξιώματα που υπηρετούμε. Οι θεσμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν μπορεί να ασκούνται με τρόπο που να προκαλούν ανησυχία και αμηχανία στους πολίτες ειδικά από όσους έχουν τη θεσμική υποχρέωση και το καθήκον να τους διασφαλίζουν, να τους προστατεύουν και να τους σέβονται. Οφείλουμε, συνεπώς, να την οδηγήσουμε σε μια διαφορετική διέξοδο. Θεσμική και ενωτική, που θα αντιμετωπίζει οριστικά τις παθογένειες του παρελθόντος», επισήμανε η Αννίτα Δημητρίου.
Ο ΑΝΤ1 επικοινώνησε με τον κύριο Κουλία, ο οποίος ανέφερε ότι είχε ετοιμάσει μια λίστα με πρόσωπα τα οποία θα μπορούσαν να διοριστούν σε αυτό το αξίωμα, και ότι το πρόσωπο το οποίο είχε επιλέξει για να διορίσει, ήταν ο οικονομολόγος Στέλιος Πλατής.
Ο ΑΝΤ1 επικοινώνησε και με τον Αναπληρωτή Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Γιάννη Αντωνίου, ο οποίος αρκέστηκε να πει ότι για την κυβέρνηση το θέμα θεωρείται λήξαν, μετά την ακύρωση του ταξιδιού της Αννίτας Δημητρίου.
Το θέμα της παύσης του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, αλλά και το ντόμινο εξελίξεων, θα συζητηθεί στα συλλογικά όργανα του Δημοκρατικού Κόμματος, όπως δήλωσε ο Νικόλας Παπαδόπουλος, μιλώντας στο κρατικό κανάλι.
Κλήθηκε να σχολιάσει και κατά πόσον έχει τεθεί ενώπιον του από στελέχη του κόμματος, ζήτημα αποχώρησης από την κυβέρνηση, λόγω φερόμενων ευθυνών που κάποιοι επιρρίπτουν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά και των αποφάσεων του βουλευτή του κόμματος Ζαχαρία Κουλία.
«Δεν έχει μεταφέρει κάποιο στέλεχος του κόμματος τέτοια άποψη σε εμένα. Όλα αυτά θα συζητηθούν στις τελευταίες συνεδρίες των συλλογικών οργάνων, του εκτελεστικού γραφείου και της κεντρικής επιτροπής. Πρόκειται για μία σημαντική εξέλιξη.», τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος.
Πρόσω ολοταχώς για εκσυγχρονισμό
Εν τω μεταξύ, αύριο, ο Υπουργός Δικαιοσύνης Μάριος Χαρτσιώτης θα έχει συνάντηση με τον Αναπληρωτή Γενικό Ελεγκτή, Κυριάκο Κυριάκου, για να συζητήσουν το νομοσχέδιο εκσυγχρονισμού της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.
«Τα πλάνα προχωρούν. Ο εκσυγχρονισμός τόσο της Ν.Υ όσο και της Ε.Υ δεν έχει να κάνει καθόλου με τα πρόσωπα, αλλά έχει να κάνει με τους θεσμούς. Άλλωστε, εγώ είχα προτείνει συνάντηση με τον προηγούμενο Γενικό Ελεγκτή, στις 16 και 17 του μήνα και ο ίδιος προτίμησε η συνάντησή μας να γίνει στις 23. Αυτό δείχνει ότι δεν έχει να κάνει με τα συγκεκριμένα πρόσωπα αλλά μόνο με τον εκσυγχρονισμό των Υπηρεσιών», επισήμανε ο κ. Χαρτσιώτης.
Για να προσθέσει ότι ο εκσυγχρονισμός τόσο της Νομικής Υπηρεσίας όσο και της Ελεγκτικής, δεν αφορά σε πρόσωπα, αλλά στους θεσμούς.