Καταπελτική, ισοπεδωτική, ηχηρή και σαρωτική. Τέσσερα επίθετα, τα οποία ταιριάζουν γάντι στην απόφαση του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου, το οποίο ενέκρινε το αίτημα του Γενικού Εισαγγελέα, Γιώργου Σαββίδη, για παύση του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη, για λόγους ανάρμοστης συμπεριφοράς.
Μια απόφαση 209 σελίδων, την οποία Γιώργος Σαββίδης και Οδυσσέας Μιχαηλίδης, έσπευσαν από νωρίς να την ακούσουν με την αγωνία ζωγραφισμένη στα πρόσωπα τους, στην κατάμεστη αίθουσα του Δικαστηρίου.
Από τις 9:30 το πρωί και για κάτι περισσότερο από δύο ώρες, ο πρόεδρος και τα μέλη του Οκταμελούς Δικαστηρίου ανακοίνωναν την ετυμηγορία τους στην ιστορικότερη ίσως νομική διαμάχη στα χρονικά της Δημοκρατίας.
Το Συμβούλιο έκανε αρχικά αναφορά στις 15 ενότητες που στηρίχθηκε η αίτηση του Γενικού Εισαγγελέα, οι οποίες μεταξύ άλλων αφορούσαν:
-τις αναφορές του Οδυσσέα Μιχαηλίδη εναντίον του Γενικού και Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα για τις πολιτογραφήσεις,
-την ανώνυμη καταγγελία που διαβίβασε στην Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς και αφορούσε στο Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα,
-τις δηλώσεις του μετά την έκδοση του πορίσματος από την αρχή,
-τη συμπεριφορά του Οδυσσέα Μιχαηλίδη σε σχέση με την ιστοσελίδα «Ομάδα Στήριξης Γενικού Ελεγκτή» στο Facebook,
-τις κατηγορίες για παραποίηση γεγονότων από τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη
-τις πολλαπλές συντάξεις
Εκτός από τον έλεγχο της Αστυνομίας για ανείσπρακτες εξώδικες καταγγελίες, που επίσης εξετάστηκε, το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο βρήκε τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη υπόλογο ανάρμοστης συμπεριφοράς, στις υπόλοιπες 14 κατηγορίες.
«Με την όλη συμπεριφορά του ο Καθ΄ ου η αίτηση επέδειξε, κατ΄ επανάληψη, περιφρόνηση ως προς την αντίκριση των συνταγματικών εξουσιών του Γενικού Εισαγγελέα. Προκλητικά αγνοούσε τις γνωματεύσεις του, γνωματεύοντας μάλιστα ο ίδιος - όπως στις περιπτώσεις των πολλαπλών συντάξεων και του Τμήματος Κτηματολογίου - κατά παρέκκλιση της αρμοδιότητάς του. Έτι χειρότερο, αβάσιμα, απέδιδε ύποπτα κίνητρα στον Γενικό Εισαγγελέα και δημόσια τον κατηγορούσε για «εκ των προτέρων και εκ των υστέρων κάλυψη» άλλων, για παράνομη συμπεριφορά και τον χαρακτήριζε κίνδυνο για το κράτος δικαίου».
Σε σχέση με τα όσα του καταλόγιζαν αναφορικά με την παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητας γύρω από την καταγγελία στην Αρχή κατά της Διαφθοράς, το Συμβούλιο αποφάσισε:
«Ο Γενικός Ελεγκτής όχι απλώς «πέρασε τη γραμμή», αλλά με εμμονή παραβίαζε το τεκμήριο αθωότητας άλλου κρατικού αξιωματούχου και απαξίωνε το αθωωτικό πόρισμα της Αρχής κατά της Διαφθοράς, παραπέμποντας σε λαϊκά δικαστήρια. Απέτυχε να αντιληφθεί ότι οι μεταξύ των Θεσμών διαφορές δεν επιλύονται με φραστικές, δημόσιες, αντιπαραθέσεις».
Παραβιάζοντας τα έσχατα όρια, επέδειξε συμπεριφορά πολύ κατώτερη του επιπέδου του αξιώματός του.
«Παρασυρόμενος από τις Σειρήνες της δημοφιλίας και των δημοσκοπήσεων, σύγχυσε τα όρια του θεσμικού του ρόλου και εξέθεσε τη θεσμοθετημένη λειτουργία των επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας, παραβλέποντας ότι η όποια προσωπική αντίληψη και τυχόν διαφορά του με τα εν λόγω πρόσωπα, δεν αφορούσε τους Θεσμούς του Κράτους, απρόσωπους εκ της φύσεώς τους και την αποστολή τους».
Για να προσθέσει ότι το μέτρο, η αμεροληψία, η αντικειμενικότητα, η συνέπεια, ο αυτοέλεγχος και αυτοπεριορισμός, είναι βασικά συστατικά στοιχεία της ικανότητας άσκησης των καθηκόντων κρατικού αξιωματούχου του επιπέδου και των αρμοδιοτήτων του Γενικού Ελεγκτή.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤ1, το απόγευμα η προεδρεύουσα της Δημοκρατίας, κ. Αννίτα Δημητρίου υπέγραψε την παύση του Οδυσσέα Μιχαηλίδη από το αξίωμα του Γενικού Ελεγκτή.