Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ηλεκτρικη διασυνδεση δια θαλασσης

Μια στο καρφί και μια στο πέταλο για τον Great Sea Interconnector, με αρκετά μέτωπα να παραμένουν ανοικτά και παρά την εκατέρωθεν πολιτική βούληση για υλοποίηση του έργου που εξέφρασαν στην συνάντηση που είχαν το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας.

Η ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου - Κρήτης ήταν στην κορυφή της ατζέντας της συνάντησης, ωστόσο οι δυο ηγέτες απέφυγαν το οποιοδήποτε σχόλιο στο διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες, ενώ όπως αναμενόταν δεν υπήρξε οποιαδήποτε κοινή επίσημη δήλωση επί του θέματος.

Αντ’ αυτού η ανακοίνωση της προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας που ακολούθησε, περιορίζεται να αναφέρει ότι ο  Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό Μητσοτάκη για την πρόσφατη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για χρηματοδότηση του έργου με πέντε εκατομμύρια ευρώ ετησίως για περίοδο πέντε χρόνων.

Προεδρία Κυπριακής Δημοκρατίας

Ταυτόχρονα, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης επιβεβαίωσε την πολιτική δέσμευση της Κυπριακής Δημοκρατίας για συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο του έργου το συντομότερο δυνατόν, και αφού ολοκληρωθεί η μελέτη της δέουσας επιμέλειας και η σύσταση εταιρείας ειδικού σκοπού, για την οποία βρίσκονται σε εξέλιξη προχωρημένες διαβουλεύσεις και με τρίτα κράτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σχετικά με το ζήτημα της συμμετοχής της Κυπριακής Δημοκρατίας στο μετοχικό κεφάλαιο του έργου, η Αθήνα ανέμενε τη λήψη απόφασης, αφού το έκρινε ως αντάλλαγμα για την ανάληψη από ελληνικής πλευράς εξιμησείας του γεωπολιτικού ρίσκου. 

Επιπλέον, ελλαδικά δημοσιεύματα έκαναν λόγο για παρελκυστική γραμμή και τακτικισμούς της Λευκωσίας, εξαιτίας αναφορών για ισόποση ανάληψη κόστους πλέον του ενός δισεκατομμυρίου εννιακοσίων εκατομμυρίων ευρώ στα οποία σήμερα υπολογίζεται το έργο, καθώς επίσης και η επισήμανση ότι η κυπριακή πλευρά «αυστηρώς» δεν πρόκειται να χρηματοδοτήσει πέραν των 125 εκατομμυρίων ευρώ σε βάθος πενταετίας.

Σύμφωνα, μάλιστα, με τα ίδια δημοσιεύματα οι συγκεκριμένες αναφορές προκάλεσαν δυσφορία σε κυβερνητικούς κύκλους στην Αθήνα.

Ο εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης Παύλος Μαρινάκης στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών στην Αθήνα, εξέφρασε αισιοδοξία για αίσια κατάληξη στις συζητήσεις και χαρακτήρισε την ηλεκτρική διασύνδεση σημαντικό έργο για την Ευρώπη, την Ελλάδα και κυρίως την Κύπρο.

Παύλος Μαρινάκης – Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Ελλάδας

«Είμαστε αισιόδοξοι, προσέχοντας τι λέμε, ότι θα υπάρξει θετική έκβαση ως προς το οικονομικό σκέλος -γιατί αυτή είναι η διάσταση που συζητείται. Ας περιμένουμε γιατί είναι σε εξέλιξη αυτές οι συζητήσεις, που δεν έχουν καμία σχέση με γεωπολιτικής φύσεως ζητήματα, γιατί αυτά που έχουν γραφτεί και ακουστεί είναι αποκυήματα επιστημονικής φαντασίας»

Σε Αθήνα και Λευκωσία εκφράζεται αισιοδοξία για προσέλκυση ξένων ταμείων για να επενδύσουν στο έργο. 

Ενώ αύριο αναμένεται η έγκριση από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου των αλλαγών στο ρυθμιστικό πλαίσιο βάση των αποφάσεων που έλαβε την περασμένη Τρίτη το Υπουργικό Συμβούλιο.