Καθαρά και μόνο τη συμπεριφορά του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, η οποία κρίθηκε ανάρμοστη, και όχι στο έργο που επιτέλεσε ως επικεφαλής της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για δέκα χρόνια, βασίστηκε η χθεσινή ιστορική απόφαση των οκτώ δικαστών του Δικαστικού Συμβουλίου.
«Ο Καθ΄ ου η αίτηση, παραβιάζοντας τα έσχατα όρια, επέδειξε συμπεριφορά πολύ κατώτερη του αναμενόμενου επιπέδου του αξιώματός του. Συμπεριφορά που αντικειμενικά κρινόμενη τον καθιστά ανίκανο για επιτέλεση των υψηλών καθηκόντων του και η οποία, ευλόγως, δημιουργεί αμφιβολίες σε τρίτους, αντικειμενικά κρίνοντες, ως προς την καταλληλότητά του να ασκεί τα καθήκοντά του με επάρκεια και προς το δημόσιο συμφέρον, το οποίο το αξίωμα του προορίζεται να υπηρετεί.», σημειώνει το Ανώτατο.
Μετά από μία δεύτερη ανάγνωση της απόφασης των 209 σελίδων, νομικοί επιχειρούν να απαντήσουν στα ερωτήματα αλλά και τις έντονες αντιδράσεις μερίδας της κοινωνίας και του πολιτικού κόσμου, εξηγώντας, μέσω του ΑΝΤ1, τι ακριβώς εξέτασαν οι οκτώ δικαστές και ποιοι είναι οι λόγοι που οδήγησαν στην απόλυση του Οδυσσέα Μιχαηλίδη.
«Δεν κρίθηκε ο Γενικός Ελεγκτής για τις ικανότητες ή τις εκθέσεις τις οποίες εξέδιδε, ήταν για τον τρόπο που συμπεριφερόταν και γενικότερα αλλά και προς τους άλλους θεσμούς μέσα από δηλώσεις, μέσα από επιστολές που ουσιαστικά υποδαύλιζαν τους θεσμούς και μη σεβασμό στο σύστημα που υπάρχει μέσα από το σύνταγμα που αποτελεί τον υπέρτατο νόμο που πρέπει να σεβόμαστε όλοι», σημείωσε ο Δικηγόρος Ηλίας Στεφάνου.
Ο κύριος Στεφάνου παραπέμπει στα τεκμήρια και στις δηλώσεις του Γενικού Εισαγγελέα που είχαν κατατεθεί, επισημαίνοντας ότι η όποια κριτική θα πρέπει να γίνεται επί των συγκεκριμένων δεδομένων που είχε ενώπιον του το Συνταγματικό Δικαστήριο και τις εκατέρωθεν θέσεις των μερών.
«Στη βάση αυτών των δεδομένων και κύρια όχι ακριβώς το τι είχε ισχυριστεί είτε ο Γενικός Εισαγγελέας είτε ο Γενικός Ελεγκτής, αλλά στη βάση των δηλώσεων, κρίθηκε αντικειμενικά, το τι ένας τρίτος εκλάμβανε από το τί καταγράφετο ή τι δηλώνετο από τον Γενικό Ελεγκτή θεωρήθηκε σε πλείστες των περιπτώσεων ότι κατέληγαν σε ανάρμοστη συμπεριφορά», επισήμανε ο κ. Στεφάνου.
Η χθεσινή απόφαση στέλνει σαφέστατα μηνύματα και προς το πρόσωπο που θα κληθεί να παραλάβει τα κλειδιά της Ελεγκτικής Υπηρεσίας ώστε να μην έχει την ίδια κατάληξη με τον προκάτοχό του.
«Το δικαστήριο έχει καθορίσει καθηκόντως το εύρος των αρμοδιοτήτων και το τι ο Γενικός Ελεγκτής αναμένεται να μην κάνει σε συγκεκριμένες περιστάσεις και στο πλαίσιο άσκησης των καθηκόντων του. Για παράδειγμα ο Γενικός Ελεγκτής δεν μπορεί να αμφισβητεί τις γνωμοδοτήσεις ή τις γνωματεύσεις του Γενικού Εισαγγελέα. Οφείλει να συμμορφώνεται με αυτές», υπογράμμισε ο Δικηγόρος Γιώργος Χριστοφίδης.
«Όλοι οι διορισμοί ανεξάρτητων αξιωματούχων και δικαστών θα πρέπει να έχουν αυτά τα χαρακτηριστικά που καθόρισε το Δικαστήριο. Ευθυκρισία, αντικειμενικότητα, να υπάρχει αυτοσυγκράτηση, να μην υπάρχει ρήξης με θεσμούς, πρέπει να υπάρχει συνεργασία και σεβασμός στα όρια του καθενός και των συνταγματικών δικαιωμάτων», επισήμανε ο Ηλίας Στεφάνου.
Αυτούσια η απόφαση που οδήγησε στην απόλυση του Οδυσσέα Μιχαηλίδη είναι αναρτημένη στην σελίδα του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου και οποιοσδήποτε μπορεί να την μελετήσει.